Put skrivebordet i lommen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. juli 2005.


De allestedsnærværende USB-nøgler gør det muligt at tage sine programmer og data med sig overalt. Standarder til at gøre USB-nøglerne mere intelligente er på vej.

Selvom man kan få bærbare computere der vejer mindre end tre kg, er det ikke altid, at man har lyst til at slæbe computer, kabler, strømforsyning og taske med sig. Det kunne være rart, hvis det var muligt at tage sine favorit-programmer og -indstillinger med sig på en lille USB-memorystick. Når der skal arbejdes, stikker man blot USB-memorysticken ind i hotellets, internetcafeens, kundens eller bibliotekets computer, og så har man adgang til det skrivebord man kender fra sin egen pc. Vi er ikke helt der endnu, men fra flere sider arbejdes der på at gøre det til virkelighed.
I dag anvendes de små USB-nøgler for det meste kun til lagring af data, men konsortiet U3 arbejder på at lancere en standard, der gør det muligt at afvikle programmer direkte fra USB-nøglen.
- Man kan sammenligne det med et bærbart, virtuelt skrivebord, siger talskvinde Tricia Arana fra U3.
I princippet vil U3 gøre det muligt at anvende programmer med brugerens foretrukne indstillinger direkte fra en USB-nøgle. Ideen er at skabe et mobilt kontor som man kan tage med sig. Når man stikker USB-nøglen ind i en fremmed computer, vil den fremmede pc komme til at ligne ens eget skrivebord. Altsammen uden at der ændres ved maskinens opsætning, eller at man efterlader data på værtsmaskinen. Data bliver liggende på USB-nøglen og bliver ikke overført til værts-pc'en.
En U3-kompatibel USB-nøgle vil indeholde en applikation der kaldes U3 Launchpad. Ved hjælp af U3 Launchpad vil det være muligt at køre programmer direkte fra USB-nøglen. I første omgang regner U3-konsortiet med, at Windows 2000 og Windows XP vil blive understøttet.

I starten af denne måned blev den første U3-udviklerkonference holdt i San Jose i USA. Her præsenterede 31 firmaer 45 forskellige U3-kompatible applikationer til den lille platform. Blandt deltagerne var blandt andre Skype, der oplyste, at de vil komme med U3-kompatibel version af deres program, der gør det muligt at telefonere via internettet. Fordelen med den portable Skype er, at man kan tage sin Skype-konto og sine kontaktpersoner med sig overalt. Så længe man har adgang til en pc med USB-stik, kan man altid ringe via Skype.
På samme måde vil Mozilla Foundation gøre det muligt at tage open source-browseren Firefox og open source-mailklienten Thunderbird med på en USB-nøgle. Alle ens favorit-websteder samt kontaktpersoner vil altid være ved hånden.
I dag findes der allerede en bærbar Firefox og Thunderbird til USB med deres egen standard for at starte applikationerne, så Mozilla Foundation skal blot gøre versionerne kompatible med U3-specifikationen.
På udviklerkonferencen, der skal holdes en gang om året, blev der også vist produkter fra antivirusfirmaet McAfee, multimediefirmaet RealNetworks, udvikleren af mobil software Powerhouse Technologies
Group samt sikkerheds- og antivirusfirmaet Trend Micro.
Ifølge analytikeren Joe Unsworth fra Gartner har de intelligente USB-drev en lysende fremtid. Han forventer, at i 2007 vil mindst tre af de ledende leverandører af USB-drev have indgået partnerskab med indholdsleverandører, og Joe Unsworth forventer at de intelligente USB-drev vil udgøre 70 procent af alle USB-drev i år 2008.

Det er netop to af de førende leverandører af USB-drev, SanDisk og M-Systems, der startede U3 i slutningen af sidste år. Siden har andre USB-leverandører som Kingston Technology, Memorex og Verbatim meldt ud, at de vil benytte sig af U3-teknologien i deres USB-drev.
U3-platformen er dog ikke den eneste standard inden for intelligente USB-drev. U3 konkurrerer med USB Flash Drive Alliance, som blandt andet har Microsoft som et vigtigt medlem.
Ud over at have Microsoft som medlem har Drive Alliance en anden vigtig fordel fremfor U3. USB Flash Drive Alliance kræver nemlig ingen licensbetaling fra leverandører, der bruger teknologien. U3 kræver betaling fra leverandørerne af USB-nøglerne, mens softwareudviklere kan udnytte teknologien gratis.

Billedtekst:
nye muligheder Visionen om at stikke USB-nøglen ind i en fremmed computer, så den kommer til at ligne ens egen uden at ændre ved opsætning eller efterlade data på værtsmaskinen, kan snart blive virkelighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere