WiMAX: Trådløst superbredbånd

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


Supersurfing: Vi surfer trådløst på nettet i hjemmet, på jobbet, i lufthavnen eller på cafeen.
I 2005 bliver trådløs netsurf endnu mere attraktivt, da der bliver tændt for lynhurtige WiMAX-netværk.

Danskerne går på nettet, når de sætter tænderne i en burger på McDonald's, henter colaen på 7-Eleven eller nyder en cafe au lait på Baresso. De kobler sig trådløst på internettet på de over 700 hoteller, barer, lufthavne, cafeer, restauranter, tankstationer og offentlige institutioner, der har etableret trådløse opkoblingspunkter - såkaldte hotspots - i Danmark. Dertil kommer tusindvis af trådløse netværk, som er oprettet i danske hjem og virksomheder.
De trådløse opkoblingspunkter er i dag baseret på WiFi-standarder, men næste år dukker nye trådløse produkter og netværk op i Danmark, som både har længere rækkevidde og større båndbredde. De nye produkter er baseret på 802.16a-standarden, som går under navnet WiMAX. Den giver mulighed for trådløse bredbånds-netværk med en teoretisk rækkevidde på op til 48 kilometer, mens WiFi-produkter kun rækker omkring 90 meter. WiMAX understøtter båndbredder på op til 70 megabit i sekundet, mens WiFi-standarderne 802.11a og 802.11b understøtter hastigheder på henholdsvis 11 og 54 megabit i sekundet.
WiMAX er ikke navnet på teknologien, men en forkortelse for en alliance (Worldwide Interoperaability for Microwave Access), som chipgiganten Intel har været med til at stifte. Standarden blev godkendt i januar 2003, og siden har omkring 30 af verdens største kommunikationsleverandører tilsluttet sig alliancen med det formål at certificere WiMAX-udstyr og sikre, at det kan arbejde sammen på tværs af producenterne.
I udgangspunktet er det meningen, at WiMAX skal gøre det lettere at føre forbindelserne fra de trådløse lokalnet videre til internetudbyderen, men WiMAX rummer også stort potentiale som fremtidens trådløse de facto-standard, da medlemmerne af alliancen har forpligtet sig til at anvende WiMAX-standarderne i bærbare computere, mobiltelefoner og lommecomputere.
WiMAX har flere ligheder med de såkaldte FWA-forbindelser (Fixed Wireless Access), som primært erhvervslivet benytter til lynhurtige trådløse bredbåndsforbindelser. WiMAX kan ikke levere de samme høje hastigheder som FWA, men er langt mere fleksibel. Det er nemlig ikke nødvendigt at placere antenner, som har fri udsigt til den centrale sender, og man kan bruge udstyr fra forskellige producenter. Derudover har WiMAX-netværk den fordel, at brugerne, som i trådløse lokalnet, kan bevæge sig rundt i netværksområdet og blot betjene sig af et indstikskort til pc'en. Endelig forventes det, at WiMAX-udstyret bliver meget billigere end det dyre FWA-isenkram. WiMAX kombinerer med andre ord det bedste fra FWA og WiFi.
Herhjemme er det første udstyr allerede blevet solgt til tele- og internetudbydere, som kan se fidusen i den nye trådløse standard.
- Vi har lige tændt for et WiMAX-netværk og tester det de næste måneder. Planen er at åbne netværket for kunder i begyndelsen af 2005, siger Peter Jerry Sørensen, administrerende direktør for Danske Telecom, som er et af de få danske teleselskaber, som umiddelbart kan gå i luften med WiMAX.
WiMAX-netværk kræver nemlig en licens fra IT- og Telestyrelsen, da det kører i 3,5 GHz-båndet. Her ligger Danske Telecom inde med en landsdækkende licens og en række regionale tilladelser. Mobilselskabet Sonofon sidder på den anden landsdækkende licens.
- Jeg forventer mig meget af WiMAX, men det er ikke nogen killer-applikation. WiMAX-bredbånd kan blive et godt alternativ - og en konkurrent - til fiber- og ADSL-forbindelser, siger han.
Han forventer, at kunden for at surfe trådløst via et WiMAX-netværk vil skulle investere 1.000 kroner i udstyr og herefter betale omkring 200 kroner om måneden.

Billedtekst:
Hul igennem. Peter Jerry Sørensen, administrerende direktør for Danske Telecom, går i luften med lynhurtigt trådløst WiMAX-bredbånd
i Danmark næste år.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere