Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. januar 2005.
Det svenske elselskab Vattenfall kæmper i disse dage med det danske elselskab DONG om kontrollen med energi-selskabet Elsam.
Det svenske elselskab Vattenfall og danske DONG har kastet sig ud i en strid om kontrollen med elselskabet Elsam, som kan smitte af på det danske tele- og bredbåndsmarked. Planen var indtil i december 2004, at Elsam skulle fusionere med statsejede DONG. De planer har Vattenfall, der ejes af den svenske stat, dog fået til at hænge i en tynd tråd, da svenskerne har givet Elsam-aktionærerne et tilbud, som de i øjeblikket overvejer, om de skal sige ja til.
Herhjemme kan et salg til Vattenfall få indflydelse på tele- og bredbåndsmarkedet. Det skyldes, at det svenske elselskabs forretningsområde ikke begrænser sig til at levere strøm og fjernvarme, men også fastnet- og mobiltelefoni samt lynhurtige bredbåndsforbindelser.
Vattenfall har tidligere forsøgt at få foden indenfor på det danske telemarked, da det i 2001 skød penge i selskabet Arrowhead, som skulle sælge bredbånds-internet til danskerne. Det blev dog aldrig den store succes, og Vattenfall trak sig senere ud af selskabet. Vattenfall fik i stedet en 20 procents ejerandel i det nordiske teleselskab Song Networks, som sidste år blev solgt til TDC.
Hos Vattenfall siger pressechef Martin May, at selskabet ikke vil udtale sig om eventuelle bredbånds- og teleplaner i Danmark, så længe der ikke er en afklaring på, om Elsam-aktionærerne beslutter sig for en DONG-fusion eller et salg til Vattenfall.
Vattenfall vil, hvis det lykkes selskabet at købe Elsam, få fingre i NESA, som Elsam kontrollerer med en ejerandel på 86,37 procent. NESA er blandt de danske elselskaber, som ud over at distribuere el og fjernvarme, tilbyder elkunderne bredbånd og telefoni. NESA fusionerede 1. januar 2005 med Nordvestsjællands Energiselskab (NVE), som også satser på bredbånd, og ved fusionen slog de to selskaber fast, at ambitionen var at blive sjællændernes foretrukne leverandør af bredbånd.
Teleanalytiker John Strand mener ikke, at fremtidige overvejelser om bredbånd og telefoni spiller nogen rolle hos elselskaberne i øjeblikkets kamp om Elsam.
- Det her handler om milliarder af kroner på el-markedet, så jeg er sikker på, at hverken aktionærer, Vattenfall, Elsam eller DONG tænker på bredbånd og telefoni i øjeblikket, siger han.
Det bekræftes af Ebbe Seligmann, administrerende direktør for Sydvest Energi, der sidder på 17,9 procent af Elsams aktiekapital og er Elsams næststørste aktionær efter DONG.
- Vi har travlt med at rulle bredbånd ud i vores område, men bredbånd og telefoni har slet ikke været en del af salgs- eller fusionsdiskussionerne, siger han.