Danske distributører kæmper på liv og død

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. februar 2007.


De danske it-distributører har i årevis sukket efter en konsolidering af markedet. Nu lukker Scribona i Danmark, men der skal mere til, før udbud og efterspørgsel balancerer. "Det er ikke slut endnu," siger IDC.

Den danske it-distributør Scribona har længe været en voldsom tabsgivende torn i øjet på det svenske moderselskab. Nu overtager danske SMG Scribona Danmark, og der bliver dermed en aktør mindre på det pressede danske marked for it-distributører.
"Spørgsmålet er, om det er nok. Jeg tror ikke, at konsolideringerne blandt it-distributørerne er ovre endnu," siger Anders Elbak, chefanalytiker hos analysehuset IDC.
Tværtimod er konsoliderings-ballet nok snarere lige åbnet, og SMG's overtagelse af Scribona Danmark er det første skridt mod en mere gennemgribende konsolidering af distributørmarkedet i Danmark.
Ingen sneboldeffekt
IDC ser ikke SMG's overtagelse af Scribona Danmark som starten på en sneboldeffekt, men forudser snarere, at der kan blive tale om en langtrukken proces. På markedet for it-distributører har der længe været rigeligt med spillere og småt med profit.
Flere scenarier kan tænkes. For eksempel købte den finske distributør GNT SMG i de nordiske lande undtagen Danmark på grund af uenighed om pris og betingelser.
Efter den øvelse blev GNT selv købt af østrigske Also, og det betyder, at Also nu faktisk mangler repræsentation på det danske marked.
"SMG var en af de få uafhængige danske it-distributører tilbage på det danske marked. Måske giver SMG's overtagelse af Scribona Also mere appetit på at overtage SMG," siger Anders Elbak, der mener, at SMG i hvert fald står til at opnå en bedre pris ved et eventuelt salg, end da selskabet stod alene.
Sul på kroppen
Actebis, en anden af de store broadlinere, har en rigtig god forretning i Danmark, men kunne trænge til mere sul på kroppen i de andre nordiske lande.
"For så vidt angår Actebis vil jeg ikke blive forbavset, hvis det selskab køber op i de andre nordiske lande," lyder det fra IDC-analytikeren.
De andre broadlinere Tech Data og Ingram Micro er så store, at der skal mere end overdistribution i Norden til at få dem ud af startblokkene.
"For de helt store spillere er markederne i Norden relativt små, og der skal nok nogle større bevægelser på de europæiske markeder til, før vi vil se Tech og Ingram reagere, siger Anders Elbak.
Som fod i hose
SMG og Scribona passer ifølge flere kilder til hinanden som fod i hose. Der er stort set ingen overlappende produkter, og SMG har hovedkvarter i Nørresundby ved Aalborg, mens Scribona holder til i Glostrup i udkanten af København. Så geografisk komplementerer de to virksomheder også hinanden fint.
"Hvis du ser på kunderne, så er der også maksimalt 10 procent sammenfald der, pointerer Lars Götzsche, der stadig passer posten som direktør for Scribona i Danmark.
Lars Götzsche siger, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt han har en fremtid i den samlede SMG/Scribona-virksomhed.
" Men jeg vil gerne sige noget om nødvendigheden af mere konsolidering på distributørmarkedet. Indtjeningen er så ringe, at der skal skal ske noget mere. Behovet for konsolidering er stort, og jeg tror lige som IDC kun, at det er starten det her," uddyber Lars Götzsche.
SMG og Scribona har tilsammen masser af agenturer. Både IBM, Acer, Lenovo, Fujitsu og Toshiba er i stald. Det er ifølge Götzsche stort set kun HP, der mangler.
Han vil heller ikke udelukke, at distributører som Magirus og Four Leaf kan komme til at spille en rolle i den konsolideringsrunde, som blev sparket i gang med SMG's overtagelse af Scribona.
SMG's administrerende direktør Ole Mortensen er meget fåmælt, fordi, som han siger, så er Scribona en børsnoteret virksomhed, og han skal ikke have noget i klemme ved at komme med udtalelser, der skulle have været formidlet gennem en fondsbørsmeddelelse snarere end gennem ham.
Han tør dog godt slå fast, at han er meget positiv og ser fantastisk mange muligheder for det samlede selskab.

Billedtekst: overlevelse Lars Götzsche passer stadig posten som direktør for Scribona i Danmark. Han understreger, at indtjeningen er så ringe, at der skal skal ske noget mere. Behovet for konsolidering er stort.
Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 22-02-2007 14:53:52




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere