Den sunde fornuft i Herning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. april 2005.


Teknologirådets nye formand, Ulla Diderichsen, blev tilbudt en borgmesterpost, som hun takkede nej til, fordi hun ikke vil styres. Hun insisterer på at være glad og tilfreds - hver dag.

- Jeg tror, jeg er udpeget på grund af min almindelige fornuftige sans, siger Ulla Diderichsen.
Hun er nyudnævnt formand for Teknologirådet, som er nedsat af Videnskabsministeriet, og som arbejder for udbredelsen af kendskabet til teknologi i dagens Danmark.
Ulla Diderichsen er ikke spundet ind i en særlig branches særinteresser: Hun er 49 år, har erfaring fra job i undervisningssektoren, industri og servicefag og stiller på jobbet med sin sunde fornuft. Hun havde tidligere posten som næstformand i rådet og overtager formandskabet efter Torben Klein.
Fra sit byrådsarbejde i Herning og medlemskabet af Venstre kender Ulla Diderichsen den tidligere borgmester og nuværende videnskabsminister Helge Sander, som også har udpeget hende som leder af det råd, der ud over formanden rummer ti medlemmer, deriblandt tidligere MF Peter Duetoft og rektor for IT-Universitetet, Mads Tofte.

Arbejdet i Teknologirådet har stor samfundsmæssig betydning, mener hun:
- Rådet er med til at sætte elementer i den teknologiske udvikling, der berører mange mennesker, til debat. Det er vigtigt at kende teknologiens konsekvenser for både mennesker, samfund og miljø. Rådet er samtidig et direkte link til Folketinget. Fra Rådet til Tinget, kalder vi vores nyhedsbrev til Folketinget. Her tager vi fat på emner, der fortjener en dybere analyse, fortæller hun.
Teknologirådet skal primært foretage teknologivurderinger. Det forgår på konsensuskonferencer, fremtidsværksteder, udviklingsrum og borgerhøringer. Det kan for eksempel være om bæredygtig vækst, hvor man indkaldte et borgerpanel med politikere, borgere, industrirepræsentanter og eksperter. Sammen definerede man, hvad der er de vigtigste emner inden for miljøområdet. Slutresultatet blev et idekatalog, der blev afleveret til den ansvarlige minister.
I øjeblikket har Teknologirådet fokus på sikkerhed og privatlivets fred i den digitale forvaltning.
- Her undersøger vi, hvordan man undgår, at kravene til rationalisering, effektivitet og service i digital forvaltning sætter borgernes ret til sikkerhed over styr. Ambitionen er at give forslag til, hvordan den digitale forvaltning skal indrettes, så borgernes ønsker og rettigheder bliver hørt.

Ulla Diderichsen kommer fra Herning, Hun læste HA og cand.merc. i finansiering og organisation i Århus. I slutningen af studietiden blev hun ansat som økonom i sparekassen SDS. Her var hun på nippet til at droppe hovedopgaven og dermed studiet og hellige sig en karriere.
- Mange af mine kammerater blev ikke færdige. Men min chef i SDS pressede mig til at gøre studierne færdige. Det er jeg ham stadig taknemmelig for i dag. Mange unge dropper studierne til fordel for erhvervsarbejde. De bruger i det hele taget for meget tid på at arbejde i deres studietid, og det går ud over deres indsats i skolerne, siger Ulla Diderichsen.
Hun ved hvad hun taler om. Hun har i flere år undervist som lektor på Handelshøjskolen og Handelsskolen i Herning, ligesom hun har været formand for skole- og kulturudvalget i Herning byråd. Men den unge generation er dygtig og kreativ, mener hun.

Midt i firserne, i smilets by, som Århus' turistkontor ynder at titulere den jyske hovedstad, smilede Ulla Diderichsen en dag til en ung jurastuderende, Henrik Bjørn Jepsen. Det fik konsekvenser. Han smilede tilbage, og de to blev gift. Henrik fik job som advokatfuldmægtig i Herning, og de flyttede fra Århus, og Ulla Diderichsen fik job som økonomichef i en møbelfabrik. Her var hun blandt andet med til at indføre it i virksomheden.
- Jeg er ikke it-nørd, men jeg er god til at analysere. Og jeg kan lide en udfordring, siger hun.
Efter et par år på møbelfabrikken blev hun hoteldirektør på Hotel Regina.
- Hotellivet er hårdt. Selv om det også er sjovt, hænger det utrolig dårligt sammen med privatlivet, når man er gift med en advokat.
Hotellet blev bortforpagtet, og Ulla Diderichsen begyndte at undervise i erhvervsøkonomi og videnskabsteori på Handelshøjskolen.

Tanken om at gå ind i politik har hun altid haft. Politisk arbejde trækker imidlertid store veksler på både arbejdsgiver og families tålmodighed. Men da hoteljobbet var overstået, og hun begyndte at undervise, fandt hun plads til at forfølge den politiske karriere også.
Ulla Diderichen stillede op til byrådet - på opfordring af Helge Sander i øvrigt - og blev valgt ind. I 1998 blev Helge Sander borgmester i Herning, og Ulla Diderichsen formand for skole- og kulturudvalget.
- Først var jeg betænkelig ved at stille op, men jeg har altid gerne villet lære noget nyt. En af de spændende ting i politik er at prøve at overbevise andre. Men det er mindst lige så spændende at blive overbevist selv engang imellem, siger hun.
Da Sander rykkede til hovedstaden for at blive minister, blev Ulla Diderichsen tilbudt borgmestersædet i Herning.
- Jeg brugte en søvnløs nat til at overveje tilbuddet og sagde nej tak. Jeg frygtede, at jeg ville blive styret for meget af arbejde og ikke have nok tid til familien, og så ville jeg ikke kunne gå rundt og være glad. Det er selvfølgelig svært at sige nej til sådan et job, men jeg skal være glad og tilfreds i hverdagen. Og det er jeg. Jeg har et spændende liv - og Herning har en fantastisk dygtig borgmester i dag, siger hun.

Teknologirådsformanden har aldrig været bange for at prøve noget nyt. Hun mener ganske vist, at kvinder generelt har brug fra mere støtte fra baglandet end mænd, når de kaster sig ud i noget nyt. Men støtte har hun heller aldrig savnet, siger hun.
- Støtte på den rigtige måde, altså. Da jeg overvejede, om jeg skulle sige ja til borgmesterposten, traf jeg beslutningen alene. Min mand og jeg har senere talt om, hvor vigtigt det var, at det var min egen beslutning at sige nej. Der kommer sjældent noget godt ud af at blive presset til sådanne beslutninger.
Sammen har de to sønner, Mads på 12 og Claus på 20 år. Familien bruger fritiden sammen på udlandsrejser, og har gennem mange år taget på skiferie og sejlet. Til hverdag er det svømning og golf, der trækker. Golf er en familiesport, mener Ulla Diderichsen, og hele familien er køllesvingende. Hun vil ikke afsløre sit handicap, men der er plads til forbedring, antyder hun.
Hendes næste store mål er at være med til at udforme de nye regioner, der kommer til at erstatte amterne efter strukturreformen.
- Jeg stiller op for at komme med i det nye regionsråd Midtjylland. Med min erfaring kan jeg hjælpe med at bygge en fornuftig organisation op, siger hun.
Hun vil gerne fortsætte sit arbejde i Teknologirådet, men der sammensættes en ny bestyrelse 1. juni i år. Og så må vi jo se, hvad der sker.

Billedtekst:
sammenhæng - For mig hænger politik og mit øvrige arbejde sammen. Det giver et varieret liv. Og jeg skal aldrig pensioneres, siger Ulla Diderichsen,formand for Teknologirådet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere