Dansk dommer tildeler Microsoft nederlag

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. september 2007.


EF-Domstolens Første Instans fastholder i sin dom, at Microsoft misbruger sin dominerende stilling på markedet for styresystemer.

Mandag klokken 9.30 tonede EF-Domstolens retspræsident, danskeren Bo Vesterdorf, frem på skærmen og læste domstolens kendelse i sagen EU versus Microsoft op.
Domstolen fastholder for hovedparten den kendelse, som EU-Kommissionen kom med 23. marts 2004. Kendelsen fastslog dengang, at Microsoft overtrådte artikel 82 i EF-Traktaten ved at misbrugte sin dominerende stilling.
Dommen handler om følgende to punkter:
Interoperabilitet:
Det ene stridspunkt handler om, hvorvidt Microsoft, ved ikke at videregive specifikke tekniske oplysninger om serverprotokollerne i Windows, gør det besværligt eller umuligt for konkurrerende virksomheder at udvikle produkter, der kan fungere sammen med Windows på serverniveau.
Ja, siger dommen. Microsoft gør det svært for konkurrenterne og har ikke levet op til Kommissionens krav om at videregive "specifikke tekniske oplysninger om serverprotokollerne i Windows."
Bundling:
Det andet væsentlige stridspunkt omhandler integrationen af softwareprogrammet Windows Media Player i Windows-platformen. Ifølge EU-Kommissionen er det på grund af Microsofts integration af Windows Media Player i Windows svært for konkurrerende medieafspillere som for eksempel RealNetworks produkter at vinde indpas på markedet for multimediasoftware.
Ifølge dommen er der en signifikant risiko for, at bundling af Windows Media Player i styresystemet Windows svækker konkurrencen på det marked i en grad, så det bliver svært at sikre en rimelig konkurrence.
Men dommen fastslår også, at det er i orden, at Microsoft fortsat bundler Windows med Media Player, så længe der er mulighed for at købe Windows uden medieafspilleren.
Microsoft fik også ret
Grundlæggende fastholder dommen det hidtil kendte og fastslår derfor også, at de bøder, der er udstedt til Microsoft i flere milliarder kroners klassen gennem de senere år, er helt på deres plads. Microsoft får dog ret i en enkelt af selskabets anker:
EU-Kommissionen har ikke ret til at beordre Microsoft til at udpege en formidler, der skal overvåge alt, hvad der sker i sagen og give denne formidler adgang til alle dokumenter og sågar også Microsofts kildekode til Windows.
Ej heller er det i orden, at Kommissionen har beordret Microsoft til at afholde omkostninger i forbindelse med denne formidler.
Det vurderes, at dommen er meget vigtig for så vidt angår EU-Kommissionens muligheder føre nye konkurrencesager både mod Microsoft og andre teknologivirksomheder og sikre, at eksisterende sager ender med en sejr for Kommissionen.
Med dagens nederlag følger et krav om, at den amerikanske softwarekoncern betaler 80 procent af sagsomkostningerne og 80 procent af EU-Kommissionens udgifter til sagen.
Microsoft har mulighed for inden to måneder at anke afgørelsen til en højere instans i EU‘s retsmaskineri.

Billedtekst:
sIDSTE DOM Den danske dommer Bo Vesterdorf (i midten) udførte sidste embedsgerning for EF-Domstolen, da han mandag stadfæstede EU-Kommissionens afgørelse i monopolsagen mod Microsoft. Foto: Francois Lenoir/ Scanpix.

Boks:

REAKTIONER:

Microsofts chef i Danmark: Microsoft har ændret sig
"Nu skal vi nærlæse dommen, der er ret omfattende i sine præmisser, før vi kan blive specifikke omkring eventuelle konsekvenser," siger Microsoft Danmarks administrerende direktør, Jørgen Bardenfleth, der indtil da kun vil udtale sig generelt om sagen.

"Vi fortsætter i hvert fald samarbejdet med både EU-Kommissionen og andre virksomheder i branchen, fastslår Bardenfleth.

"Microsoft har ændret sig, og branchen har ændret sig. Vi har indgået samarbejdsaftaler med Novell, og Sun annoncerer, at selskabet vil lægge Windows på sine servere. Nu kigger vi fremad. Vi bliver ved med at udvikle software og vil naturligvis overholde de love, der gælder i Europa," siger Jørgen Bardenfleth.

Læs hele kommentaren på cw.dk/art/41483

IDC: Microsoft-dom er forældet
Dem, der forventer revolutioner på markedet som følge af EF-dommen over Microsoft, bliver sikkert skuffede. For den kommer ikke til at ændre ved ret meget, mener analytiker Anders Elbak fra analysefirmaet IDC Nordic.

"Reelt kan man i dag ikke tilbyde et operativsystem uden en medieafspiller, så markedsmæssigt er tiden fuldstændigt løbet fra den side af dommen," siger Anders Elbak, der også påpeger, at der er rig mulighed for at få sig en alternativ og gratis medieafspiller.

Der er lidt mere at komme efter, når det handler om serveroperativsystemerne og de oplysninger, Microsoft ifølge dommen skal stille til rådighed for konkurrenterne.

"Nu bliver Microsoft nødt til at åbne mere for protokollerne, så andre kan se dem efter i sømmene. Så det bliver i princippet nemmere at lave løsninger, der konkurrerer med Microsoft," siger Anders Elbak. Som det er tilfældet med operativsystemer til pc'er, sidder Microsoft solidt på markedet for serveroperativsystemer med en markedsandel på omkring 80 procent, ifølge tal fra IDC.

Læs hele kommentaren på cw.dk/art/41480

S: Lærestreg til Microsoft er godt nyt for forbrugerne
Christel Schaldemose (S), der sidder i Europaparlamentets udvalg for forbrugerbeskyttelse, mener, at Microsofts tab i appelsagen mod EU-Kommissionen hjælper forbrugerne.

"Som jeg ser det, er Microsoft en pengemaskine, som gennem sit monopol på blandt andet styresystemer har hæmmet udviklingen af ny software og frataget almindelige mennesker muligheden for at vælge Microsofts programmer fra. Når der ikke er konkurrence, er det altid forbrugerne, der ender med at betale regningen," skriver hun i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at EF-Domstolen efter hendes mening har givet Microsoft en lærestreg, som selskabet sent vil glemme.

Læs hele kommentaren på cw.dk/art/41479

Enhedslisten: Spark Microsoft ud af det offentlige
Enhedslistens it-ordfører Per Clausen mener, at EF-Domstolens afgørelse understreger, at staten bør gøre sig uafhængig af Microsoft.

"Det fremgår meget klart af dommen, at Microsoft er et firma, der bruger ulovlige metoder for at fastholde sit monopol," siger Per Clausen.

Han mener, at Danmark har en klar interesse i at støtte uafhængig produktion og konkurrence på it-området. Ifølge Per Clausen viser dommen, at det kun kan lade sig gøre ved, at staten frigør sig fra Microsoft.

Læs hele kommentaren på cw.dk/art/41473

OriginalModTime: 20-09-2007 13:40:49




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere