Nordmænd vil skabe nordisk 3G-netværk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. februar 2005.


Nordisk Mobiltelefon vil bygge et tredjegenerations (3G) mobilnetværk, som skal dække tyndt befolkede områder
i hele Norden.

Den norske mobiloperatør Nordisk Mobiltelefon vil sparke nyt liv i det frekvensbånd, som for snart 23 år siden blev startskuddet til mobiltelefoniens udbredelse i de nordiske lande. Selskabet har allerede sikret sig licenser i Norge og Sverige, som giver det ret til endnu en gang at sende mobilsignaler gennem det gamle NMT 450-megahertz-bånd.
- Planen er at etablere et pan-nordisk mobilnetværk. Vi har lagt billet ind på en tilsvarende licens i Finland, og vi undersøger mulighederne i Danmark, siger direktør Jan Freese fra Nordisk Mobiltelefon.
NMT-nettet blev skabt ved årsskiftet 1981-82. Det dækkede dengang Danmark, Finland, Norge og Sverige, og var det første automatiske mobilsystem i verden. Herhjemme slukkede TDC for NMT-netværket i 2002, mens der blev holdt liv i det analoge mobilnetværk i Norge helt frem til det seneste årsskifte.
Nordisk Mobiltelefon vil dog ikke puste kunstigt liv i den gamle NMT-teknologi, men tværtimod etablere et tredjegenerations mobilnet. Netværket skal tage konkurrencen op med og supplere de UMTS-netværk som blandt andre Telenor, TeliaSonera og TDC er i fuld gang med at bygge i Norden.
Nordisk Mobiltelefons 3G-netværk skal baseres på CDMA2000-teknologien, som i dag bruges i amerikanske og sydkoreanske 3G-netværk.

Det norske mobilselskab bliver ikke en direkte konkurrent til de teleselskaber, som har sikret sig UMTS-licenser i de nordiske lande. Selskabet går primært efter at levere mobilt bredbånd til kunder i de tyndest befolkede områder af Norden, hvorimod eksempelvis Mobilselskabet 3 i Danmark og Telenor i Norge satser på tætbefolkede områder. Det skyldes, at UMTS-netværkene er dyre at opbygge, da hver basestation har en meget kort rækkevidde, mens 450 MHz-frekvenserne har længere rækkevidde. Det var blandt andet derfor, at jægere, fiskere og andre som færdes ofte i afsidesliggende egne med ringe mobildækning i så lang tid holdt fast i deres NMT-mobiler.

I Sverige har de mobilselskaber, som sidder på UMTS-licenser, alligevel brokket sig højlydt.
Den danske telerådgivningsvirksomhed Netplan med teleekspert Torben Rune i spidsen vurderer dog, at Vodafones og 3's klager mest af alt handler om, at de ikke bryder sig om at få endnu en konkurrent på banen. De svenske selskaber er - sammenlignet med Danmark - kommet billigt til deres 3G-licenser, da de udelukkende har betalt sagsomkostninger på omkring 75.000 kroner og senere skal betale en årlig afgift på 0,15 procent af overskuddet. Til sammenligning betalte hver af de oprindeligt fire danske 3G-selskaber knap en milliard kroner for deres licenser. Nordisk Mobiltelefon har betalt 86 millioner svenske kroner (70.3 millioner danske kroner) for licensen i Sverige.

Boks:
CDMA2000
CDMA2000 er en 3G-teknologi, som i dag bruges i Sydkoreanske og amerikanske mobilnetværk. Test af teknologien har givet datahastigheder på 450-900 Kbit/s. Dermed kan CDMA-netværk levere højere dataoverførelseshastigheder end almindelige 3G-netværk, som i dag har en maksimal hastighed på 384 Kbit/s.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere