Begrænset udbredelse af open source-ERP

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. marts 2006.


Open source-alternativer til de traditionelle ERP-systemer findes, men ikke mange brugere.
Open source ERP-systemer er i sin vorden. Der findes en håndfuld forskellige produkter, der er mere eller mindre færdige. Et af de mest modne open source ERP-systemer er Compiere, som har foldet sin åbne kildekode ud på ERP-markedet i mere end seks år. Den store udbredelse har systemet dog tilsyneladende ikke. På Compieres website kan man læse, at der er omkring 200 kunder, der har valgt at fortælle om deres Compiere-installation. I Danmark er udbredelsen også begrænset. Morten Steffensen, konsulent og stifter af konsulentvirksomheden Emercos, har taget en række Compiere-kurser, men har ikke haft anledning til at bruge sin viden.
- Jeg har ikke indtryk af, at der sker så meget på Compierefronten i Danmark, men det er nok, fordi Microsoft står så stærkt herhjemme, lyder det fra Morten Steffensen.
Han har dog planer om at blive Compiere-partner, men har for tiden travlt med Java- og Oracle-projekter.
Det er blandt andet på grund af sin Java- og Oracle-ekspertise, at Morten Steffensen begyndte at interessere sig for Compiere.
Compiere er nemlig udviklet i Java som afvikles i en applikationsserver som JBoss og har i lang tid udelukkende anvendt Oracle som database. Compieres afhængighed af Oracle har tidligere fået open source-puritanere til at anklage Compiere for ikke at være rigtig open source. I januar erklærede ophavsmanden til Compiere, Jorg Janke, at Compiere vil kunne leveres med open source databasen Apache Derby i løbet af seks-ni måneder. Det er planen, at open source databasen PostgreSQL også skal kune anvendes sammen med Compiere.
Selv om Compiere ikke har den store udbredelse i Danmark, bruges det dog enkelte steder. Jan Løvheim har som it-chef i en mellemstor dansk virksomhed anvendt Compiere som ERP-system i fire år. Virksomheden ønsker at være anonym, da den anser sine it-systemer som en konkurrenceparameter og desuden foretrækker at være kendt for sine produkter og ikke sin it-anvendelse.

Det var et strategiskift i starten af 2002, der fik virksomheden til at vælge Compiere. Virksomheden besluttede sig for at basere al sin it på open source.
- Vi vil gerne styre og kontrollere det, der sker i koden, og være sikker på, at det virker ens over hele kloden, siger Jan Løvheim.
Virksomheden har 40 kontorer i en række lande og anvender tynde klienter, der kører op mod et Linux-cluster på virksomhedens hovedkontor. Som kontorpakke anvendes Open Office. Compiere-systemet kører på Linux og anvender en Oracle-database.
Beslutningen om at anvende Compiere som ERP-system har betydet mere arbejde for den otte mand store it-afdeling.
- Man bliver nødt til at være meget involveret. Vi skal ikke bare sørge for, at maskinerne kører, som de skal. Det kræver nok større teknisk kompetence, end ved proprietære regnskabssystemer, mener Jan Løvheim.
Samtidig er to af folkene i it-afdelingen også aktivt involveret i udvikling og fejlrettelse af Compiere.
- De har udviklet et CMS-modul samt en betalingsdel til en webshop i Com­piere. De har også bidraget med fejlrettelser til andre dele af Compiere. Det er jo en del af filosofien bag open source, at man modtager, og man giver, siger Jan Løvheim.
Selvom Jan Løvheims it-afdeling har haft en del arbejde med Compiere, mener han, at anstrengelserne tjener sig hjem.
- Vi er vores eget systemhus, så vi kan selv bestemme, i hvilken retning systemet skal udvikles. Vi skal ikke vente på et systemhus, hvis vi ønsker en bestemt funktionalitet. Vi har i dag et meget stabilt system, som ud over økonomistyring har lagerstyring og kundekontakt, så det i dag er et omfattende ERP/CRM-system, siger Jan Løvheim.
Jan Løvheim har ikke nogen detaljerede ROI-beregninger, men han mener, at udgiften til Compiere set over tid er mindre end prisen for at vedligeholde og opgradere en Microsoft-platform.

OriginalModTime: 02-03-2006 14:30:52




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere