GIS møder showbiz

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. oktober 2004.


Folkene bag Danmarks Radios tv-seriesucces Ørnen er begejstret for de professionelle ortofotos.
SHOWGIZ
- Det er et dramaturgisk værktøj - det er en gave!, udbryder Sven Clausen, producenten af DR's meget roste nye tv-serie Ørnen, hvor bekæmpelsen af international kriminalitet i den grad er afhængig af it. Video-telefoner, GPS, scannere og kode-cracking er hverdag for de hårdtarbejdende agenter, som dog også lejlighedsvis finder anvendelse for lavteknologiske redskaber som håndvåben og knoer.
Det er til gengæld sjældent, at ingeniørvirksomheden Cowi får beskrevet sine højtopløste ortofotos som dramaturgisk værktøj. Men det er ikke desto mindre hvad de er, i hænderne på DR's grafikafdeling, når handlingen i tv-serien skifter sted. Der zoomes ind, ofte helt ude fra satellitten, og seerne suser med.
Executive producer og co-producer, Sven Clausen og Michael Bille Frandsen, har åbnet dørene i TV-Byen og viser rundt på Ørnen-settet. De fortæller, hvordan de bruger Cowis digitale danmarkskort i sceneskift og visuelle effekter. Det er første gang, en dansk tv-serie bruger så højt opløste digitalkort, der normalt hører hjemme i kommuner og amters grundkortafdelinger.
Ejendomsmæglerne i kæden Home bruger noget tilsvarende på deres hjemmeside. Her kan huskøberne flyve rundt i området og orientere sig i deres kommende lokalmiljø.
- Men inspirationen kom egentlig fra krigen i Irak, hvor amerikanerne havde ustyret deres raketter med kamera. Først gik jeg til mine kolleger, der laver Vejret. De bruger jo kort og satellitfotos. Hvor får vi fat i dem? Så kom en kollega fra Viden Om-programmet løbende med et videobånd fra Cowi. Det er en visualitet på tv, som vi skal bruge, siger Sven Clausen.
Filmfolkene blev hurtigt ambitiøse. Som historien udviklede sig, måtte der også luftfotos fra Norge og Sverige til, når agent Hallgrim Ørn Hallgrimsson sendes på mission.
Produktionsholdet er meget optaget af, at det er de korrekte steder, der zoomes ind på i serien, men de kan godt finde på at snyde lidt, hvis der skal dykkes ned i et øde, svensk skovområde.
- Det kan godt være et stykke af Rold Skov, der dukker op i stedet for, men når vi skriver, det er i Sverige, så tror seerne på det, indrømmer Sven Clausen.

Bekostelig hardware
Luftfotoene fra Cowi stammer fra virksomhedens bestandige overflyvninger og fotograferinger af Danmark i tre-fire kilometers højde. 9.000 billeder sættes sammen og skaber det komplette luftfoto af landet - produktionsomkostningerne er meget store. Billederne sælges til 200 kommuner og 13 amter, renovations- og distributionsvirksomheder, landmænd og private. Alene til landbruget solgte Cowi sidste år 150.000 kort. De bruges til at beregne EU's hektarstøtte.
I hele sommerperioden har Cowi fire flyvemaskiner, hver udstyret med et kamera til 4,5 millioner kroner, stående parat for det tilfælde, at vejret arter sig. Kun ti optage-dage om året bliver det til, for billederne kan kun skydes, når det er helt og aldeles skyfrit. Filmene er 23x23 centimeters negativer, og Cowi bruger 750.000 kroner om året i film og fremkaldelse. Og så skal det hele i øvrigt digitaliseres.
Billederne optages i stereo, forstået på den måde, at det samme sted på jorden filmes fra to sider. De to billeder sættes efterfølgende sammen på computeren, pixel for pixel, for at skabe en nøjagtig højdemodel. Hardwaren til luftfotooptagelser er i det hele taget en bekostelig affære.
- Det tager fem måneder at fremstille optikken til et luftfotokamera, da glasset bliver håndslebet, fortæller Poul Nødgård, Chief Project Manager i Cowi.
Cowi bruger ikke digitalkameraer til ortofotos, da kvaliteten endnu ikke er på højde med de analoge. Virksomheden skal dog i gang med at luftfotografere 60 procent af England - en enorm opgave - og her vil man muligvis investere i et luftdigitalkamera. Det koster 7,5 millioner kroner.

boks: Forkortelsen står for "Geografiske Informations Systemer" og handler om alle digitale data, der er relateret til et geografisk koordinat eller på anden måde kan stedbestemmes geografisk (geospatial information). De digitale geoinformationer bruges blandt andet i forbindelse med fysisk planlægning, forvaltning af miljøressourcer, arealer og ejendomme. Amternes og andre myndigheders GIS-sider på internettet er oprettet primært for at spare penge ved at borgerne kan betjene sig selv.
En samlet oversigt over amternes GIS-sider kan ses på adressen www.miljoeportalen.dk

billedetekst: Ørnen, kendt som Hallgrim Ørn Hallgrimsson, skuespilleren Jens Albinus, rykkes rundt i hele verden på sin utrættelige skurkejagt. Cowis luftfotos sørger for, at seerne ikke farer vild. Foto: Ulla Voigt (Cowi/DR)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere