CAD, PLM og den tunge industri

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. februar 2005.


Det er fremstillingen af verdens mest komplekse produkter, der har drevet udviklingen af PLM.

Det er automobil-, fly- og rumfartsindustrien, der udvikler og fremstiller verdens mest komplekse produkter, der har været drivkraften i udviklingen af PLM-systemerne.
Et rutefly og en rumfærge er simpelthen de mest komplekse produkter, som man design-, konstruktions- og fremstillingsmæssigt set kan forestille sig. Og det er fra den industri, PLM er opstået. Man har brug for at kunne holde styr på de enorme mængder data, der genereres i CAD-systemet (Computer Aided Design).
PDM, Product Data Management, er en del af PLM, hvor PDM er datastyringssoftware og PLM er hele processen og selve ideen om integreret produktudvikling.
Som virksomhed går man ikke bare ud og køber et PLM-system, lige så lidt som man shopper et ERP-system ned i kurven. Virksomheden skal først og fremmest fremstille noget for overhovedet at have brug for det. Med et PLM-system kan man følge samtlige data på samtlige komponenter og processer i produktionen.
Det siger sig selv, at ophobningen af data ved fremstillingen af et rutefly, for eksempel, er enorm. I Danmark har vi ingen flyproduktion, og de store PLM-systemer hører da også til i udlandet. Men som underleverandører til en del af den produktion, har danske produktionsvirksomheder også brug for PLM. Tag blot Terma, der er laver komponenter til våbensystemer.

PLM er altså ikke blot en teknologi. Det er en måde at gøre tingene på, hvor processerne er lige så vigtige som data. PLM handler lige så meget om, "hvordan tingene fungerer" som om, hvad, der bliver fremstillet.
I 1990'ernes blev livscyklusbegrebet udvidet fra at skulle styre primært mekaniske elementer i en produktion, til også at inkludere elektronik og software, som blev - og stadig bliver - en større del af de fleste produkter.
De fleste CAD-leverandører har plug-and-play-PLM-løsninger til deres egne CAD-systemer. I PTC's tilfælde er deres PLM-løsninger såkaldte links til deres CAD-system, ProEngineer. Deres PLM-løsning hedder Windchill, og links'ene retter sig mod helt specifikke produktionsbehov og bærer navne som PDM Link, Project Link og Dynamic Design Link.
Hos UGS hedder PLM-produkterne NX og TeamCenter. Under det hele svæver UGS's hovedprodukt, CAD-kernen Parasolid.
IBM har to løsninger til styring af produktdata. Det er SmarTeam og Enovia fra Dassault Systemes. SmarTeam er rettet mod forskellige CAD-systemer, mens Enovia bruges sammen med CAD-systemet Catia.

PLM-begrebet dækker over integration af tekniske data og teknisk administrative it-systemer. Nogle ser PLM som kombinationen af udviklingssystemer som 3D-CAD og tekniske analysesystemer (CAE) med systemer til styring af data fra disse systemer på dokumentniveau kombineret med integration på styklisteniveau til ERP-systemer.
Andre opfatter en central del af PLM som komplekse systemer til styring af produktinformation (PDM-systemer) baseret på produktmodeller snarere end på en dokumentstruktur.
Men definitionen på PLM varierer. Akronymet er opfundet af den franske flyudvikler Dassault Systemes i 1999, og udtrykket er siden blevet adopteret vidt og bredt.

Boks:
Product Lifecycle Management 
Alle har talt ERP, hvor de fleste burde have talt om PLM, Product Lifecycle Management. Behovet for at kunne binde alle administrative, design- og produktionsmæssige faser sammen i et system er vokset i kraft af øget globalisering og outsourcing.

Billedtekst:
PLM opstod i flyindustrien, fordi et fly er noget af det mest komplicerede man design-, konstuktions- og fremstillingsmæssigt set kan forestille sig. Her ses samling af en flymotor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere