Databaser er stadig relationelle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. marts 2005.


Databaser 
Databasemarkedet i dag er stadig domineret af Oracle, IBM og Microsoft, men kan open source-databaser som MySQL, PostgreSQL og Ingres udfordre dem? Og hvad skete der egentlig med XML-databaserne? Computerworld ser i denne uge nærmere på, hvad der sker på databasemarkedet.

Den relationelle database har overlevet postulerede paradigmeskift fra objektorienterede og XML-baserede databaser.

Af Dan Mygind
Et meget misbrugt - ja, vel nærmest voldtaget - ord i it-verdenen er paradigmeskift. Ofte har it-folk fået at vide, at de befandt sig i et paradigmeskift. De mere erfarne har kastet et sindigt blik på deres omgivelser, rekompileret deres kode og stukket fingrene i tastaturet. Når de har følt efter i afkrogene af it-systemerne, har de konstateret, at der ikke er sket de store omvæltninger.
Principperne i netværket, systemerne og databasen er uforandrede. Relationsdatabasen er mere end 30 år gammel og på trods af gentagne påstande om paradigme-skift, er det stadig relationsdatabasen, der ligger til grund for langt de fleste forretningssystemer.
Da objektorienterede programmeringssprog - der nok kan betegnes som et paradigmeskift - trængte frem i begyndelsen af 1990'erne, blev relationsdatabasen erklæret som uegnet til at gemme data for de objektorienterede systemer.
Nogle mente, at objektorienterede databaser var det eneste, som kunne anvendes til at gemme data for de objekter som de objektorienterede sprog benyttede sig af. Her, mere end ti år efter, vil man kun finde objektorienterede databaser i nicheområder.
Da XML blev defineret i slutningen af 1990'erne, var der en tilsvarende forventning om, at XML-baserede databaser ville blive en trussel mod relationsdatabaserne. Efterhånden som XML fik større udbredelse, ville XML-databaser være den eneste rigtige måde at gemme informationer fra XML-dokumenter på. Den forventning er ikke blevet indfriet.

Databasemarkedet i Vesteuropa er ifølge IDC omkring fire milliarder dollars værd. Her udgør XML-baserede databaser blot 25,6 millioner dollars - mindre end 0,5 procent. Hos Software AG, der har markedsført sig kraftigt som XML-virksomheden, lancerede man den meget roste og prisvindende XML-baserede database Tamino i slutningen af 1990'erne. På trods af priser og anerkendelse fra XML-verdenen, har Tamino dog ikke fået den store udbredelse, som man oprindeligt regnede med.
- Der er ikke kommet rigtigt skub i markedet for rene XML-databaser på trods af, at XML er meget udbredt, erkender Lars Gram, marketingchef hos Software AG, der dog understreger, at de XML-baserede databaser på nogle områder har succes.
- Rene XML-databaser er velegnede til dokumentcentriske applikationer, eksempelvis i medieverdenen, siger Lars Gram.
Med dokumentcentriske applikationer menes applikationer, der anvender meget tekst. Lars Gram nævner, at Dansk Blindebibliotek og den tyske tv-station RTL anvender Tamino-baserede løsninger, mens Ritzaus Bureau er ved at implementere en arkivløsning baseret på Tamino.
Produktchef Lars Moestrup hos Software AG supplerer:
- XML-databasen er ikke død, den har blot fundet sine nicher rundt omkring.
Ifølge Lars Moestrup er der to hovedområder, hvor Tamino kan anvendes med stor succes. Dels som XML-database til dokumentcentriske løsninger og dels som XML-storage for integrationsløsninger.

Eksempelvis leverer Software AG Tamino som underliggende XML-storage i deres integrationsløsning Enterprise Service Integrator (ESI), der blandt andet baserer sig på webservices. Webservices er en synkron kommunikationsform der forudsætter, at der altid er en forbindelse til den service, som et program kommunikerer med. Ved at anvende Tamino til midlertidig opbevaring af XML-beskederne, der udveksles mellem webservices, er det muligt at anvende webservices som en asynkron kommunikationsform, hvor det ikke er nødvendigt hele tiden at have en forbindelse mellem de kommunikerende programmer.
Selvom Software AG således har fundet områder, hvor en XML-database som Tamino kan anvendes, forventer analysebureauerne ikke den store vækst for XML-databaserne.
IDC forventer eksempelvis at de rene XML-databasers andel af det samlede vesteuropæiske marked i 2007 vil være faldet til 23,9 millioner dollars.
Årsagen til, at de relationelle databaser stadig er den mest udbredte databasetype, og formentlig vil være det fremover, er blandt andet, at leverandørerne af de relationelle databaser har forstået at indbygge faciliteter fra de nye teknologier. I dag har de fleste relationsdatabaser således en måde at håndtere XML-data på, ligesom der findes forskellige måder at mappe mellem relationelle og objektorienterede strukturer. De gør det ikke så effektivt og hurtigt som de rene XML- og objektorienterede databaser, men de gør det åbenbart godt nok til, at de fleste virksomheder holder fast i den kendte teknologi.

Billedtekst:
stilstand - Der er ikke kommet rigtigt skub i markedet for rene XML-databaser på trods af, at XML er meget udbredt, siger Lars Gram, marketingchef hos Software AG.

Billedtekst:
overdreven død - XML-databasen er ikke død, den har blot fundet sine nicher rundt omkring, mener produktchef Lars Moestrup hos Software AG.

Boks:
Relationelle databaser
I 1970 definerede E. F. Codd principperne for den relationelle database i sin artikel "A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks".
En relationel database gemmer data i tabeller, hvor tabellerne har relationer til hinanden.
Eksempelvis vil en ordre typisk indeholde et varenummer.
En tabel "Ordre" vil have en relation til tabellen "Vare". Relationen vil være udtrykt ved hjælp af nøglen "varenummer":
Odredato 11.03.05
Leveringsdato 18.03.05
Varenr. 25445 Varenr. 25445
Varetekst øl
Holdbarhed 1 år

Boks:
Tre store dominerer databasemarkedet
Den seneste markedsopgørelse for databasemarkedet fra IDC viser, at databasemarkedet stadig er domineret af de tre store leverandører; IBM, Oracle og Microsoft. Tallene viser, at markedet for relationsdatabaser i år 2004 voksede med 12 procent til 15 milliarder dollars.
I løbet af år 2004 vandt Oracle (2003: 40,3 procent, 2004: 41,3 procent) og Microsoft (2003: 12,3 procent, 2004: 13,4 procent) yderligere markedsandele, mens IBM (2003: 31,8procent, 2004: 30,6 procent) tabte en smule.

Tallene er i procent og er baseret på IDC's undersøgelse af databasemarkedet for 2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere