KMD kan ikke nå at rette fejl

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.


Mangel på tid tvinger KMD til en meget stram tidsplan op til it-reformen. Der er ikke tid til at rette fejl i systemerne inden kommunefusionen.

Hvis man trykker et sted, buler det ud et andet. Lidt forenklet er det den tankegang, der ligger bag KMD's plan i slutspurten op til kommunalreformen.
Selvom KMD vurderer, at firmaet er godt med, så er der ikke tid til at begynde at rette fejl i systemerne nu. Det må vente til efter reformen.
Hans Ole Møller Madsen har det overordnede ansvar for fusionen hos KMD, og han forklarer, at risici er for store, hvis man går ind og retter i systemerne.
- Vi går ikke ind og retter programmer, for vi kan ikke ændre noget med så kort varsel, siger Hans Ole Møller Madsen og påpeger, at der er tale om en normal fremgangsmåde i store it-projekter.
- Vi har 60.000-70.000 programmer, der ligger bag det her. Derfor kan vi ikke bare gå ind og rette. Der kan være sammenhæng på tværs. Og offentlige data i Danmark hænger sammen på kryds og tværs, siger han og tilføjer:
- Vi laver programmer ved siden af, som kan lægge data-ene rigtig på plads efter konverteringen.

På grund af opgavens omfang og kompleksitet, er det svært for de eksperter Computerworld har talt med at bedømme planen.
Morten Strunge Nielsen fra firmaet Globeteam er specialist i fusioner og infrastruktur. Han mener, at det lyder betænkeligt, at KMD's plan ikke rummer tid til endelige rettelser.
- Det er noget overraskende, hvis KMD på forhånd har afgjort, at de ikke vil rette fejl uanset deres form og indhold. Der kan jo være noget graverende, siger han.
Morten Strunge Nielsen mener, at den hårde tidsfrist, som KMD ikke er ansvarlig for, er meget speciel for et så stort og komplekst projekt.
- Der findes formentlig lige så store projekter andre steder. Men jeg har aldrig hørt om en så kort og ultimativ deadline for projekter i denne størrelsesorden. Man skulle tro, at de ansvarlige politikere og embedsmænd er af den opfattelse, at kommunesammenlægningerne blot er et spørgsmål om at flytte nogle arkivskabe, siger han.

Erik Frøkjær, lektor på datalogisk institut på Københavns Universitet, mener til gengæld, at KMD's plan er fornuftig.
- Risiko for utilsigtede nye fejl er ganske rigtigt en alvorlig mulighed, som man altid må være på vagt over for i så store og komplekse systemer, som vi taler om her, siger han.
Hans Ole Møller Madsen siger, at opgavens tidsramme og den faste deadline er baggrunden for det tætpakkede tidsskema op til nytår. Eftersom KMD på nuværende tidspunkt er i gang med 17. testbølge, mener han, at firmaet er meget velforberedt.
- Vi har gennemført de her ting op til 18 gange, når vi står der. Vi har kompetencer og erfaringer. Der kan stadig opstå noget uforudset, men vi har allerede en kommandocentral, som kan gå ind og træffe beslutninger, hvis det sker, siger han.
- Vi har lavet et set-up, så vi tror på, at vi kan håndtere de her ting. Men vi kan aldrig garantere og være sikre, når vi arbejder med en opgave, der er så kompleks. Der kan opstå uforudsete ting, siger Hans Ole Møller Madsen.

Billedtekst: Travlhed Der arbejdes hårdt hos KMD i slutspurten op til kommunalreformen. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 23-11-2006 14:32:27




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere