Billedgenkendelse fra Malmø kan blive nettets tredje ben

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. september 2006.


Den danske super­iværksætter og stifter af Speednames, Nikolaj Nyholm, er ny direktør i en svensk virksomhed, der lancerer et browserbaseret program til biometrisk identifikation af billeder på nettet.

Ti procent af alle søgninger på Google er efter billeder.
- Det tal vokser. Vi har bygget en browserplug-in, som gør, at når du ser et foto på nettet, kan vores program registrere, om der er nogen i billedet, det genkender, uanset om det er John fra picnic'en i søndags eller Bill Clinton. På den måde skaber vi en større og bedre relation mellem billeder. Og så er det lige pludselig ikke kun tekst og hyperlinks, der får nettet til at hænge sammen, siger Nikolaj Nyholm.
Han stiftede Speednames i 1999 og er for nylig blevet chef for den svenske iværksættervirksomhed Ground Truth Vision. Det første, han gjorde som direktør, var at ændre navnet til Polar Rose, som også er navnet på det billedidentifikationssoftware, der skal føre virksomheden til succes blandt en hel verdens internetbrugere.
For søgning på nettet skal altså ikke kun være tekstsøgning, hvis det står til den Malmø-baserede virksomhed.
Udfordringen har indtil nu været, at identifikation via billeder kun har været mulig med såkaldte stereofoniske optagelser i kontrollerede miljøer. Personen har skullet have den rigtige lyssætning og kigge i en bestemt vinkel i kamerae, for at computeren har kunnet genere en tredimensional model af det todimensionale billede. Desuden er det genkendelsesparametre som eksempelvis afstanden mellem øjnene på personen, der afgør identifikationen. Alt i alt en omstændelig proces med stor risiko for fejl.

De tider er nu ved at være omme. Den svenske matematiker og stifter af Ground Truth Vision, Jan Erik Solem, har udviklet en teknologi, der kan genkende to-dimensionale billeder ud fra helt andre parametre.
Hans komplekse program vejer et ansigt med 90 forskellige vektorer, registrerer de vigtigste faktorer i ansigtet og kombinerer dem med en statistisk model. Dernæst bygger programmet en 3D-model, som kan sammenlignes med andre ansigter og vupti! - næsten sikker biometrisk identifikation via 2D-billeder er en realitet.
- Programmet har en succesrate på over 98 procent. Virksomheden er to år gammel, og der kan udvikles meget mere på teknologien. Alligevel ender vi altid i top fem i de internationale konkurrencer på dette område, siger Nikolaj Nyholm.
Selvom Polar Rose-teknologien er unik, kommer succes ikke af sig selv, hvis man ikke ved, hvilke produkter man skal benytte teknologien i. Det er her, Nikolaj Nyholm kommer ind i billedet.
- De havde en banebrydende teknologi, men koncentrerede sig om sikkerheds- og overvågningsindustrien. Den branche blomstrer ganske vist med terrortruslen, men den er samtidig meget konservativ. Tag sådan noget som IP-videoer, som er relativt nyt inden for sikkerhed og overvågning. Det bruges stort set ikke. I Københavns lufthavn bruger de stadig analoge kameraer, for den del af industrien føler simpelthen ikke, at teknologien er moden endnu. Derfor valgte jeg at skrinlægge den del af forretningen helt, til fordel for billedsøgemaskinen på nettet, fortæller Nikolaj Nyholm.

Det er netop her skillelinjen går mellem iværksætter og superiværksætter. En ting er at udvikle fabelagtig teknologi, noget ganske andet er at få ideen, der kan omsætte den til salgbare produkter.
Testversionen af Polar Rose bliver frigivet i løbet af denne måned, og på virksomhedens hjemmeside kommer en billedsøgemotor, der kan lede efter en person, som ligner en anden. Søgemaskinen til billederne på nettet skal være gratis for brugerne, og den første betalingsversion kommer til årsskiftet. Den skal blandt andet kunne håndtere billeder på brugerens egen computer.
Den markedsføringsmetode, som Nikolaj Nyholm har valgt for Polar Rose, kommer dermed til at ligne det, som et andet dansk/svensk iværksætterteam brugte en hel del. Da Janus Friis og Niklas Zennström lancerede Skype, kastede de også deres software gratis på nettet, mens den kommercielle del i form af services og avancerede funktioner kom til senere.
Nikolaj Nyholm afviser dog tanken om et eBay-milliardsalg som inspiration.
- Det rigtige tilbud kan jo komme. Men lige nu har vi det sjovt, siger han.

Polar Rose har ti ansatte og søger flere folk. Søger skal opfattes helt bogstaveligt. Når Nikolaj Nyholm rekrutterer nye medarbejdere, sætter han ikke en annonce i avisen: Han scanner Open Source-miljøet på nettet, kigger på folks contributions og deres projekter - og sender dem mail med et jobtilbud, når han ser en egnet kandidat.
- Det giver en helt anden rekrutteringsproces end tidligere. Google og Microsoft bruger også denne metode, selvom de ikke ligefrem skilter med det. For mig er Open Source en kvalitet i sig selv. Det er folk, der viser, at de kan gennemføre projekter og magter tingene. Enhver virksomhed brug for Open Source-folk, mener Nikolaj Nyholm.
Arbejdskraften i Øresundsregionen kunne i øvrigt godt kunne fortjene lidt mere benarbejde fra myndighedernes side.
- Jeg arbejder i Sverige og jeg har ikke fået løn i to måneder, fordi de danske skattemyndigheder ikke kan finde ud af, hvor jeg skal betale skat. Jeg spurgte dem, om der ikke er en eller anden standard, men nej, sagde de. Hver enkelt sag vurderes individuelt, sukker han.

Til gengæld har han endnu ikke oplevet, at toget over sundet har været mere end fem minutter forsinket.
- Der er et stort potentiale her. Skåne er en større guldgrube, end mange tror, ikke bare i forhold til at hente medarbejdere på den anden side af sundet, som mange danske virksomheder gør i dag. Men Lund med sit universitet og en Ericsson-udviklingsafdeling ligger for eksempel kun 12 minutter fra Malmø. Det skal udnyttes.
- I Sverige ser jeg også en større villighed til at investere i iværksættermiljøerne, og jeg tror altså mere på miljøerne end på fonde, der stiller alle mulige krav til startervirksomhederne. De må gerne give iværksætterne penge, men de skal stoppe omklamringen af dem. De kan heller ikke rådgive dem, fordi de ikke selv er iværksættere. Jeg havde gang en klog klasselærer, som sagde: I skal ikke lære af mig, I skal lære af hinanden. Du kan ikke programsætte innovation, men du kan skabe miljøerne. Hvad med at give en studerende, der starter egen virksomhed, tolv ekstraklip på SU'en? Min egen første virksomhed blev stiftet på SU, siger Nikolaj Nyholm.

Faktaboks:

Den nordiske rose
Polar Rose er en browser plug-in, som vejer et ansigt med 90 forskellige vektorer, registrerer de vigtigste faktorer i ansigtet og kombinerer dem med en statistisk model. Dernæst bygger programmet en 3D-model, som kan sammenlignes med andre ansigter.
Navnet på billedidentifikationsprogrammet har flere betydninger. Dels glæder navnet matematikerne i det svenske selskab, fordi polarrosen er en matematisk algoritme, man kan tegne en rose med. Dels er virksomheden nordisk. Og endelig hentyder navnet til den rose, som klicheen foreskriver man bærer i reverset, når man skal genkendes af en person, man ikke har mødt før.

OriginalModTime: 14-09-2006 13:56:02




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere