Sorte skærme rammer de svage

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.


Hvis it-systemerne svigter 1. januar 2007, går det ud over de svageste borgere. Derfor læg-ger kommunerne planer for, hvad medarbejderne skal gøre i det værst tænkelige tilfælde.

Kommunerne er i gang med at lave et beredskab for, hvad der skal gøres, hvis it-systemerne går i sort, når et nyt kommunalt Danmark åbner dørene 2. januar.
Inden det kommunale Danmark lukker 22. december, har kommunerne lavet alle de nødvendige kørsler for at udbetale pension, kontanthjælp og andre ydelser fra kommunen. Samtidig kommer medarbejdernes løn på plads.
- Hvis vi har lavet en fejl, så vores systemer ikke kan konverteres, så vil det kunne ramme de svagest stillede i samfundet, siger Christian Aabo, it-sikkerhedskoordinator i Viborg Storkommune.
Derfor er alle afdelinger i Viborg Storkommune i gang med at lave en plan for, hvad der skal gøres, hvis it-systemerne svigter. De mest udsatte, er personer, der bliver ramt af akutte sociale begivenheder som for eksempel, at de pludselig står uden bolig eller uden penge. Normalt kan de gå til det lokale kommunekontor og få økonomisk hjælp. Hvis de kommunale systemer ikke er kommet op og køre efter kommunalreformen til nytår, så kan de komme i klemme.

Mange kommuner er som Viborg i gang med at forberede sig på, hvordan man kan klare sig i den værst tænkelige situation. Alle ydelser og lønninger er betalt, og på den måde sikrer kommunerne sig en måned til at løse eventuelle problemer med it-systemerne.
Michael Hald fra Kommunernes Landsforening, KL, arrangerede tidligere i år en workshop for de medarbejdere, der står med den svære opgave. Nu er det op til de enkelte kommuner at sikre sig.
- Vi har ikke noget overblik over, hvor langt kommunerne er med beredskabet, fortæller Michael Hald.
KL har hjulpet kommunerne frem mod sammenlægningen men er ikke direkte involveret nu.
- Det er de operative ting, som er tilbage. Det er kun i tilfælde af noget ekstraordinært, vi skal gøre noget, siger Michael Hald.
Et af de områder, som kommunerne selv har udpeget som vigtigt, når det gælder beredskab, er ældreomsorgen. Alle de arbejdsopgaver, hvor der er personer, som er afhængige af hjælp, har førsteprioritet.
På omsorgsområdet er sammenlægningen meget afhængig af de to leverandører Rambøll Informatik og Zealand Care. Afdelingsleder hos Rambøll Informatik, Anne Grethe Bak, fortæller, at firmaet allerede inden de intense dage omkring jul, vil have sammenlagt systemerne.
- Vi har valgt en løsning, hvor vi lægger systemerne sammen til et, men holder de gamle kommuners data adskilt. Efter reformen hæver vi så ad-
skillelsen, siger Anne Grethe Bak.
Hun mener, at det kan lade sig gøre, fordi omsorgssystemet ikke er hængt op på, at CPR systemet bliver konverteret.
- Vi regner med at være klar i god tid, konstaterer Anne Grethe Bak.

OriginalModTime: 23-11-2006 14:43:29




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere