Velkommen til vækst-festen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Den danske it-branche er i topform efter et jubelår, hvor branchens samlede omsætning skød i vejret med 10 procent. Optimismen er større end nogensinde tidligere, men en voldsom mangel på kvalificeret arbejdskraft truer med at ødelægge festen, inden den rigtig er kommet i gang.

Seks år efter det værste krak, teknologisektoren nogensinde har set, vokser danske it-selskaber igen lynhurtigt. Det er en af konklu­sionerne i dette års Top 100-undersøgelse, hvor Computerworld har gennemtrevlet 324 danske it-selskabers seneste årsregnskaber for at give en samlet vurdering af branchens sundhedstilstand. Tallene taler deres tydelige sprog: Den samlede omsætning for it-selskaberne i undersøgelsen voksede fra 184,5 milliarder kroner til 202,7 milliarder kroner det seneste år. Det svarer til en stigning på 10 procent.
I tillæg viser dette års IT-Vækstbarometer fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte (Se side 118), at it-selskaberne tror på, at de gode tider bliver endnu bedre. Knap halvdelen af de 280 administrerende direktører for danske it-selskaber, som hen over sommeren er blevet spurgt om deres forventninger til fremtiden, regner med at holde dampen oppe i indeværende år.
- Det forrygende gode marked spås at fortsætte, og det gælder alle delbrancher, siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder og ansvarlig for IT-Vækstbarometret.
Alle bidrager til vækstfest
I det kommende år regner 88 procent af virksomhederne således med, at de får langet flere varer over disken end i fjor, og 77 procent af it-firmaerne er overbeviste om, at indtjeningen også ryger i vejret. Dertil kommer, at 30 procent af virksomhederne forventer en stigning på mere end 25 procent i omsætning og indtjening. Og det ser ud til, at man ikke bare skal trække på skuldrene og tænke "det forventer de jo altid", da væksten i år for første gang i IT-Vækstbarometrets seksårige historie blev højere, end virksomhederne forventede.
Stort set alle kroge af it-sektoren - fra konsulenthuse over softwareselskaber til forhandlere - bidrager til vækstfesten. Den mest markante vækst kommer fra telebranchen, der overordnet ser ud til at have vinket farvel til den krise, som fik teleselskaber i hobetal til at dreje nøglen om i begyndelsen af årtusindet. De tre hurtigst voksende it-selskaber i årets Top 100-undersøgelse er således alle teleselskaber. Årets vækstkomet er elselskabernes erhvervstelefoni-selskab Nianet, der sælger teleydelser via et landsdækkende netværk af fiberoptiske kabler. På de næste pladser følger fiberselskabet ComX og den danske afdeling af British Telecom (BT).
Men ingen roser uden torne. Et markant fald i antallet af store it-driftkontrakter har trukket synlige spor i it-servicebranchen, hvor driftsselskabernes samlede omsætning er faldet med fem en halv milliard kroner i forhold til fjor. I softwarebranchen har ERP-selskaberne som de eneste - noget overraskende - måttet notere en samlet tilbagegang i omsætningen.
Stor vækst hæmmer indtjening
I sidste års Top 100-undersøgelse kunne den samlede danske it-branche for første gang siden dotcom-krisen prale af markant fremgang både i omsætning, indtjening og antal af medarbejdere. Men vækst koster som bekendt penge. Det er i år gået ud over mange it-firmaers bundlinje. Samlet er indtjeningen i it-branchen faldet med 20 procent i forhold til sidste år. Der er dog stadigvæk samlet set sorte tal på bundlinjen; 5,1 milliarder kroner mod 6,5 milliarder kroner året før.
Telesektoren er ikke kun gode til at skabe vækst, men er også bedst til at tjene penge, viser Top 100-undersøgelsen. Både teleselskaber og leverandører af tele- og netværksudstyr nyder godt af stigende investeringer i bl.a. netværksudstyr, IP-telefoni og mobiltelefoner, og leverer store samlede overskud. De positive takter i telebranchen viser sig også på dette års lister over landets største it-virksomheder. På de første tre pladser på listen over de dygtigste it-virksomheder, der årligt sælger varer og tjenesteydelser for over en milliard kroner, sidder mobilselskabet TDC Mobil, producenten af trådløse headsets GN Netcom og mobildistributøren Sunico. Teleselskabernes dominans viser sig også på listen over virksomheder, der omsætter for mellem en halv og en milliard kroner. Her har TeliaStofa skabt de bedste resultater og indtager førstepladsen.
Ikke overraskende er der samlet set røde tal på bundlinjen blandt hardwareproducenterne, hvor priskrigen det seneste år er blevet yderligere intensiveret. Det er blandt andet gået ud over Canon og det tidligere KiSS Technologies, der blev købt af Cisco i fjor. Den eneste anden delbranche, hvor de samlede tal for hele branchen er røde på bundlinjen, er konsulenthus-segmentet, hvor underskud i de internationale it-serviceselskaber Accenture, A. T. Kearney og Capgeminis danske datterselskaber trækker det samlede resultat i minus.
Resultaterne er fortsat gode blandt landets softwareselskaber, der også er de mest optimistiske med hensyn til fremtidens vækst og indtjening. I det seneste år har hvert fjerde softwareselskab haft en omsætningsfremgang på mere end 25 procent. Men det er ikke lykkedes at få det hele på bundlinjen, der samlet er skrumpet.
Det kan være et tegn på, at træerne ikke vokser ind i himlen, og et kig på det samlede antal ansatte i dette års Top 100-undersøgelse giver et fingerpeg om, at it-selskaberne ikke skal lade sig rive med af de gode markedsudsigter. Medarbejderantallet er nemlig stort set uændret i forhold til sidste år, men det er ikke med it-selskaberns gode vilje. Hvis det stod til dem, var medarbejderstyrken blevet væsentligt forøget, men der er ganske enkelt ikke hænder nok at få. Derfor kan specielt de kompetencetunge service- og softwarebrancher få svært ved at leve op til deres egne vækstforventninger, da medarbejdermanglen bliver endnu større i de kommende år.
Opkøb som vækstvåben
Årets samlede vinder er SAP-konsulenthuset Segmenta, der ligesom nummer to og tre på Top 100-listen, Conscia og Mindkey, er debutant i Top 100-sammenhæng. På fjerdepladsen dukker den samlede vinder fra 2005, ProData Consult, op, hvilket er meget symptomatisk for dette års undersøgelse. Ikke færre end fire kategorivindere fra i fjor gentager i år succesen.
Manglen på kvalificerede medarbejdere giver ikke Segmentas ledelse søvnløse nætter, selvom den har meget store forventninger til både vækst og indtjening. Selskabet leder nemlig med lys og lygte efter egnede opkøbsmål, som skal bidrage til konsulenthusets vækst, da den ikke regner med, at organisk vækst alene kan gøre det. Dermed ligger årets Top 100-vinder på linje med over 40 procent af it-virksomhederne, der ifølge årets IT-Vækstbarometer vil hive pengepungen frem og købe virksomheder op i løbet af de næste par år.
Det tegner derfor til, at it-branchen går en interessant tid i møde, når de ambitiøse vækst- og indtjeningsmål skal nås gennem en stadig hårdere kamp om de dygtigste medarbejdere og (endnu) en konsolideringsbølge i kølvandet på mange forventede opkøb. Hvem der klarer sig bedst, vil vi få et fingerpeg om i næste års udgave af Computerworld Top 100.

OriginalModTime: 04-10-2007 13:31:57




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere