Dansk dominans i storformat

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. april 2005.


Den danske producent af storformatscannere, Contex, er altdominerende på verdensmarkedet.

Det er på scannerfronten, den danske it-branche kan notere sig en af sine allerstørste succeser. Allerød-virksomheden Contex sidder i al ubeskedenhed på 90 procent af verdensmarkedet for storformatscannere.
Contex' kæmpescannere bruges især inden for cad, geografiske informationssystemer (GIS) og i den reprografiske branche. Selve produktionen foregår i Svendborg.
I Computerworlds årlige Top 100-udgivelse blev virksomheden i 2002 placeret som Danmarks tredjedygtigste it-virksomhed, og år efter år har Contex høstet mere og mere succes i sin specielle niche - med sidste år som en markant undtagelse. På grund af dollarkursens fald og OEM-kundernes svigt, oplevede Contex i 2004 et fald i både omsætning og indtjening, men kom dog mageligt ud med store sorte tal på bundlinien.
Centralt i Contex' strategi er at sende nye produkter på gaden hvert år. Det er der ingen af konkurrenterne, der klarer. Contex står selv for udvikling og produktion af både hard- og software, bortset fra den CCD-chip, der tager sig af indlæsningen af informationer fra kameraobjektivet. Contex bevæger sig ind på medicinalområdet og har købt sin største konkurrent, det amerikanske firma Vidar og det koreanske selskab StarVray, der beskæftiger sig med såkaldt DNA-chip-scanning.
Contex har få danske kunder. 99,5 procent af produktionen går til eksport til hele verden. Virksomheden fungerer som underleverandør af storformatscannere til det hollandske printer- og kopifirma Océ og til HP, hvor Contex-scanneren indgår i HP's første storformat-multifunktionsmaskine.
Contex har 180 ansatte, en egenkapital 85 millioner kroner og omsatte sidste år for godt 275 millioner kroner.

Billedtekst:
kæmpestor Contex MagnumXL54 er en 42 bit farvescanner på 54 tommer - 137 centimenter!

Billedtekst:
Fuldintegreret kontormaskine
Pixma MP760 er Canons første alt i en-inkjet-kontormaskine med integreret film- og diasadapter til scanning af 35 mm-diaspositiver og -negativer. MP760 har kortlæser til alle de gængse hukommelseskort, og et LCD-farvedisplay på 2,5", så man kan gøre sine billeder klar til print uden brug af pc. På printsiden har maskinen fem-farve teknologi og en opløsning på 4800x1200 dpi med dråbestørrelser på to picoliter.
Prisen er cirka 3.500 kroner, der er monteret en tovejs papirføder, og det er muligt at indscanne seks stk. løse 35 mm-negativer eller fire monterede dias i en arbejdsgang. Op til 10 almindelige fotos kan scannes ad gangen og lagres som separate filer. td

Til fotoentusiaster
Epson har lanceret en foto- og multiformat filmscanner, Perfection 4990 Photo. Scanneren appellerer især til fotoentusiaster og professionelle, som arbejder med filmscanning. Opløsningen er på 4800x9600 dpi, og en række funktioner letter indscanningen af store mængder billeder og film. Den indbyggede transparentadapter til 35 mm film og film i mellem- og storformat giver mulighed for at scanne hele kontaktark på en gang. Perfection 4990 har fået et LED i låget, så man følge med i, hvordan scanningen skrider frem, så man undgår at komme til at ødelægge scanningen ved at åbne, før den er færdig. Scanneren har en optisk densitet på op til 4.0 Dmax og skelner mellem et bredt spektrum af subtile farvevariationer. Prisen er cirka 5.300 kroner inkl. moms, og leveres med Epson Creativity Suite, Adobe Photoshop Elements 2.0, Adobe Album Maker 2.0 og Silverfast SE. td

OPpretstående ansigtsløftning
Med HP's nye scanner har du for alvor mulighed for at fedte for svigermor. Især hvis du sender feriebillederne af hende fra Bornholm en tur gennem HP's nye scannerserie på i alt fem maskiner. Et enkelt tryk forvandler gulnede papirbilleder til friske farvefotos. De fem scannere er alle rettet mod det boomende privatmarked for fotoscannere med priser fra 800 til 2.000 kroner. Ud over at kunne restaurere gamle billeder, kan HP-scannerne scanne diasbilleder og negativer ved hjælp af den indbyggede adapter. For eksempel tager Scanjet 4070 op til fire dias ad gangen, eller to negativstrimler. En fotoarkføder kan tage op til 12 papirfotos i en arbejdsgang.
I toppen af serien ligger Scanjet 4670vp, der er opretstående og gennemsigtig. Den opererer med CCD-teknologi, og her kan brugeren se præcis, hvad der scannes, gennem en glasplade. Scanneren kan holdes i hånden og derfor scanne for eksempel billeder på væggen. td

Løs på tråden
Lexmark sender sin nye alt i en-maskine på gaden under navnet X7170. Det er en trådløs løsning, som scanner og udskriver til pc via netværk. Den har automatisk arkføder til dokumenter og hurtigopkaldsfunktion til faxen.
X7170'eren koster 1.839 kroner og imødekommer Lexmarks krav om, at brugeren af maskinen kan scanne til en dokumentserver, for de flestes vedkommende en ftp-server. Løsningen kommer med Lexmark Document Solution Suite, som kan konvertere til andre formater, ligesom den kan tyde blandt andet stregkoder. td




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere