Farvel til flatbed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. april 2005.


Flatbedscanneren er på vej ud. Multifunktionsmaskinerne har overtaget konsummarkedet, mens de professionelle brugere stadig, omend i begrænset omfang, køber flatbed. Samtidig presses scannermarkedet af den øgede digitalisering i samfundet, senest af e-faktura. Et dansk firma har stadig verdenssucces på scannermarkedet.

Den traditionelle flatbedscanner, der blev hvermandseje i løbet af 90'erne, synger på sidste vers. Nu vil både professionelle og private have multifunktionsmaskiner i stedet.

Hvorfor købe en brødrister, en kaffemaskine og en æggekoger, hvis du kan få hele morgenmadsløsningen i en og samme maskine? Nej, vel? Nu eksisterer continetal breakfast-entusiastens ønskeapparatur ganske vist ikke endnu, men det er formentlig et spørgsmål om tid.
Denne fællesløsning eksisterer til gengæld på markedet for kontorperiferiudstyr i form af scanner, fax, kopimaskine og printer i en og samme maskine. Multifunktionsmaskiner eller alt i en-maskiner, der printer, scanner, faxer og kopierer, er både mange virksomheders og privatpersoners naturlige svar på en kontorløsning, der optager beskeden plads, og som er så billig i anskaffelse, at det i flere tilfælde bedre kan betale sig at købe en ny maskine, end at skifte farvepatronen, når den løber tør. Leverandørerne selv siger, at hvis der er tekniske problemer inden for garantiperioden, bytter de med en ny i stedet for at reparere. Samtidig betyder den integrerede multimaskine, at brugerne slipper for købe og opbevare farvebånd, toner og blækpatroner til en lang række forskellige produkter.

Analysehuset IDC har tygget på tallene for det vesteuropæiske marked for flatbedscannere, fotoscannere og multifunktionsmaskiner. Talllene dokumenterer, hvad enhver ved selvsyn kan konstatere: Flatbedscanneren er på vej ud.
- Scannermarkedet er kendetegnet ved en relativ høj vækst, der skyldes den generelt øgede brug af digitale dokumenter og billeder. Skiftet fra enkeltfunktionsprodukter til multifunktionsprodukter er et resultat af produktudvikling og lavere prise, siger Anders Elbak, Research Manager hos IDC.
- Og det er de inkjet-baserede volumenprodukter, der står for langt størstedelen af multifunktionsprodukterne. De specialiserede produkter, som film-scannere, holder langt bedre stand mod multifunktionsprodukterne, fordi professionelle brugere stiller højere krav til kvalitet og hastighed, siger Anders Elbak
Lexmark, der ifølge administrerende direktør Carsten Ottosen står for cirka 20 procent af salget af multifunktionsmaskiner i Danmark, erklærer den enkeltstående scanner for på nippet til at være en saga blot.
- Salget af enkeltstående scannere er i dag så ubetydeligt lille, at det ikke er værd at nævne. Har folk i forvejen en printer, de er tilfredse med, kan de selvfølgelig stadig købe en scanner, den kan sættes sammen med, men både på det professionelle og det private marked foretrækker man i dag multifunktionsmaskinerne, siger Carsten Ottosen.
Han peger på, at fordelen for brugerne med alt i en-maskinen især er omkostningsbesparelsen.
- Både plads- og vedligeholdelsesmæssigt er det en fordel. Bare det, at du ikke skal have farvebånd og toner til fire forskellige maskiner liggende, betyder meget i kroner og ører.

IDC-tallene viser, at der blev solgt omkring syv millioner blækbaserede multifunktionsmaskiner i Vesteuropa i 2003. Året efter var salget steget til næsten 11 millioner. I år forventes salget at stige yderligere til 15 millioner, og i 2006 til næsten 18 millioner.
En af årsagerne til at scanneren i dag og i fremtiden er en del af en komplet maskine med flere funktioner, er den relativt nye salgskanal for it-produkter: Supermarkederne. Producenterne af kontormaskinerne glæder sig over det salgssted, som for bare ti år siden forekom helt urealistisk
- Inden supermarkederne for alvor begyndte at sælge it-udstyr, talte jeg med min ven, som er chef for Netto-forretningerne. Han foreslog, at han på en søndag ville prøve at sælge 10.000 multifunktionsmaskiner i sine forretninger. Jeg indgik en aftale med ham om at tage alle de maskiner tilbage, han ikke fik solgt. Jeg troede ikke på det. Da butikkerne åbnede kl. 10 den søndag morgen, gik der to timer, og så ringede han til mig for at høre, om jeg kunne skaffe flere, fortæller Carsten Ottosen.
Supermarkedssalget har øget opmærksomheden på it-produkterne, og det kan mærkes på salget. Samtidig er danskerne ikke længere en nation af førstegangs-it-købere, og vi er ikke utrygge ved at lægge en pc eller en scanner i kurven sammen med rullepølsen og letmælken.
- Med supermarkedernes salg er tilgængeligheden blevet større, og det kan vi godt mærke, siger produktchef Klavs Lunding-Sørensen fra HP.
HP sad sidste år sad på halvdelen af salget af samtlige multifunktionsmaskiner i Danmark, efterfulgt af tilsvarende produkter fra Lexmark, Epson, Brother og Canon.
- Vores flatbedscannere sælger stadig, og vores forretningskunder køber typisk de dyre scannere, der er mere specialiserede end forbrugerprodukterne. Skal en virksomhed digitalisere sine dokumenter, foretrækker de en maskine med arkføder, så man kan scanne mange dokumenter i en arbejdsgang. Men også private køber avancerede scannere. Af de mere specialiserede privatkundeprodukter, har vi for eksempel scannere, hvor du kan lægge feriefotos i papir i arkføderen, og fem minutter efter har du alle billederne digitalt på computeren, fortæller Klavs Lunding-Sørensen.
At det især er privatmarkedets efterspørgsel efter hjemmebaseret billedproduktion, der driver udviklingen, mærker de øvrige scannerproducenter også.
- Behovet i hjemmet for mange faciliteter til at behandle dokumenter, grafik og digitalisering af de gamle familiefotos er blevet meget større. Epson har haft god succes med multifunktionsmaskiner med scannere, kortlæser og diasscanner til privatmarkedet, dem vi kalder fotocentre. Vi sælger stort set ikke flatbedscannnere uden foto-faciliteter til private mere. De professionelle brugere køber stadigvæk dyrere flatbedscannere, men også de kommer i dag med flere faciliteter end tidligere, siger produktchef Karsten Winther, Epson.

Generelt er de teknologiske fremskridt på kontorscannerfronten sket på brugervenlighedssiden. Maskinerne er blevet bedre til at styre workflows. Tidligere installerede man sin scanner, indlæste softwaren, lagde sit dokument på glaspladen og gik så ellers i gang med at klikke løs på pc'en for til sidst - forhåbentlig - at få et scan ud af det.
- I dag lægger du bare dokumentet på pladen og trykker på en knap på scanneren. Og vil du forbedre et billede for eksempel trykker du på en anden knap. Softwaren er i høj grad forbedret gennem årene, siger Karsten Winther, Epson.
- I øjeblikket er multifunktionsmaskiner i kraftig fremgang. De har også en fornuftig kvalitet til prisen. Hvad angår flatbed, sælger vi faktisk stadig en del. Jeg gætter på, at det er til de folk, der har en rigtig god printer, og som har behov for en lille scanner ved siden af. Men at flatbedscannere overhovedet stadigvæk sælger, overrasker mig måske lidt, siger Thomas Kronbo, produktchef hos Canon.

Boks:
Vesteuropæisk salg af scannerprodukter
Antal i tusinde stk

2003 2004 2005 2006
Enkeltfunktionsscannere
Flatbed 5.045,0 4.199,0 3.410,0 2.919,0
35 mm film 31,0 29,0 28,0 27,0
High-speed dokument 52,0 67,0 88,0 114,0
Batch processing 0,5 0,5 0,5 0,5

Multifunktionsmaskiner
Inkjet 6.851,1 10.955,7 15.040,5 17.895,2
Mono Laser 852,1 1.230,2 1.304,2 1.374,4
Farve Laser 67,0 120,5 146,7 179,1

Kilde: IDC

Billedtekst:
De er der stadig Selv om salget af enkeltstående scannere er på vej tilbage, findes de stadig. Specielt erhvervskunder vælger ofte en scanner fremfor en multifunktionsmaskine: Her en HP ScanJet 7650.

Billedtekst:
Alt i én Hvorfor nøjes med en scanner, når man kan få kopimaskine og printer oven i hatten. Her en Epson Stylus CX4600.

Boks:
Bortset fra kontorscannere..
..er scanning et voldsomt stort fagområde, hvor især hospitalsverden er meget afhængig af scanningsteknologien. Der er CT-, ultralyds- og PET-scanning. For ikke at glemme gammakameraer. I den sundhedsrelaterede scanning rykker teknologien sig meget hurtigt, faktisk så hurtigt, at det er problem for DTU, Danmarks Tekniske Universitet, overhovedet at skaffe lærebøger til deres sine scanningskurser, oplyser professor Jørgen Arendt Jensen, DTU.
I industrien er 3D-scanning et uundværligt hjælpemiddel i designfasen. Her kan producenten forme en model i et hvilket som helst materiale, 3D-scanne den, lægge koordinaterne ind i computeren og visualisere modellen i 3D. Eller simpelthen printe prototypen ud på en 3D-printer. Men det er en anden historie.

Boks:
Med og uden spejle
De to mest almindelige flatbedscanningsteknologier foregår med henholdsvis en CCD-chip og en CIS-chip. CCD (Charge-Coupled Device) er den mere avancerede scanningsform, med større dybdeskarphed end CIS (Contact Image Sensor), der kun egner sig til scanning af helt flade emner, typisk papir.
I en scanner er placeret en lyskilde, der kaster lys på emnet. I CCD-teknologien reflekterer emnet lyset, der via spejle sendes videre til chippen/sensoren, der så måler lysets indhold af magenta (rød), gule og cyan (blå) farver. Chippen måler lysstyrken for hver enkelt farve og sender data til scannerens software, der fortolker informationen og leverer billedet i et givent format. Det samme princip gælder sådan set for CIF-scanning. Her er forskellen, at lyset ikke passerer via spejle, da CIF-chippen er placeret tættere på det emne, der scannes. Dermed opnås kun ringe dybdeskarphed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere