Lag på lag-lagringschips

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. juli 2005.


Ved at stakke kredsløb i chips oven på hinanden lover Matrix Semiconductors, at hukommelse kan blive billigere.

Ideen er egentlig enkel og kendes fra højhusbyggeri. Hvis grundprisen er dyr, så bygger man opad i stedet for at bygge etplanshuse. Silicium er dyr, så hvorfor ikke placere flere lag af kredsløb oven på hinanden og derved reducere udgifterne til chip-produktion?
Det er, hvad Matrix Semiconductors har valgt at gøre med deres såkaldte 3D-lagringschips. Senest har firmaet fremstillet, hvad det selv betegner som verdens mindste memory-chip. Det er en 1 gigabit chip, der fylder 31 kvadratmillimeter - omkring en tredjedel af hvad flashmemory-chips, som kendes fra digitalkameraer, fylder. Dertil kommer, at selskabet regner med, at prisen på de nye lagringschips bliver 20-50 procent mindre end prisen for de velkendte flashmemory-chips.
Der er dog en vigtig forskel. Hvor man kan skrive flere gange til en flashmemory-chip, er det kun muligt at skrive en enkelt gang til Matrix' lagringschips. Så snart man har skrevet sit indhold, kan man altså kun læse fra chippen. Det afholder dog ikke firmaer som Sony og Nintendo fra at investere i Matrix, der da også allerede nu har nogle gode referencer. Blandt andet Mattel, en af verdens største legetøjsfabrikanter, anvender 3D lagringschips i sin Juice Box, der er en billig audio/video-afspiller rettet mod børn mellem 8 og 12 år. Sharp anvender også Matrix' 3D-chips i elektroniske ordbøger.

Ideen om 3D-chips er ikke ny. Allerede i 1980'erne blev der lavet forskellige eksperimenter med at bygge chips i tre dimensioner, men dengang blev teknologien opgivet, da det ikke lykkedes at få noget brugbart ud af det. Sidenhen er chip-teknologien blevet forfinet, hvilket fik Tom Lee og Mark Johnson til at starte Matrix Semiconductors i 1998. Begge havde en fortid hos chip-producenter som AMD, Rambus og Transmeta.
Nu mener Matrix Semiconductors, at tiden og produktet er modent.
Ifølge COO hos Matrix, Siva Sivaram, er lagringskvaliteten på 3D-chippen uovertruffen:
- Når man putter indhold i vores lagringschip, vil det blive der i 100 år.
Siva Sivaram forventer, at Matrix' lagringschips i første omgang vil dukke op i forbrugerelektronik som bærbare spilkonsoller, MP3-afspillere og håndholdte computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere