International softwareudvikling med base i Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 2. september 2005.


GN ReSound anvender forskellige kommunikationsteknologier til at skabe samarbejde i et udviklingsmiljø på tværs af landegrænser. Men den
personlige kontakt kan ikke erstattes.

Det er sin sag at styre et udviklingsprojekt, der involverer udvikling af egen chip og tilhørende operativsystem samt forskning og udvikling af komplekse matematiske lydmodeller, der skal implementeres i assembler.
Hvis man derudover skal koordinere udviklingsindsatsen for geografisk adskilte udviklingsgrupper, hvor deltagerne har forskellige kulturelle baggrunde, kan det blive særdeles vanskeligt at få projektet helskindet i mål.
Ikke desto mindre kunne GN ReSound i maj i år høste frugterne af et sådan projekt, da virksomheden lancerede det avancerede høreapparat ReSound Metrix.

Med udviklingsgrupper siddende i Danmark, Holland og USA var det altafgørende for projektets succes, at samarbejdet fungerede på tværs af lande- og kulturgrænser.
- Hvis man vil være en global spiller med fokus på innovation, er det nødvendigt med en åben dialog, hvor folk smider alle ideerne på bordet. Innovation kommer af ideer, der diskuteres. Diskussionerne føder nye ideer, der diskuteres og så fremdeles. Idebearbejdning kræver åben dialog, og åben dialog kræver, at folk kender hinanden, siger René Mortensen, der er vice president for den globale algoritmegruppe, der sørger for udvikling af høreapparaternes logik.
For at sikre den åbne dialog holder algoritmegruppen minimum to gruppemøder om året. Der afsættes tre dage, hvor der står erfaringsudveksling og teambuilding på programmet.
- Gruppen samles med jævne mellemrum. Vi fortæller hinanden, hvad vi laver, og udveksler ideer. Det er lidt ligesom en videnskabelig konference med udveksling af ideer. Derudover er der minimum en halv dags teambuilding, hvor vi eksempelvis er ude at ro i kajak eller lignende. Det er meget vigtigt at samle folk i en international gruppe, fremhæver René Mortensen.

I det daglige anvendes en række teknologier til at bevare den tætte kontakt.
- Vi anvender meget Messenger til at chatte med hinanden. Det skaber en god uformel kontakt, siger Brian Dam Pedersen, der er udvikler i algoritmegruppen. Han beretter videre:
- Vi bruger også Remote Desktop, så man eksempelvis kan overtage kontrollen med en pc i Holland og hjælpe direkte med et eller andet problem.
Derudover anvendes telefon og webcam til at diskutere ideer og løsninger.
- Webcam gør det nemmere at bevare fokus, når man taler. Samtidig får man også lidt af kropssproget med, siger Brian Dam Pedersen.
René Mortensen og Brian Dam Pedersen er dog enige om, at teknologiens fortræffeligheder ikke kan erstatte den personlige kontakt.
- Venskab, tillid og respekt er vigtige nøgleord for innovative udviklingsmiljøer. Det skabes ikke via e-mail og webcam, men ved at folk mødes i virkeligheden, siger René Mortensen.
Ud over de fælles gruppemøder mødes projektdeltagerne da også, hvis det er nødvendigt.
- Folk rejser til ad hoc-møder i de forskellige lande, når der er behov for det. Man oplever tit, at globale virksomheder har et ekstremt stramt rejsebudget. Det er en dårlig ide, hvis man ønsker et innovativt udviklingsmiljø, mener René Mortensen.
En anden vækstbetingelse for et frodigt udviklingsmiljø er et uformelt miljø.
- Den uformelle korridorsnak er vigtig og bør ikke forsvinde, når der er tale om et globalt projekt, siger René Mortensen. GN ReSound tilstræber en flad organisationsstruktur, hvor ingeniørerne kommunikerer direkte med hinanden, fremfor
en mere hierarkisk projektstruktur, hvor alt skal gå gennem projektlederne.
- Medarbejderne skal være ekstremt gode til at kommunikere. Det er i dialogen, at de gode ideer opstår. Det her med, at en enkelt mand sidder for sig selv og frembringer noget genialt, det sker ikke. Virkeligheden i dag er teams, der arbejder sammen på tværs - kulturelt og geografisk, siger René Mortensen.

Det uformelle miljø skal dog ikke forveksles med manglende styring.
- Projektledelse er meget vigtig. Roller, ansvar og succeskriterier skal være klart defineret. Især i et globalt projekt, understreger René Mortensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere