Kloningsteknologi optimerer it-baseret undervisning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. marts 2007.


E-learning går en dynamisk fremtid i møde, når IMS Learning lancerer en engelsk kloningsteknologi, der tager fuldt fungerende kopier af de programmer, folk skal lære at bruge.

Forventningens glæde er næsten håndgribelig hos e-learningfirmaet IMS Learning i Holte, nord for København.
Virksomheden har netop ladet sig sælge til den engelske it-læringsvirksomhed Assima, og salget er kun kommet i stand, fordi englænderne har en teknologi, som den danske direktør bare måtte have.
"Teknologien vil revolutionere den it-baserede undervisning," erklærer en begejstret Søren Sander, administrerende direktør for IMS Learning.
Den forjættede teknologi hedder graphical interface cloning og er udviklet af den engelske virksomhed. Som navnet antyder, laver den en klon af det grafiske interface i den applikation, der skal undervises i.
Det er især nyttigt, når virksomheder skal træne deres brugere af ERP-systemer, hvor ændringer og opdateringer i programmet er mere regel end undtagelse. Med kloningsteknologien bliver det langt lettere end hidtil at lave ændringer i undervisningsprogrammerne, mener Søren Sander.
"De fleste virksomheder opdaterer ikke deres e-learning, når en applikation opdateres. Det gør de ikke, fordi det er for kompliceret og for dyrt," siger han.
Skift sprog med et klik
Traditionel e-learning er nemlig i vid udstrækning baseret på screen-dumps. Det er inaktivt, og brugeren får kun en simuleret forståelse af funktionaliteten. Og bliver noget ændret i den applikation, som brugeren er trænet i, skal stort set hele træningsprogrammet laves om.
Udfordringen er endnu større, hvis træningen også skal foregå på flere sprog, for så skal der produceres flere versioner, og ændringerne skal herefter laves i alle versionerne.
Den slags problemer har man ikke, når man til enhver tid kan klone sin aktuelle, ændrede applikation. Hvis man har flyttet en knap, lavet et nyt punkt på en drop-down-menu eller ændret i en tekst, så opdaterer man blot træningsprogrammet ved at klone applikationen igen.
Tilmed behøver man ikke sprogversionere træningsprogrammerne, for man kan basere sin kloning på de sprogfiler, der allerede findes i applikationen. Med et enkelt klik skifter man sprog, hvilket er en indlysende fordel, hvis man for eksempel skal rulle en SAP-applikation ud i et stort internationalt firma.
"Det vil spare virksomhederne tid og penge og betyder, at et e-learningsprogram altid vil kunne opdateres og ikke bare bliver gemt væk i skuffen, når den første introduktion er overstået," siger Søren Sander.
Fuldt lovlig kloning
Kloningsteknologien kan tage naturtro kopier af alt, lige fra gamle AS 400 og OS/2 til de nyeste Windows- og Linux-programmer og -platforme.
"Men vi kloner ikke DOS-programmer, og vi har indtil videre kun fundet en enkelt gammel, obskur IBM-kode, vi heller ikke kunne klone," fortæller Tony Coates, bestyrelsesmedlem i engelske Assima og ny bestyrelsesformand i den danske afdeling, det
12 m/k store IMS Learning.
Graphical interface cloning har plug-ins fra de fleste ERP-systemer som Siebel, JD Edwards, IFS og SAP. Dog mangler Microsofts Navision stadig i paletten.
"Men det kommer forhåbentlig. Assima var interesseret i vores kunder, og Navision fylder jo lidt, især i dansk sammenhæng," siger Søren Sander.
Men er det overhovedet lovligt at klone andre folks programmer?
"Vi kloner ikke selve programmet, men kun, hvad der vises på skærmen. Det er fuldt lovligt, og vi behøver ikke producenternes tilladelse, selv om vi i mange tilfælde alligevel har den, fordi vi i forvejen samarbejder med dem," siger Tony Coates.
Kæbetab over teknologi
Når IMS Learning skifter navn til IMS Assima, er det et af landets ældste e-learningsfirmaer, der kommer på udenlandske hænder.
Virksomheden blev stiftet i 1994 af Søren Sander og hans kompagnon Kenneth Hayes, som i dag er helt ude af firmaet.
"I al beskedenhed var det os, der introducerede begrebet e-learning i Danmark. Vi var meget tidligt på den og nok også lidt for tidligt," siger Søren Sander.
I dag er han ikke længere ejer af den virksomhed, han startede for 13 år siden, men i stedet aktionær i Assima. Han forventer at fortsætte som chef for den skandinaviske afdeling.
"Nu er vi del af en international virksomhed, og mulighederne er langt større. Det er spændende, når for eksempel Renault i Frankrig henvender sig, fordi de er interesseret i vores produkter. De havde aldrig hørt om os, hvis vi ikke var gået sammen med Assima," siger Søren Sander.
Der er endnu ingen danske virksomheder, der bruger kloningsteknologien i deres e-
learning, men Søren Sander venter at have de første kunder klar inden sommerferien.
"Vi tabte i hvert fald kæben, da vi så teknologien i aktion første gang. Det tror jeg også, de ansvarlige for de store ERP-projekter vil gøre, når vi begynder at demonstrere teknologien for dem," siger han.

Faktaboks:
Farvel til dansk e-learningspioner
Danske IMS Learning, der har udviklet e-learningprogrammet PowerLearn, som virksomhederne kan bygge undervisningsprogrammer med, er blevet købt af børsnoterede Assima Ltd. i England. Med IMS Learning har Assima 130 medarbejdere i Danmark, England, Frankrig, Schweiz, USA, Canada og Singapore. Kundelisten tæller virksomheder som Nike, Carrefour, Allianz, Pepsi og General Motors Assima omsatte sidste år for knap 150 millioner kroner.

billedtekst.e-learning Traditionel e-learning er i vid udstrækning baseret på screen-dumps. Det er inaktivt og brugeren får kun en simuleret forståelse af funktionaliteten.

OriginalModTime: 22-03-2007 14:41:09




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere