Open source vinder terræn

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. august 2005.


Vokseværk Med Apache og Linux i spidsen har open source-software banet sig vej ind i it-chefernes bevidsthed og på computerne i virksomhederne. Flere open source-produkter er på vej til større anvendelse.Af Dan Mygind
Forårets Linuxforum på Holmen tiltrak omkring 2.500 deltagere og 24 udstillende firmaer. I 1998 var der blot 500 deltagere og fem udstillende firmaer.
Udviklingen i Linuxforums størrelse afspejler udviklingen i accepten og anvendelsen af Linux, som nu er dagligdag i mange virksomheder. Per Andersen, administrerende direktør for analysebureauet IDC Nordic, havde da også valgt at kalde sit indlæg "Linux - fra niche til mainstream", da IDC holdt en konference om Linux i juni.
Ifølge Per Andersen er Linux nu blevet en almindelig ting i danske virksomheder.
- Linux er mainstream i enterprise-verdenen. Det vokser pænt stærkt og overhaler Unix som primær platform i den høje ende af servermarkedet, siger Per Andersen.

Ifølge IDC's opgørelser vinder Linux primært markedsandele fra Unix, mens Windows ikke berøres så voldsomt.
- Microsoft vil stadig vokse i de kommende år. Man kan måske sige, at Windows havde vokset endnu mere, hvis det ikke havde været for Linux, forklarer Per Andersen.
Skiftet fra niche til mainstream skete ifølge Per Andersen, da HP og IBM besluttede at supportere Linux.
- Det betød ikke, at der pludseligt blev solgt en masse Linux, men det var frøet til, at Linux blev taget alvorligt i markedet, mener Per Andersen.
Linux er dog ikke det eneste open source-produkt, markedet tager seriøst.
- Apache er også mainstream, siger Per Andersen.
Ifølge netcraft.com, der undersøger, hvilke webservere der anvendes på internettet, udgør open source-webserveren Apache omkring 70 procent af alle webservere. Per Andersen vil dog ikke gå så langt som til at sige, at open source generelt er blevet accepteret som Linux.
- Man kan ikke sige, at open source-software er blevet mainstream på samme måde. Man må klart skelne mellem Linux og open source, mener Per Andersen, der fortsætter:
- Der er dog nogle open source-produkter, der er ved at blive mainstream, da de har opnået en vis udbredelse i markedet.
Per Andersen nævner open source-databasen MySQL som eksempel, mens han stiller spørgsmål til, hvor vidt OpenOffice kan betegnes som mainstream-produkt.
Det ser dog ud til, at open source-software vil brede sig i de kommende år. Analysebureauet Gartner forudser, at om tre år vil open source-software konkurrere med proprietære produkter i alle softwaremarkeder. Gartner mener også, at om fem år, i år 2010, vil de 2.000 største virksomheder i verden overveje at anvende open source til 80 procent af deres infrastrukturinvesteringer og 25 procent af deres investeringer i forretningssoftware.

En væsentlig grund til, at open source software bliver taget alvorligt, er, at mange it-chefer mener, at det ikke er et problem at få professionel support til open source-produkter.
- Historisk set har support-spørgsmålet været en barriere, men det ser nu ud til at forsvinde, siger Per Andersen. Han refererer til en IDC-undersøgelse, der viser, at omkring 60 procent af 385 adspurgte it-folk og forretningsfolk mener, der er tilstrækkelig professionel support til open source software. Omkring 20 procent mener dog, at der stadig mangler support.
It-cheferne tager også open source-software alvorlig, da de mener, at det er billigere at anvende open source-software end proprietær software.
IDC-undersøgelsen viste nemlig, at lidt over 60 procent af de adspurgte mente, at de samlede omkostninger (TCO) ved at bruge open source-software er mindre i forhold til at anvende proprietær software. Omkring 10 procent var uenige i den betratning.

Boks:
Operativsystemers markedsandele på servere i DK

2001 2005 2009
Windows 58,8 % 68,8 % 68,5 %
Linux 14,7 % 18,0 % 28,5 %
Unix 12,7 % 6,3 % 1,2 %
Netware 10,6 % 5,6 % 1,6 %

Kilde: IDC

Open source-produkter
Der findes tusindvis af open source-produkter, men ikke alle kan betragtes som modne og velafprøvede. Nedenstående tabel giver et udsnit af open source-
produkter, som bliver anvendt i stor stil eller har solid leverandør-opbakning.

Softwaretyper Produkter Mere information

Operativsystemer Linux linux.org
FreeBSD freebsd.org
OpenSolaris opensolaris.org

Databaser MySQL mysql.com
Ingres opensource.ca.com/projects/ingres
PostGreSQL postgresql.org
Derby incubator.apache.org/derby

Kontorpakke OpenOffice openoffice.org

Udviklingsværktøjer Eclipse eclipse.org
Mono mono-project.com

Applikationsservere Jboss jboss.org
Tomcat jakarta.apache.org/tomcat
JoNas jonas.objectweb.org
Gluecode gluecode.com
Geronimo incubator.apache.org/projects/geronimo

Webserver Apache apache.org

Mailserver Sendmail sendmail.org

Netværksovervågning Nagios nagios.org
Big Brother bb4.org

Boks:
Det åbne alternativ
Open source-produkter vinder terræn i danske virksomheder. Nogle virksomheder bruger dem for at spare penge, mens andre gør det for at vinde kontrollen med virksomhedens it-strategi tilbage fra it-leverandørerne. Atter andre ser
blot nogle gode produkter, som egner sig til at understøtte virksomhedens forretning.
Begrundelserne for at anvende open source er mange, ligesom antallet af
open source-produkter.
CTO ser i dette tema nærmere på danske it-chefers praktiske erfaringer med
open source-anvendelse. Hvad har fordelene været ved at benytte sig af det åbne alternativ? Hvilke udfordringer har it-cheferne mødt?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere