Oracle fører på markedet for applikationsservere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. april 2005.


Scenen er sat til en intensiveret kamp om applikationsservermarkedet efter undersøgelse fra Forrester Research. Den udråber Oracle Application Server som ledende på markedet.

Stor overraskelse. Det er betegnelsen, som Forrester hæfter på Oracles Application Server 10g Enterprise Edition. Forrester har for nyligt afprøvet de syv førende applikationsserverplatforme og vurderer, at Oracles bud på en applikationsserverplatform gør dem til markedsleder.
For blot fire år siden var det ellers en udbredt opfattelse, at Oracle var kommet for sent ind i kampen om applikationsservermarkedet, der på det tidspunkt stort set stod mellem IBM og BEA.
Men siden Thomas Kurian i 2001 fik ansvaret for Oracles udviklingsværktøjer og applikationsservere er der sket en udvikling. En udvikling, hvor Oracles applikationsserverplatform vinder markedsandele og bliver taget mere og mere seriøst.
Så seriøst at de to tidligere kombattanter om førstepladsen på applikationsservermarkedet, IBM og BEA, i Forresters undersøgelse henvises til at være stærke aktører - niveauet under markedslederne.

Forresters undersøgelse dækker applikationsserverplatforme, hvilket ikke skal forveksles med applikationsservere. Foruden en traditionel applikationsserver, der eksempelvis håndterer servlets og Enterprise Java Beans (EJB), består applikationsserverplatforme af en portalserver og en integrationsserver.
Portalserveren håndterer den web-baserede brugergrænseflade til applikationerne på applikationsserveren, mens integrationsserveren sørger for integration til forretningssystemer på andre platforme. Det er blandt andet på integrationen mellem de tre elementer, at Oracle får ros af Forresters testfolk, mens IBM får på hattepulden for integrationen - eller manglen på samme - mellem WebSphere Business Integrator Server Foundation og WebSphere Portal.
Hos IBM Danmark mener man ikke, at Forresters kritik af den manglende integration er berettiget.
- Det er misvisende at fremstille det på den måde. Produkterne fungerer rigtigt godt sammen, siger softwarekommunikationschef Simon Krogh fra IBM Danmark.

Ifølge Simon Krogh er IBM's middlewarestrategi at tilbyde komponenter, der gør det muligt at integrere på tværs af platforme og produkter.
- Komponentopbygningen gør det muligt at sammensætte løsninger i heterogene miljøer; eksempelvis i virksomheder der anvender både .Net og Java, siger Simon Krogh, der understreger, at integrationen mellem de enkelte produkter fungerer godt.
- Det er samme teknologi, der ligger i bunden af mange af vores produkter. Eksempelvis er WebSphere Application Server grundlaget for omkring 170 af vores produkter. Det gør, at de enkelte dele fungerer fantastisk godt sammen, siger Simon Krogh.
Mens IBM har valgt at holde de to produkter adskilt, så eventuel integration skal ske manuelt, har Oracle valgt at lancere deres produkt som en integreret enhed.

Så paradoksalt nok har Oracles lidt sene start på applikationsservermarkedet givet dem en fordel. Det mener teknologidirektør Thomas Gregers Honoré hos Oracle Danmark:
- Vi har fordelen af, at vi nok kom lidt sent i gang. Nu er vores suite positioneret meget bedre end de andre i markedet.
Han forventer, at Oracle i første omgang vil overbevise eksisterende kunder om fordelene ved Oracles applikationsserverplatform.
Ifølge Thomas Gregers Honoré er kunderne interesseret i sammenhængende løsninger, der er baseret på åbne standarder.
- En af de ting, der driver vores applikationsserver-forretning, er integration. Vi oplever eksempelvis stor interesse for vores BPEL-server, oplyser Thomas Gregers Honoré.

Da Oracle sidste år købte Collaxa, var det blandt andet for at kunne føje Collaxas BPEL-server til Oracle Application Server10g. BPEL-serveren understøtter webservice-standarden Business Process Execution Language, der anvendes til at koordinere webservices til at understøtte en forretningsproces.
Som IBM har BEA også valgt en middleware-strategi baseret på komponenter, der kan indpasses i virksomhedernes it-miljø.
Jørn Bo Jacobsen, direktør hos BEA Danmark, mener, at der er en forskel på tilgangen til markedet mellem BEA og Oracle.
- Vi tror på, at der skal leveres færdige komponenter, en arkitektur og viden frem for blot at levere en færdig applikation. Oracle og SAP har mere en applikationstilgang til markedet, siger Jørn Bo Jacobsen.
Han kan ikke helt få Forresters undersøgelse til at stemme med det danske marked.
- Det er ikke så ofte, vi møder Oracle i en konkurrencesituation. Det er ofte IBM, der er direkte konkurrent, siger Jørn Bo Jacobsen.

Billedtekst:
afvisning Integrationen mellem de enkelte produkter fungerer godt, mener softwarekommunikationschef Simon Krogh fra IBM Danmark og afviser dermed kritikken i en rapport fra Forrester Research.

Boks:
Forresters undersøgelse
Til Forresters evaluering fik leverandørerne stillet som opgave at udvikle et ordrestyringssystem samt installere og administrere det færdige system. Ordresystemet skulle have en portal-baseret brugergrænseflade, anvende proces-flow og webservices samt have integration til et andet forretningsystem.

Application Server Platform eller Application Platform Suite:
Forester definerer en Application Serverplatform som bestående af tre dele:
Applikationsserver. Tilbyder runtime-services som adgang til operativsystem, database og netværk. Administration af applikationer, der kører på applikationsserveren. Skalerbarhed.
Portalserver. Styring og håndtering af brugergrænseflader til applikationerne på applikationsserveren.
Integrationsserver. Sørger for integration til forretningssystemer på andre platforme eksempelvis mainframe-systemer.

Analysefirmaet Gartner kalder Application Server Platform for Application Platform Suite.
Applikationsserverplatforme
Oracle Application Server 10g Enterprise Edition
Oracle Application Server 10g er en integreret samling af Oracles produkter. Oracle kalder det selv for en Application Platform Suite.

Microsoft Windows Server System
Microsofts platform for udvikling af sammensatte applikationer består af: Windows Server, BizTalk Server, SharePoint Portal Server, SQL Server, Microsoft Operations Manager, Visual Studio .NET og InfoPath (nyt XML forms miljø).
Platformen er en samling af adskilte produkter.

BEA Systems WebLogic Platform 8.1
BEA er pioneren inden for integration af applikation, integration, og portalservere.

IBM WebSphere software platform
IBM's platform består af to forskellige produkter:
WebSphere Business Integrator Server Foundation og WebSphere Portal.

SAP NetWeaver 04
SAP kom relativt sent ind på applikationsserver platformmarkedet med sit NetWeaver produkt.

Sun Microsystems Sun Java Enterprise System Release 1
Består af Java Enterprise System (JES) platform og det tilhørende Java Studio Enterprise-udviklingsmiljø.

Novell exteNd Enterprise Suite 5.2
Novell's exteNd platform kommer fra det nyligt overtagne SilverStream Software.
Novell satser på at udvide exteNd's markedsandel ved at gøre Composer og Director tilgængelig på IBM WebSphere, BEA WebLogic, og JBoss applikationsserverse samt selvfølgelig Novells egen exteNd Application Server.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere