Lodseddel i absurd lotteri

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. april 2007.


Får vi patentet? Er pengene spildt? Er ansøgningen god nok? Spørgsmålene er mange og svarene komplicerede, når en lille softwarevirksomhed vil patentere sin opfindelse.

Den danske softwarevirksomhed HandStep har efter mange overvejelser taget springet ud i patentansøgningsjunglen.
Her står træerne tæt og lianerne hænger så lavt, at det er umuligt at orientere sig uden lokalkendskab, og man er afhængig af guiden, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at slippe levende gennem buskadset.
I patentverdenen er guiden jurist med speciale i patentret. Patentjuraspecialister er helt nødvendige, når en virksomhed, der består af ingeniører, vil søge patent på det softwareprodukt, de har udviklet. De er også dyre, så en lille softwarevirksomhed skal tænke sig godt om, inden den går i gang.
Det har HandStep også gjort. For to år siden overvejede de at indgive patentansøgning på et kalenderprogram til håndholdte enheder. Dengang vurderede de, at det var for dyrt.
I dag er virksomheden vokset til 30 ansatte med en omsætning sidste år på godt 25 millioner kroner, med 2,5 millioner på bundlinjen.
For 100.000 kroner volapyk
Michael Judson er produktansvarlig og har stået for arbejdet med patentansøgningen i tæt samarbejde med patentjuristerne.
Han kalder opgaven for noget af det hårdeste, han har oplevet i sin tid i virksomheden.
"Det er virkelig besværligt at beskrive et stykke software. Det fylder 30 sider på jurasprog med henvisninger alle steder i teksten til alle mulige kryptiske detaljer. Processen har virkelig trukket tænder ud," siger han.
Den har også været dyr. Et patentbureau foretog en nyhedsanalyse. Det kostede 10-15.000 kroner at undersøge, om der er noget, der åbenlyst kolliderer med HandStep-produktet.
Nu er 15 patentkrav indgivet i Europa og USA. Det har stået i cirka 100.000 kroner i direkte omkostninger. Dertil skal lægges den tid, som Michael Judson har brugt på at skrive patentet sammen med juristerne. Derudover regner HandStep med udgifter for en kvart million kroner inden for de første to år for patentet.
"Et eller andet sted er vores patentansøgning en dyr lodseddel i et absurd lotteri. Vi ved ikke, om vi får patentet godkendt før om et år. Vi ved reelt heller ikke, om vores ansøgning er god nok, for vi kan ikke selv vurdere patentjuristernes arbejde, før der bliver taget stilling til ansøgningen. Hvad gør man så? Så har jeg for to år siden betalt 100.000 kroner til nogen, som har skrevet noget volapyk, jeg dårlig nok selv forstår," siger Michael Judson.
Kryptiske vendinger
Det er kommet bag på HandStep-folkene, at terminologien i en patentansøgning er så knætungt jurasprog.
"Det er skrevet i et sprog, som befinder sig på et helt andet plan. Selvom alle her i virksomheden er akademikere og har læst bunker af faglitteratur, er patentansøgninger virkelig kompliceret," siger han.
De 18 måneder, der går inden et patent eventuelt bliver godkendt, føles som lang tid.
"Vi ved reelt ikke, om tid og penge er brugt fornuftigt eller spildt. Viser det sig at være pengene værd, er det fint, men sandsynligheden for, at det ikke gør, er også til stede. Det virker som om, at patenter er et spil for de store. Jeg tror, at det generelt er svært for virksomheder under 20 ansatte at være med her," siger Michael Judson.
Han ser med blandede følelser frem til næste patentansøgning.
"Jeg vil nok se lidt lysere på det, hvis det viser sig, at patentet holder. Omvendt er jeg ikke en bogholdertype. Vi er kreative softwareudviklere, som elsker at lave fed kode. Jeg vil hellere bruge tiden på at lave løsninger end at lave kryptiske vendinger i en patentansøgning," siger han.
Ønskesituationen ville være, at man for et relativt lille beløb og med en hjemmestrikket beskrivelse, som ingeniørerne selv kunne lave uden at være patentjurister, kunne sende en teknisk beskrivelse og få den vurderet af en myndighed, mener Michael Judson.
"Det kunne være to siders produktbeskrivelse til Patent- og Varemærkestyrelsen, som gav en hurtig feed back. Og det burde koste 10.000'er kroner i stedet for 100.000'er kroner," siger han.

OriginalModTime: 19-04-2007 13:28:52




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere