Offentligt it-beredskab er presset i bund

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. februar 2006.


Kun omkring fire ud af ti myndigheder har en opdateret it-beredskabsplan, viser ny rapport fra Danmarks Statistik. Staten er på plads inden udgangen af 2006, mens kommunerne tøver.

Kun hver tredje kommune og lidt flere statslige myndigheder er i besiddelse af en opdateret it-beredskabsplan, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed står myndighederne uden egentlige planer for, hvad der skal ske med it-systemerne, hvis de bliver ramt af uforudsete hændelser som hackerangreb, systemnedbrud, brand eller i værste fald terror.
Ifølge flere sikkerhedseksperter er der tale om bemærkelsesværdigt lavt antal myndigheder.
- En it-beredskabsplan er god, sund fornuft, hvis tingene går galt. Så handler det om at placere ansvar og finde ud af, hvem der gør hvad, og måske placere sig på en ny adresse. Det er under alle omstændigheder vigtigt, man ved, hvad man skal gøre, siger direktør Lars Neupart fra sikkerhedsfirmaet Neupart A/S.
Sikkerhedskonsulent Ulf Munkedal fra FortConsult undrer sig også over, at antallet af myndigheder med en opdateret it-beredskabsplan er så lavt. I virkeligheden burde det slet ikke være så svært, mener han:
- Har man ikke en it-beredskabsplan, er konsekvensen ved den ene eller anden hændelse så meget større. Man skal have en oversigt over systemerne, infrastrukturen og hvem, der skal kontaktes, siger Ulf Munkedal og peger på, at en sådan plan formentlig ikke behøver fylde mere end 10-15 sider.

Inden for det statslige område lover IT- og telestyrelsen snart bod og bedring. Her skal der inden udgangen af 2006 ligge nedskrevne og opdaterede it-beredskabsplaner, hvilket fremgår af den såkaldte DS484-standard, der skal være gennemført inden udgangen af 2006:
- Vores forhåbning er, at kommunerne også lever op til standarden, da det altid er godt med fælles standarder, siger Flemming Faber, kontorchef i IT- og telestyrelsen.
Imidlertid tyder meget på, at der kan gå en rum tid, før it-beredskabsplanerne er på plads i kommunerne. Gennemførslen af kommunalreformen spænder ben:
- I kommunerne er der bred opmærksomhed på DS484, og derfor gætter jeg på, at der også er opmærksomhed på it-beredskabsområdet. Men sandheden er, at mange på grund af kommunalreform står med et voldsomt tidspres, fordi de prioriterer andre it-opgaver, siger centerchef i KL, Jens Ole Back.

Billedtekst:
undren Ulf Munkedal fra FortConsult undrer sig over, at antallet af myndigheder med en opdateret it-beredskabsplan er lavt.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere