Stille, der testes!

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. juni 2005.


Autisme 
Folk med Aspergers Syndrom er en gevinst for it-branchen. De er bedre til at koncentrere sig om detaljen end de fleste andre mennesker. Et privat initiativ beskæftiger 21 mennesker, som ellers ville have svært ved at få job i it-branchen - og virksomheden tjener penge.
It-firmaet Specialisterne giver unge med Aspergers Syndrom mulighed for at have et rigtigt arbejde i en rigtig virksomhed, med rigtig løn.

Det ligner en hvilken som helst andet it-virksomhed. Skærme og pc'er, kontorer med møbler, madpakker og mennesker. Blot er stilheden påfaldende, for de ansatte har travlt bag skærmene.
- Skal der ske noget, må man gøre det selv. Det er den erfaring, Thorkil Sonne gjorde sig, da hans søn for fem år siden fik diagnosen infantil autisme. Med et slag var dagsordenen for familien Sonnes tilværelse ændret, nu gjaldt det om at hjælpe sønnen til et ordentligt liv.
Thorkil Sonne havde været i it-branchen i 15 år, men opsagde sit job som teknisk direktør og blev iværksætter. Han startede virksomheden Specialisterne, som udelukkende beskæftiger personer med forskellige grader af autisme, primært folk med Aspergers Syndrom. Den gruppe har det nemlig svært. Først i skolen, hvor de er intelligente nok, men hvor de som regel opfattes som nørder eller i hvert fald mærkelige, fordi de ikke kan indgå i sociale sammenhænge ligesom deres jævnsalderende. Og senere, når de skal ind på arbejdsmarkedet, er det i dag diskvalificerende, hvis du ikke evner projektarbejde sammen med andre mennesker. Og det gør folk med Aspergers Syndrom ikke.
I Thorkil Sonnes firma er der ikke alene plads til den slags mennesker: Virksomheden er skabt til dem. Folk med Aspergers har forskellige behov, og det bliver der taget hensyn til.
- It-verdenen er særligt appellerende for dem. Når de andre børn løber efter piger eller spiller fodbold, så søger mange Asperger-børn deres vindue til verden ved computeren. Det er input/output uden skjulte dagsordner og ansigtsmimik. Computere er som skabt til disse mennesker, siger han.
- I vores virksomhed er det et fortrin at have et autisme-handicap, og det giver os en konkurrencefordel. Test af software, registrering af data og journaliseringsopgaver, det er vi gode til. Forkert indtastede data medfører vrede kunder, så det er en vigtig ting. Vi laver meget få fejl her. Nogle af de ansatte har specielle evner, men de fleste er ret almindelige. Forskellen på såkaldt normale mennesker og folk med Aspergers er, at de alle sammen har et enormt detaljefokus. Vores specialister supplerer kundernes generalister ganske fint, fortæller Thorkil Sonne.

23-årige Thomas Jacobsen er it-mand hos Specialisterne. Som mange andre med Aspergers Syndrom har han skiftet skole mange gange og er begyndt på flere uddannelser. Men har aldrig fået papir på noget. Hans it-ekspertise har han lært sig selv. Han bruger det meste af sin tid foran computeren, på nettet, hvor han henter den viden, han skal bruge for at holde virksomhedens servere kørende, for eksempel.
- Mine arbejdsdage er forskellige. For eksempel har jeg skrevet en lille bog, der beskriver, hvordan man bruger et bestemt program, som mine kolleger bruger. Vi har alle sammen vores særheder, som vi lærer at kende og respektere. Selv er jeg ikke socialt udfarende, siger han.
Thomas Jacobsen er ansat på flextid - 22 timer fordelt på fire dage om ugen. Han har valgt at holde fri om onsdagen for ikke at stresse for meget og for at kunne ordne sine andre ting. Han er tilfreds med sin løn, som han som de fleste andre ikke har lyst til at offentliggøre. Men for ham er lønnens størrelse ikke er afgørende. Han har altid ønsket sig at arbejde med it, men først i Thorkil Sonnes virksomhed har han fået chancen.
- Vi er gode til at huske ting, og vi er særligt gode til it. Vi tænker meget logisk. Der kommer ikke noget ud af en computer, der ikke er logisk. For eksempel kan du ikke sætte en computer til at finde et tilfældigt tal. Der ligger en algoritme bag udvælgelsen, siger Thomas Jacobsen. Matematik er i det hele taget hans stærke side. Han spiller skak, læser noder og spiller en række musikinstrumenter.

Specialisterne er, ud over at være en arbejdsplads, i høj grad også et sted, hvor de ansatte udvikler sig mentalt. Og den udvikling er en større belønning end de penge, der tjenes ind til virksomheden.
- Hvis jeg skulle være millionær, skulle jeg nok lave noget andet. Men det handler heller ikke om penge. Det handler om at give de dygtige unge mennesker muligheden for at have et job og klare sig selv, siger Thorkil Sonne.
Han fortæller, at de ansatte op til jul selv planlagde julefrokosten. Der meldte sig dobbelt så mange til festudvalget, som der skulle bruges. Den adfærd forventer man normalt slet ikke af folk med Aspergers.
- Jeg havde ikke troet på det for et år siden, siger Thorkil Sonne.
Specialisterne er verdens første af sin art. Den har løst opgaver for blandet andet TDC og Chryptomatic. Står det til Thorkil Sonne, bliver det ikke den sidste.
- Når jeg er sikker på, at det, vi gør her, virker, vil vi lave franchise-aftaler i udlandet, så flere mennesker med Aspergers kan få chancen for et job i it-branchen, siger Thorkil Sonne.
Han overvejer også at starte sit eget uddannelsesprojekt. Et almindeligt tredages it-kursus virker ikke for folk med Aspergers. Han kunne også ønske, at de store it-virksomheder får øjnene op for de muligheder, der gemmer sig i at bruge alternativt begavede mennesker til it-udvikling.
- Kommunen betaler fem måneders såkaldt arbejdsmarkedsafklaring, men ellers har jeg ikke fået en krone til etablering af projektet. Jeg tog et lån i mit hus for at starte. Det har kunnet lade sig gøre, fordi TDC viste tillid til projektet og købte en stor mængde ydelser af os. Hvis jeg kan opnå den samme tillid fra andre virksomheder og fra myndighederne, så kan vi skabe markante vinder-situationer for vores medarbejdere, erhvervslivet og myndighederne, siger Thorkil Sonne. Han modtog, i øvrigt rimeligt nok, årets Autisme Pris 2005.

Billedtekst:
pioner - De skal have rammer, der passer til dem. Man skal forstå deres struktur. Så kan de slappe af og bruge deres evner i stedet for at prøve at være normale. Og så vokser deres selvforståelse og selvværd, siger Thorkil Sonne, manden bag verdens første it-virksomhed, der kun ansætter folk med autisme.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere