Vi vælter os i elektronik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 17. december 2004.


Danskerne har fået flere penge mellem hænderne, og derfor fylder store gaver spækket med elektronik godt op under juletræerne.

forbrugsfest Skattestop, lavere skat og den generelle økonomiske udvikling får danskerne til at hive fladskærms-tv, dvd-afspillere og andet elektronisk isenkram ned af butikshylderne i et hidtil uhørt omfang.
- I 2002 blev der sat rekord med 5,2 milliarder kroner i omsætning. Det skete igen i 2003, hvor omsætningen målt i forbrugerkroner nåede op på 5,6 milliarder kroner. I år slår vi igen rekorden, da vi runder seks milliarder kroner, siger Allan Bugge, direktør for Brancheorganisationen Forbrugerelektronik (BFE).
Det er helt vildt
Branchens forventninger bakkes op af Institut for Konjunktur-Analyse (IFKA), som i sin seneste opgørelse af forbrugertillid lander på indeks 148. Det højeste niveau, siden IFKA introducerede indekset i 1987. Til sammenligning lå tallet før jul sidste år på 108. Indekset opstår ved, at instituttet interviewer 1.100 husstande om deres holdninger, købsadfærd og planer.
- Det er helt vildt. Danskerne har virkelig fået penge mellem hænderne, så det tegner godt for julehandlen, siger Jørn Thulstrup, administrerende direktør for IFKA.
Han oplyser, at forbrugerkøbs-indekset har ligget på et forholdsvist højt niveau siden 1994, men at decembermålingen slår alle rekorder klart. IFKA's forbrugerkøbsindeks er et sammenvejet indeks, der viser forbrugernes købsplaner på en række områder: biler, pc'er, radio/tv/video/dvd, møbler og boligudstyr, hårde hvidevarer, fødevarer og beklædning.
- Da mine medarbejdere første gang præsenterede tallene for mig, troede jeg ikke på dem. Men vi har været dem igennem med en tættekam, og de er gode nok, siger Thulstrup.
Kunderne går helt amok
Hos distributøren Rosenmeier bekræfter direktøren for selskabets afdeling for forbrugerelektronik, Finn B. Henriksen, at danskernes elektronikappetit er næsten umættelig:
- Vi har svært ved at få armene ned. Kunderne går helt amok i øjeblikket. Det er ikke noget problem at få afsat produkterne, men at skaffe varer nok.
Rosenmeiers optur begyndte for alvor i november, hvor omsætnngen blev 50 procent højere end samme måned i fjor.
Ifølge brancheforeningen finder danskerne især pungen frem for at købe digitale produkter. De er i fuld gang med at skrotte de analoge apparater. Det gælder eksempelvis fjernsyn, hvor danskerne udskifter gamle 4:3-modeller og i stedet køber digitale fladskærms-tv eller bredformat-tv. I alt regner brancheforeningen med, at danskerne ved årets udgang har købt 400.000 fjernsyn. Brancheforeningen forventer, at danskerne køber et tilsvarende antal digitalkameraer, mens årets topscorer bliver dvd-afspillere, som butikkerne vil have solgt en halv million eksemplarer af ved årets udgang.
All time high
Endnu nogle milliarder kan man lægge oven i den samlede omsætning, hvis man regner andre it-produkter - såsom pc'er og mobiltelefoner - med i puljen. Allan Bugge fra Brancheorganisationen Forbrugerelektronik venter, at tallet så vil nå over de 10 milliarder kroner for 2004.
- Jeg ønsker ikke at oplyse de konkrete tal, men danskerne forventer at købe flere mobiltelefoner end nogen sinde før. Det er - ligesom med forbrugerelektronik som tv og dvd-afspillere - et all time high, siger Jørn Thulstrup fra Institut for Konjunktur-Analyse.
Han mener, at danskernes tilsyneladende umættelige appetit efter elektronik op til jul skyldes flere omstændigheder:
- Danskerne vil købe ny elektronik nu, fordi omlægning til billige lån og skattelettelser har givet dem flere penge til forbrug. Derudover viser vores analyse, at befolkningens bekymring for at havne i arbejdsløshed er faldet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere