Eventyret kan begynde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. juni 2005.


De har opfindelsen, de har viljen, og lige om lidt har de ogsået produkt til salg, der løser boligforeningernes problemer med tunge internetforbindelser.

Han finder kassen med prototypen frem. Det ligner et hvilket som helst stykke it-isenkram, der er klar til at blive sat ind i et rack. Smal og sølvfarvet, ligner en dvd-afspiller, men i stedet for skuffen på fronten er enheden forsynet med en række udtag til netkabler.
Den hedder SmartShare og er produceret i Taiwan, men indmaden er 100 procent danskopfundet. Der er allerede lavet en produktionsaftale med den asiatiske fabrik, og det er herfra, drømmen om rigdom og egen virksomhed flyder.
Morten Brørup, 33 år, civilingeniør og til daglig softwarechef hos netværkschipproducenten Vitesse, har selvtilliden i orden. Sammen med sin fætter, Anders Brørup på 28, er han en af finalisterne ved Venture Cup, konkurrencen, hvor folk med gode forretningsideer kæmper om venturepenge.
Morten har været hovedmanden bag udviklingen af den SmartShare-løsning, der kan sættes mellem internet-stikket og de switche, der fordeler netforbindelsen til beboerne i en stor boligforening eller virksomhed. Mange boligforeninger med fælles netforbindelse døjer med, at hastigheden går ned, hvis en af brugerne af netforbindelsen er i gang med at downloade store mængder data. Med fætrenes produkt er det slut med den slags ulige fordeling af goderne, og alle vil opleve at have samme hurtige forbindelse. Det er revolutionerende, og det betyder samtidig, at 100 netbrugere kan dele den samme to megabit-forbindelse, i stedet for at skulle investere i en fiberoptisk forbindelse.

Da Computerworld møder de to unge fyre i Mortens hus i Herlev, er det onsdag eftermiddag. Foran dem venter en neglebidende aften, hvor de ved et arrangement skal præsentere deres forretningside for Venture Cup-juryen. Men uanset, om det er Morten og Anders, der løber af med sejren, er de hverken i tvivl om, at deres SmartShare-løsning går i produktion i år, eller at deres firma bliver en kæmpe succes.
- Det var faktisk først, da jeg af en anden fik forklaret, hvad vi havde opfundet, at jeg kunne se, at det var genialt, siger Morten Brørup. Store ord, men sagt helt uden krukkeri. Han brænder for ideen og agter ganske enkelt at blive styrtende rig på den.
- Vi starter produktionen af SmartShare-enhederne, uanset om vi får venturepenge eller ej. Det bliver i løbet af i år, og for vores egne penge, hvis vi ikke får en investor. Der var 35.000 bolignettilslutninger i Danmark i 2003. Året efter var der 85.000, og der kommer måske yderligere 50.000 mere i 2005. De har alle sammen brug for vores produkt. Og det er bare i Danmark, konstaterer Anders Brørup.

De to fætre vil kun fortælle offentligheden, hvad deres SmartShare-løsning kan. Den tekniske side af sagen er en hemmelighed.
- Det er en meget sårbar fase for virksomheden lige nu. Hvis vi afslører, hvordan vi får signalet fordelt mellem mange brugere af den samme forbindelse, vil vores konkurrenter få
et praj om, hvor de skal kigge hen for at kopiere vores løsning. Vi har taget patent på løsningen, men vi skal have et produkt og nogle referencekunder på plads, før vi kan fortælle, hvordan det virker, siger Morten Brørup.
Konkurrent er i denne forbindelse et firma som netværksleverandøren Cisco, der kunne tænkes at være særdeles interesseret i sådan en løsning.

SmartShare-prototypen er ikke den første prototype, Morten Brørup har fået fremstillet. I 1998, inden der var noget, der hed iPod, havde han sit eget firma sammen med en medstuderende fra DTU. De kaldte sig Digital Audio Innovation og udviklede en MP3-afspiller, som var klar til produktion. De fandt aldrig den rette samarbejdspartner, så i dag er Mortens tidlige iPod en ting fra en anden tid, som han må nøjes med at vise frem og sige: Jeg var først.
- Det var selvfølgelig ærgerligt, at det ikke blev til noget. Men jeg ville have ærgret mig meget mere, hvis jeg ikke havde prøvet, siger Morten Brørup.
Fætter Anders er enig:
- Det her bliver en oplevelse. Det er eventyret, der driver os. Vi vil se, hvor langt vi kan nå med SmartShare, og jeg tror, vi kan nå langt, siger Anders Brørup.
Han er økonomimanden i foretagendet, læser cand.merc. på Handelshøjskolen og er i gang med sit speciale. Han var også lige den person, Morten havde brug for, da det gik op for ham, at han havde produktet til at starte en virksomhed med.
- Jeg har haft forskellige virksomheder, siden jeg gik i gymnasiet. Jeg har opdaget, at man skal have salg og markting med fra starten, og her passer Anders perfekt ind, siger Morten Brørup.

De to vil lave en samarbejdsaftale, så de ikke ender med at blive uenige om, hvem der skal have hvad, når deres fælles virksomhed bliver en succes eller det modsatte.
- Hovedandelen vil være min, men det nytter ikke noget, at Anders kun skal have en procent, når vi sælger virksomheden for 10 milliarder om nogle år. Det er jo ikke motiverende, griner Morten Brørup - og fortsætter alvorligt:
- Men vi gør det ikke for at blive solgt. Vi vil skabe en rigtig virksomhed med ansatte og produkter. På længere sigt kan man selvfølgelig ikke udelukke, at der kommer et tilbud, man ikke kan sige nej til, men først og fremmest vil vi bygge noget op, vi kan være stolte af.

Billedtekst:
GOD IDE
De danske bolignetforeninger har stigende problemer med de såkaldte tunge brugere. Det har Morten Brørup (bagest) og Anders Brørup løsningen på med deres SmartShare-produkt. - Men vi afslører ikke teknikken bag, før vi har vores egen forretning, siger de. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere