NEXT STOP RAMBALL

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 21. oktober 2005.


Tonny Johansen, nyudnævnt direktør i Rambøll Management, bruger flittigt sine erfaringer fra sit tidligere politiske engagement på den danske venstrefløj.
Det er ikke hver dag, at vi på Itbranchen får tilsendt pressemeddelelser om direktørudnævnelser, der omhandler den nyslåede direktørs stærke politiske engagement. Men midt i august modtog redaktionen nyt om, at Tonny Johansen fremover er næstkommanderende i Rambøll Management i Danmark.
"Han har selv en fortid som studenterpolitisk aktiv et godt stykke ude på venstrefløjen i 80'erne, hvor han også var med i Next Stop-bevægelsen," hed det.
Tonny Johansen indrømmer dog gerne, at det ikke var hans egen idé, at den politiske fortid skulle hentes frem.
- Det var min kommunikationsmands ide. Jeg har nu aldrig lagt skjul på, hvad jeg lavede, mens jeg læste, og før jeg læste, men syntes ikke, at det havde noget at gøre med det, jeg laver nu. Men på den anden side ved jeg jo godt, at vi er formet af et eller andet, så det er selvfølgelig en del af min baggrund, siger han.
Vokset op med politik
Netop den politiske skoling har Rambøll-direktøren haft stor glæde af i sit senere professionelle liv.
- Allerede som 18- eller 19-årig finder man ud af, at man ikke kommer nogen vegne uden at gå på kompromis. Det er ikke så vigtigt at få ret, som det er at få tingene til at ske. Og så lærer man også noget helt lavpraktisk som at organisere store møder for flere hundrede mennesker, og de krav det stiller til at være forberedt. Det nytter ikke noget at stå og snakke om uddannelsespolitik i en halv time. Hvis du har et budskab, der skal ud, så har du tre minutter, siger han.
Det politiske engagement har Tonny Johansen fået fra barnsben. Politiske emner føg over bordet i hjemmet, og Tonny Johansen tog argumenterne med ud i verden - først som elevrådsformand og senere som formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, der på det tidspunkt havde tætte bånd til Danmarks Kommunistiske Ungdom, hvor også Tonny Johansen fik sin første politiske træning.
- I dag taler man om mentor-ordninger. Dengang oplevede jeg det for fuld udblæsning, og det var utrolig positivt. Der var ikke noget, der skete tilfældigt. Der var hele tiden nogen, der tog hånd om en, siger han.
Ærgrer sig
I dag er det politiske ståsted flyttet ind mod midten. Som årsag til, at de håndfaste synspunkter er blødet op, peger Tonny Johansen selv på, at han har lært mere om, hvordan verden og samfundet hænger sammen. Men det stærke sociale engagement svigter han ikke.
- Markedsøkonomi indeholder noget dynamik og genererer dermed også noget velstand. Men jeg er samtidig tilhænger af en stærk stat, der skal regulere nogle ting, så de mennesker, der står længst nede på stigen, ikke får for meget i klemme, siger han.
Andre gamle principper står han stærkere fast på:
- Der er punkter, hvor jeg er lige så forbenet, som jeg altid har været, eksempelvis når det drejer sig om, at man tror, det løser konflikter, at man sætter soldater ind. Der har jeg svært ved at forlade de gamle synspunkter, siger han med henvisning til den danske deltagelse i krigen i Irak.
Men selv om Tonny Johansen med alderen er blevet rundet, kan det stadig ærgre ham, at det politiske engagement blandt unge mennesker i dag ikke er helt på samme niveau som i 80'erne.
- Alle unge er jo hamrende identitetssøgende. Det var vi andre også, og vi søgte identitet i det politiske eller andre former for bevægelser, men i dag ser det ud som om, man søger identiteten i nogle ydre ting. Ikke at vi ikke også gik op i musik og påklædning, men jeg synes, at de unge i lidt for høj grad er reducerede til forbrugere, siger han.
Politik i virkeligheden
Efter Tonny Johansens opfattelse går de unge nu om dage glip af glæden ved at kunne skabe noget sammen:
- Jeg vil nødig som 44-årig lyde som en sortseer, men jeg synes, man går glip af noget i kraft af det engagement, der ligger i, at mange unge mennesker sammen prøver at skabe noget. Jeg tror ikke, at der er lige så meget gang i kedlerne i dag, som der var dengang.
Det politiske engagement er dog efter Tonny Johansens opfattelse erstattet af et større fagligt og internationalt engagement hos de unge.
- Vi ansætter mange unge mennesker lige fra universitetet, og jeg oplever, at dem, vi ansætter, har et engagement og har nogle holdninger. Derfor synes jeg, man skal passe på med at være fordømmende. Langt de fleste af de folk, vi tager ind, har været uden for landets grænser og taget et semester eller to, og det giver dem et andet udsyn, end vi havde. Så det synes jeg er positivt, siger han.
Tonny Johansen er ikke bleg for at kalde sig selv en teknokrat med hang til at træffe rationelle afgørelser, også når det gælder de ofte følsomme og politiske emner, som Rambøll rådgiver offentlige institutioner om. For et er, at Rambøll bevæger sig i den politiske verden, hvilket Tonny Johansen finder er
i lige linje med hans baggrund i den politiske verden, men i dag skal der også vises veje til, hvordan man rent faktisk kan føre tingene ud i livet. Og der er fortidens luftkasteller erstattet af konkrete initiativer inden for eksempelvis integrationspolitik, uddannelsespolitik og digitalisering af den offentlige sektor.
- Vi sidder jo og arbejder med storpolitiske emner med masser af sprængstof samtidig med, at vi ser på, hvordan man får de enkelte ting til at virke i virkeligheden. Sammenhængen mellem de store armbevægelser og det helt konkrete synes jeg er enormt spændende, siger han.
Følelser giver handling
Helt uden følelser går det nu ikke. Tonny Johansen henter energi fra at arbejde sammen med mange forskellige mennesker, og for ham er ledelse et spørgsmål om at kunne inspirere og motivere:
- Organisationer udgøres af mennesker, og hvis de mennesker, der er der, synes det er sjovt, så vil de godt gå en ekstra meter. Logik får mennesker til at tænke, og følelser får dem til at handle.

Billedtekst:
- Vi sidder jo og arbejder med storpolitiske emner med masser af sprængstof samtidig med, at vi ser på, hvordan man får de enkelte ting til at virke i virkeligheden. Sammenhængen mellem de store armbevægelser og det helt konkrete synes jeg er enormt spændende, siger direktør i Rambøll Management Tonny Johansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere