Teknologisk Institut åbner RFID Test Center

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. oktober 2005.


Teknologisk Instituts nye RFID Test Center giver danske virksomheder mulighed for at gøre praktiske erfaringer med teknologien. IBM er blandt partnerne, og aftaler med Microsoft og Siemens er på vej.

I slutningen af juni åbnede RFID Test Center på Teknologisk Institut i Taastrup. Testcentret stiller afprøvningsfaciliteter til rådighed for danske virksomheder, så de kan få erfaringer med, hvordan RFID-teknologien fungerer i praksis.
- Siden etableringen af Emballage-instituttet i 1966 har vi her på Teknologisk Institut i samarbejde med en række brancher samlet viden om udvikling og test af emballage under simulerede transportpåvirkninger. Disse erfaringer kan vi udnytte til at hjælpe virksomhederne med at finde ud af, hvordan RFID-mærkede produkter klarer de strabadser og belastninger, de kan blive underkastet på vej gennem forsyningskæden, siger centerleder Jens-Christian Sørensen.
Centret kan simulere alle faser i transportkæden på en reproducerbar måde, som det kræves i forskning. Det er centret godkendt til af det danske akkrediteringsorgan DANAK: Det har udstyr til at udsætte testobjekterne for stød, fald, rystelser og sammenpresning, som de kunne opleve det under transport med lastbil. Desuden har centret kølerum og andre faciliteter til at simulere alle typer klima.
Desuden tilbyder centret, at virksomheder kan simulere og teste et fuldt supply chain-forløb med RFID-baseret datafangst hele vejen fra producentens samlebånd til hylderne i butikkerne. Det drejer sig blandt andet om at sikre, at produkterne lever op til de krav, som en række globale kæder og den amerikanske hær og andre myndigheder i USA er blevet enige om for standardmærkning af emballage og hele paller.
Man er i stand til at foretage en række opsætninger af RFID-læsere - for eksempel for at måle, om alle brikkerne på varerne på en palle bliver aflæst, når den transporteres ind eller ud. Kravet er, at alle RFID-brikkerne på pakkerne på en palle aflæses, når den transporteres forbi læseren med 10 miles i timen svarende til 16 km/t.
Herudover råder centret over et transportbånd, som man kan regulere hastigheden på. Her er kravet, at RFID-brikkerne skal kunne aflæses på en meters afstand, når varerne bevæger sig forbi med en hastighed på 650 fod pr. minut svarende til knap 12 km i timen. Det lyder ikke af meget, men når man får det demonstreret, virker det, som varerne farer hen ad båndet.
Centret er udstyret med trådløst netværk og der er opsat webkameraer, hvilket kombineret med fjernstyringsfaciliteter betyder, at virksomheder kan afvikle forsøg på centret, uden at eksperterne behøver være til stede selv. Der er allerede lavet test, som IBM's folk fra selskabets udviklingscenter i La Gaude uden for Nice har afviklet derfra.
IBM er en af centrets partnere, og selskabet har blandt andet leveret middleware, der gør det muligt at opsætte, styre og modtage data fra mange forskellige typer RFID-udstyr. Centret har lagt en såkaldt non-eksklusiv partnerstrategi, og målet er at samle en række af de førende leverandører inden for såvel RFID-brikker over antenner og læsere til middleware og ERP-systemer. I øjeblikket er centret ved at indgå lignende aftaler med Microsoft Business Solutions og Siemens.

Centrets vigtigste opgave er at give virksomhederne praktiske erfaringer.
- Nu skal vi afprøve, hvad den nye standard Gen 2 kan. Det er nødvendigt at afprøve det under forhold, der ligner det, det skal bruges i ude i virksomhederne og på vejene, siger Jens-Christian Sørensen.
Der er mange forhold, der kan forstyrre aflæsningen af RFID-brikker. Der er eksempler på, at mikrobølgeovne, mobiltelefoner, trådløse hovedsæt og sågar playstation-konsoller kan støje i radiomiljøet og forstyrre signalerne. Metal og vand hæmmer signalerne, og det betyder for eksempel, at det er vanskeligt at aflæse en RFID-brik på en bakke jordbær, fordi bærrene indeholder så meget vand. På samme måde kan produktets tæthed eller surhed (Ph-værdi) påvirke aflæsningen.
- Der er lang vej til, at man uden problemer kan køre en indkøbsvogn fyldt med RFID-mærkede varer forbi en læser og få dem alle registreret - rent bortset fra, at prisen på RFID-chip vil forhindre, at de bliver anvendt til at mærke enkelte detailvarer. Gen 2 er udviklet med henblik på at gøre flere samtidige aflæsninger mulige, men vi har endnu ikke set, hvordan det fungerer i praksis, siger Jens-Christian Sørensen.
Selv om der således er en række udfordringer, der skal løses, er det for Test Center-chefen ikke et spørgsmål om, hvorvidt RFID slår igennem - usikkerheden går på, hvornår det sker.
- Det kan tage to eller fire år, men der er ingen tvivl om, at det kommer, og for nogle vil det komme hurtigere end for andre. RFID vil blive omdrejningspunktet for produktivitets- og logistik-forbedringer både i private og i offentlige virksomheder de kommende år, siger han.
Allerede i dag stiller US Army og nogle af verdens største detailkæder i USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Holland krav til udvalgte leverandører om at benytte RFID-mærkning, og disse krav vil gribe om sig, så alle de flere end 100.000 leverandører - herunder de danske - skal være med i 2007.
Er man stillet over for denne type krav, skal man i gang med RFID nu, men alle virksomheder bør vurdere deres produkters læsbarhed og overveje forretningscasen ved brug af RFID.
- Virksomhederne skal allerede i dag tage RFID med i deres overvejelser om fremtiden. Kan virksomheden begynde at gøre sin emballage RFID-læsbar som led i den løbende tilpasning, vil man kunne spare investeringer senere. Det tager lang tid at ændre for eksempel pakkeprocedurer, derfor vil det være en god ide at tage RFID med i overvejelserne, hvis man står over for at lave ændringer nu, siger Jens-Christian Sørensen.
I samklang hermed lyder udmeldingen fra en af producenterne af RFID-udstyr Intermec, der ikke i første omgang ser RFID som en afløser for stregkoderne, men snarere ser teknologien som komplementær.
- RFID kan give mere automatiserede arbejdsgange: Det kan komme til at gå hurtigere samtidig med, at man nedbringer antallet af fejl. Men man skal som virksomhed overveje, hvad man vil med RFID. Vil man arbejde med dette på længere sigt, skal man gå i gang nu. Vil man have ROI efter et kvartal, bør man vente, siger Thorbjørn Sporre fra Intermec.

Billedtekst:
RFID vil blive omdrejningspunktet for produktivitets- og logistik-forbedringer både i private og i offentlige virksomheder de kommende år, siger centerleder Jens-Christian Sørensen, Teknologisk Institut.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere