Vær glad for det, du har fået

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Det er meningsløst at bekymre sig. Det værste, der kan ske dig, rammer alligevel om søndagen, når du mindst venter det, siger Morten Boel Sigurdsson, Omada.

Mærsk McKinney-Møller har ikke levet forgæves, hvis nogen skulle være i tvivl. Hans berømte opfordring til rettidig omhu har lejret sig på rygraden af stifteren af Danmarks mest succesrige it-firma, Omada. Da 35-årige Morten Boel Sigurdsson sammen med sin bror og en studiekammerat for fire et halvt år siden sagde deres gode job op for at starte på bar bund i et lille kontorlokale, havde de allerede forestillet sig, hvad det kunne blive til. Men de havde ikke forestillet sig, at det skulle komme til at gå så stærkt.
- Hvis man insisterer på det, bygger man langsomt sit held op. ‘Lad os se, hvad der sker', er en sætning, man ikke kan bruge til noget. Man skal erkende, at man har ansvaret for sit eget liv. Det kan være en tung erkendelse for nogle, men jeg prøver at leve efter et værdisæt, der handler om hæderlighed og positiv tænkning. Jeg arbejder efter tesen om, at kreativitet og innovation skal kombineres med A.P. Møllers rettidige omhu. Jeg synes, vi har bevist, at vi er på rette vej, siger Morten Boel Sigurdsson.
Omada har på godt fire år gjort deres projekt- og processtyringssoftware til virksomheder, der bruger SAP, til en rigtig god forretning, og blev onsdag på Computerworlds Top 100-konference kåret som vinder af Sovereign-prisen, der gives til Danmarks dygtigste it-virksomhed.
Smukke Anna
Ingeniørsønnen fra Brabrand ved Århus har altid haft travlt. Han springer glad ud af sengen, når han vågner - tidligt - om morgenen, og når at læse avisen og løbe en tur, inden kæresten står op. Inspireret af sin energiske Sigurdsson er også hun blevet selvstændig, og har åbnet en modetøjsbutik i city, Bella Anna, hedder den.
- Smukke Anna, siger Morten Sigurdsson med halvt lukkede øjne.
Det var ham, der fandt på navnet, men afviser, at kæresten ville kunne genkende ham beskrevet som romantiker.
- Jeg prioriterer vores forhold højt. Det bliver ikke til så meget kiggen tv om aftnen i sofaen. Men vores tid sammen er kvalitetstid, siger han. Parret tager gerne på forlængede weekender på franske vinslotte, for eksempel.
Han lærte at bruge tiden fornuftigt med sig selv, da han som syv-årig flyttede til Afrika med sine forældre. Faderen skulle lede byggeriet af et bryggeri, og familien boede to år i Nigeria. Det har præget ham, og det har gjort ham selvstændig, når man som barn bliver plantet om til en helt, helt anderledes verden, mener han.
Vilje
Som uddannet maskiningeniør blev han i 1991 ansat hos A.P. Møller. I fire år rejste han jorden rundt 100 dage om året som leder af de repair teams, der servicerer rederiets skibe. Ofte havde han kun de 24 timer, skibet lå ved kaj, til at skaffe de rigtige dele, sluse halvtreds mekanikere om bord, udføre reparationen og komme i land igen. Hans speciale var bulkskibe, men det, der interesserede ham var ledelse og organisering af samarbejdet. Det var også på disse ture, han lærte at få sin vilje.
- Engang i Livorno i Italien påstod de, at de ikke kunne skaffe de rigtige dele. Jeg kunne godt mærke, at det trak op til, at der skulle bestikkelse til. Det endte med, at jeg hoppede op og trampede på bordet. Så kunne hans fætter pludselig godt skaffe delene alligevel og skibet kom af sted til tiden. Situationsbestemt ledelse, vil jeg kalde det, siger Morten Sigurdsson.
Efter A.P. Møller blev han projektleder hos SAP. Han var forundret over, hvor lidt styr, der tilsyneladende var på det i it-branchen efter tiden i rederiverdnen. Ideen om at blive selvstændig var ved at være moden. Han forlod SAP til fordel for en stilling som rådgiver for medicinalkæmpen Lundbecks økonomidirektør, men besluttede kort efter, sammen med sin bror og en studiekammerat at hoppe ud i eventyret. De tre ejer i dag majoriteten.
Baviankultur
I Omadas nye lokaler i København med udsigt over Øresund, hopper han ikke rundt på bordene for at få sin vilje. Det handler om at få folk til at samarbejde og sørge for, at alle har de rigtige udfordringer.
- Der er ingen baviankultur her. Folk kan få lige så meget ansvar, de vil have. Jeg skal sørge for, at ingen sidder og keder sig med rutiner, de er trætte af. Og så er visualisering utrolig vigtig. Man kan ikke bare begynde et projekt uden at have en helt klar forestilling om, hvad målet er.
På det personlige plan kommer billederne ud rent fysisk i oliemaling på lærred, for det er Morten Sigurdssons store lidenskab. Det, og så film, hvor han med entusiastens uhyggelige paratviden citerer frit fra filmskatten.
- Når man starter virksomhed er det første lange træk sejt. Det gælder om at have stamina, men så tror jeg også på, det vil lykkes. Og det gælder om at kunne se mulighederne. Tag nu slutscenen fra filmen Dum, Dummere. Det er jo næsten ikke til at bære, siger han.
(Ps: Dum, Dummere-filmen, med Jim Carey og Jeff Daniels, slutter med, at de to svagt begavede karakterer tilbydes job som indsmørere for en flok bikiniklædte babes på vej rundt i landet på promotion-tur for en ny sololie. Desværre kan de to ikke lige se perspektiverne i den beskæftigelse og sender venligt bussen videre mod næste by. Tsk.)

Billedtekst:
- Jeg får seks nye ideer om ugen. En af dem er god nok til at gemme. Jeg skal jo bevare fokus, siger Morten Boel Sigurdsson, administrerende direktør i Omada. Han beskriver sig selv som en drømmer, der heldigvis også er analytisk og kreativ. Foto: Ulrik Jantzen

Boks:
Med knæet i asfalten
Nu er han stoppet, men det er ikke mange år siden, Morten Boel Sigurdsson kørte road racing og brændte bagdæk i kurverne, akrobatisk klamrende sig fast på ryggen af et monster af en motorcykel. Det er i dag afløst af den mere kontemplative sportsgren maratonløb. Han har dog stadig en Kawasaki GPX600R, der kun undtagelsesvis får drejet øret om.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere