Kunderne går med livrem og seler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. september 2005.


It-leverandører sender nye versioner på markedet, som der reelt ikke er behov for, men alligevel opgraderer it-afdelingerne, siger databaseekspert.

It-afdelingerne satser normalt både på "seler og livrem", når det gælder opgraderinger. Det er erfaringen hos en af landets mest garvede databasespecialister, Mogens Nørgaard, administrerende direktør for Miracle A/S.
- Man har stadig fuld support på den gamle, stabile version. Man har intet reelt behov for den nye funktionalitet, men man opgraderer alligevel. Det skyldes typisk fascination af sidste nye "dims" eller også "cover your ass", altså at man ikke vil kunne bebrejdes, hvis der sker noget, siger Mogens Nørgaard, og tilføjer:
- It-chefter af hankøn tænder i øvrigt langt mere på "det nyeste nye", end de kvindelige, er min erfaring.
Helgarderet kan man ifølge ham aldrig være.
- Selv om man køber hele drømmestakken af produkter fra Microsoft eller Oracle, i stedet for at satse på det allerbedste produkt inden for hver kategori, vil man stadig ikke være helt up to date, siger direktøren.
Han forklarer problemet med, at nye versioner kommer asynkront fra de forskellige produktgrupper, og det kan resultere i samspilsproblemer.
Fred databasen
Mogens Nørgaard hører til skolen, der sætter stabilitet frem for alt. Han fortæller gerne om, hvorledes kunder, der lader databasen i fred, også får en langt fredeligere hverdag. Skulle de følge råd fra leverandørens supportere, burde de konstant analysere på databaseydelsen, så konfigurationer løbende kan optimeres.
Fire faktorer tæller, når der regnes på risikoen ved at forblive på en gammel version, mener Nørgaard. Ydelse, tilgængelighed, funktionalitet og sikkerhed.
- Det er dybest set kun sikkerhed, der kan true en. Og især, når man har applikationer rettet ud mod internettet.
Nørgaard mener, at det er fuldt ud berettiget, når it-ansvarlige klager over, at der er for kort tid mellem versionerne, og supporten slutter for hurtigt på gamle versioner.
- Leverandørerne kommer med nye versioner, fordi der skal ske noget nyt - noget, der kan give opmærksomhed i forhold til konkurrenterne. De kommer med nye versioner, som ingen har bedt om, måske med undtagelse af en eller to kæmpekunder, der har ganske særlige behov. Kunder, som leverandøren særlig gerne vil tækkes, lyder vurderingen fra Nørgaard.
Økonomisk set burde han være tilfreds med forholdene, idet enhver opgradering medfører en destabilisering, som i visse tilfælde medfører behov for at indkalde en "troubleshooter" som Miracle.
- Det er fedt for mig. Spændende. Men som samfund har vi ikke brug for destabilisering. Det kan kun blive værre, for alt er ved at være styret af software. Tænk bare på Metroen. Dens software må jævnligt patches, siger han, der også har kendskab til svære problemer med softwareopdatering af en bils computer.
I hans verdensbillede er den optimale situation, den hvor antallet af komponenter - hele teknologistakken - er minimeret.
- Men som direktør for et konsulentfirma ser jeg frem til, at SOA (Service Oriented Architecture, red.) breder sig. De enkelte komponenter, der skal yde applikationer en service, er lavet af forskellige mennesker og sat sammen. Hver eneste komponent kan give nye og spændende problemer, siger Mogens Nørgaard med et smil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere