Flere it-folk finder job i år

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. januar 2005.


Selvom der ikke bliver ikke truttet meget højt om opsving i it-beskæftigelsestrompeterne, tror it-Danmark trods alt på flere job i 2005. Især puster den danske spilbranche til optimismen.

Er det nu? Kommer opsvinget endelig i 2005 med tusinder af nye it-job?
Ikke, hvis man spørger it-fagforeninger og it-interesseorganisationerne. De forventer ganske vist vækst, men er sig pinligt bevidste om, at de før har meldt ud, at bunden nu er nået og opsvinget på vej - for blot at blive skuffet.
I år forventes den danske spilbranche at rykke - igen - og strukturreformen vil formentlig trække nye job med sig. Og så er offshore-outsourcing af it-opgaver ikke nødvendigvis det banesår for beskæftigelsen, som mange vil gøre det til. Til gengæld er det de højt uddannede, der kan gå året i møde med den største fortrøstning.
- Vi fik brudt nedturen sidste år. Man falder ikke ned af stolen af begejstring, men som helhed ser vi en behersket vækst og en realistisk optimisme, siger Tom Togsverd, direktør i interesseorganisationen ITEK.
Hvilken effekt, den udvikling har på beskæftigelsen er straks mere usikkert:
- Det er svært at sige, om det fald, vi har oplevet de seneste par år, bliver hentet hjem igen i 2005. Der er modsatrettede tendenser, især når vi taler sourcing og shoring. Når den ene virksomhed outsourcer, er der jo en anden virksomhed, der får mere beskæftigelse, siger han.

Brancheorganisationen Dansk IT har i denne uge spurgt sit panel af it-chefer om deres forventninger til antallet af it-folk i virksomheden ved udgangen af 2005. 48 it-chefer har svaret, og to tredjedele af dem forventer at have samme antal it-folk ansat, mens en tredjedel forventer at ansætte flere. Kun to forventer at have færre.
- Det er et klart og positivt signal fra it-branchen. Der ser ud til, at der skal flere i arbejde, når man regner den naturlige afgang med, siger Tony Franke, direktør i Dansk IT.
Også IT-Brancheforeningen vurderer, at 2005 byder på en svag stigning i beskæftigelsen.
- Der kommer mere gang i outsourcing, men det vil blive opvejet af, at der skal folk til at skabe de løsninger, der skal bruges i andre lande. Design af nye løsninger som brugerservice og borgerservice i forbindelse med strukturreformen, vil også generere flere job, mener Jakob Lyngsø, direktør i IT-Brancheforeningen.

Danmarks to store it-fagforbund, Prosa og Sam-Data, er uenige om udsigterne. Prosa tror på vækst, Sam-Data kan ikke få øje på den.
- Vi vil se en positiv udvikling, fordi der er gang i hjulene i kongeriget. Spilbranchen er et sted, hvor der skal bruges folk. Nu er der ganske vist blæst i de positive trompeter de seneste fire år, men jeg er forsigtig optimist. De små virksomheder skal bruge folk til drift og implementering, og i de store virksomheder vil der være en del aktivitet omkring ERP-systemer og outsourcing inden for landet grænser. Samtidig ser vi relativt færre nyuddannede it-folk, som datamatikere, og det får beskæftigelsessituationen til at se fornuftig ud, for dem, der er tilbage, siger Peter Ussing, formand for it-fagforeningen Prosa.

Den tror faglig sekretær i Sam-Data, Finn Hansen, ikke på. Tallet for ledige Sam-Data-medlemmer er ganske vist faldet lidt, men det tilskriver Finn Hansen, at flere simpelthen har forladt branchen.
- 2005 får det mindste hold datamatikere i mands minde, kun 150-160. Når de skal have job, er det godt for dem, at de er så få, men jeg tror ikke, det har nogen betydning for dem, der er uddannede for flere år siden. Virksomhederne vil have de nye, ligesom vi også selv foretrækker den friske agurk i supermarkedet, siger Finn Hansen.
At it-beskæftigelsen skulle stige, kan han ikke få øje på.
- Men eksperterne mener, at der er gode muligheder i at udvikle spil til mobiltelefoner. Hvad med at støtte et væksthus for spiludvikling, foreslår Finn Hansen.
Han mener, at danskere er særligt velegnet til at udvikle spil
- En inder vil altid gå ud af det spor, lederen siger. En dansker har en mere anarkistisk tilgang til det, siger han.

Ingeniørforeningens blad, Ingeniøren, foretog i slutningen af 2004 en undersøgelse med 57 virksomheder inden for it og kommunikation. 15 procent forudsagde et meget bedre 2005.
- Det tegner godt. Det er stabile virksomheder, der ekspanderer. Man kan frygte flaskehalse, men heldigvis har vi jobkortordningen. Vi skal sørge for, at det er de gode job, vi har i Danmark. Jeg er sikker på, at inderne er rigtigt gode til kode, og det er ikke der, vi skal konkurrere. I Danmark har vi brug for folk, som er gode til kundekontakt, systemdesign og strategi, siger Lars Bytoft Olsen, formand i Ingeniørforeningen i Danmark, IDA.

Finanssektoren ser derimod ikke ud til at skulle hyre flere folk i løbet af året.
- På it-området går finanssektoren sammen i større enheder, så beskæftigelsesmæssigt ser jeg i bedste fald en status quo. Vi ved naturligvis ikke, hvor meget forretningerne udvikler sig, men der er kamp om at komme til at køre driften, og det giver ikke jobvækst. Det er snarere forsøg på at rationalisere, siger Allan Bang, formand for Finansforbundet, der organiserer omkring 4.000 it-folk.

Billedtekst:
Arbejdskraftmangel
- Vi kan ikke skaffe kvalificerede folk nok, siger Morten Boel Sigurdsson, Omada.

Billedtekst:
Flere konsulenter - Vi har brug for erfarne SAP-konsulenter, siger Christian Bruun,
Applicon.

Boks:
Vi har talt med:

• Tom Togsverd, direktør i ITEK
• Tony Franke, direktør i Dansk IT
• Jakob Lyngsø, direktør i IT-Brancheforeningen
• Peter Ussing, formand for Prosa
• Finn Hansen, faglig sekretær i Sam-Data
• Lars Bytoft Olsen, formand i Ingeniørforeningen i Danmark
• Allan Bang, formand for Finansforbundet
• Morten Boel Sigurdsson, administrerende direktør i Omada
• Christian Bruun, partner i Applicon
• Preben Thalund Madsen, Country Manager i IBM BCS
• Frank Arnesen, tidl. professionel fodboldspiller i bl.a. Anderlecht

Boks:
Hyringsrunde hos Danmarks dygtigste
SAP-udvikleren Omada vandt sidste år Computerworlds Top 100-sovereign som Danmarks dygtigste it-virksomhed. I år vil de ansætte 15 nye folk, men har problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft.
- Vi har brug for .NET-udviklere, projektledere, konsulenter og marketingfolk, men vi kan ikke skaffe kvalificerede folk nok. De skal være hele mennesker med konsulentkompetencer, så de kan begå sig hos kunderne, et godt drive, og så en eller to specialistdiscipliner. Men vi mangler en større palet at plukke fra, siger Morten Boel Sigurdsson, administrerende direktør i Omada.
Applicon, der kom ind som tredje dygtigste i Top 100, har brug for 12-15 nye kolleger.
- Der er fart på i SAP-konsulentmarkedet, og vi har brug for erfarne SAP-konsulenter eller konsulenter med en Java- eller XML-baggrund, siger Christian Bruun, partner i Applicon.
IBM, der har 307.000 ansatte i 167 lande, forventer at ansætte "et betydeligt antal" i 2005, siger Preben Thalund Madsen, Country Manager i IBM Business Consulting Services:
- Vi rekrutterer blandt andet nydimitterede, typisk fra handelshøjskolemiljøet, IT-Universitetet, DTU, og fra universiteterne. Det er nok for flot at sige, at vi ikke forventer flaskehalse, men vi oplever, at IBM er et attraktivt navn og har ikke haft problemer med at skaffe kvalificerede folk, selvom der er konkurrence om de gode kandidater, især på SAP-området.
td

Boks:
it-branchens forventninger
Antal virksomheder Forventninger
1 Færre end nu (reduktion over 20 procent)
1 Færre end nu (reduktion op til 20 procent)
29 Samme antal som nu
15 Flere end nu (vækst op til 20 procent)
2 Flere end nu (vækst over 20 procent)
optimisme Brancheorganisationen Dansk IT har spurgt et panel på 48 it-chefer om deres forventninger til antallet af it-folk i virksomheden ved udgangen af 2005.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere