Sådan finder vi de dygtigste

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Computerworlds Top 100-undersøgelse giver det mest komplette, offentligt tilgængelige billede af den danske it-branche. Intet andet dansk it-medie bringer et så bredt overblik over it-virksomhederne herhjemme.

Hovedparten af tallene i Computerworlds Top 100-tabeller er baseret på offentliggjorte regnskabstal fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Alle selskaber har imidlertid ikke pligt til at oplyse særlige poster i årsregnskabet, eksempelvis omsætning. Endelig offentliggør flere af verdens største it-selskaber ikke danske regnskabstal.
Derfor har Computerworld talt med en lang række regnskabschefer og administrerende direktører for at indhente manglende tal. Målsætningen har været at bringe de nyeste regnskabstal og så vidt muligt alene tal for det danske marked.
Når enkelte it-firmaer, som burde have været med, ikke indgår i undersøgelsen, hænger det sammen med, at Computerworld ikke har kunnet få adgang til selskabets nøgletal. Enten fordi selskabet ikke har ønsket at samarbejde, eller fordi de udleverede eller offentliggjorte tal ikke har været tilstrækkelige. Endelig har Computerworld i flere tilfælde estimeret omsætningstallet, når virksomhederne ikke har ønsket at medvirke.
De største er ikke altid de bedste
De største er ikke nødvendigvis de bedste eller for den sags skyld de mest interessante. Derfor bringer Computerworld ud over listen med de 300 største it-selskaber (målt på omsætning) også i år "Top 100-listen", hvor de 100 dygtigste danske it-virksomheder er placeret. Det er den øverst placerede på denne liste, som kan smykke sig med titlen Computerworld Sovereign.
Derudover bringer Computerworld tre øvrige lister: De hurtigst voksende, Største fald i omsætning og Alfabetisk totalliste.
Hvad angår "Top 100-listen", er der tale om en vægtet liste, hvor virksomhederne placeres på baggrund af et ligeligt vejet gennemsnit af fire udvalgte målepunkter - henholdsvis vækst i omsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad samt effektivitet defineret som resultat af primær drift pr. ansat.
Det er vigtigt at understrege, at virksomhederne ikke er dygtigst i objektiv forstand, men alene dygtigst ud fra de parametre, Computerworld opstiller. Hvis enkelte virksomheder optræder på "største"-listen, men ikke på "Top 100" på trods af fremragende regnskabstal, skyldes det, at Computerworld ikke har alle de oplysninger, som skal til for at føre virksomheden på listen.
For eksempel figurerer CBB Mobil på listen over de 300 største selskaber, men ikke på "Top 100-listen", fordi Computerworld har estimeret virksomhedens omsætning. Samme holdning er gældende for listen over de 50 hurtigst voksende selskaber.
Anderledes ser det ud med de 15 deltabeller i de fire sektioner: Hardware, Software, Service og Afsætning. Her er alle selskaber medtaget - både dem med offentligt tilgængelige tal, dem, hvor ledelsen har medvirket til at fremskaffe tal, og dem, hvor Computerworld har estimeret omsætningen.
De dygtigste i 15 branchesegmenter
Som noget nyt i årets Top 100-undersøgelse kårer Computerworld de dygtigste it-virksomheder i 15 branchesegmenter. Kåringen sker efter de samme kriterier, som gælder for "Top 100-listen". De virksomheder, hvor omsætningen er estimeret, figurerer også på disse lister, men bliver placeret i bunden.
Redaktionen har bestræbt sig på at få it-virksomhederne placeret i de rigtige kategorier og har vurderet hvert enkelt selskab nøje. Grænsen mellem, hvad der eksempelvis er et konsulenthus og en systemintegrator, er imidlertid flydende og afhænger meget af den enkelte persons opfattelse af markedet og vurdering. Som tommelfingerregel har redaktionen placeret selskabet efter, hvor størstedelen af dets omsætning stammer fra.
I relation til brancheafgrænsningen er det vigtigt at bide mærke i, at hele it-branchen er præget af en stærk konvergens mellem tidligere separate branchesegmenter. Redaktionen har været omhyggelig med at sikre, at samtlige relevante selskaber er repræsenteret i analysen og placeret i den rigtige branchekategori.
Såfremt du mener, Computerworld har overset selskaber eller placeret nogle forkert, hører vi gerne fra dig, så vi kan rette op på miseren i næste års udgave af Top 100.

Boks:
Hvor er TDC, Siemens og Mærsk Data?
Computerworld har i år valgt kun at tage TDC, Siemens og Mærsk Datas moderselskaber med på den alfabetiske totalliste. På deltabellerne har vi i stedet splittet selskaberne op og placeret deres danske datterselskaber med tilgængelige regnskabstal.
Det drejer sig i TDC's tilfælde om TDC Mobil A/S, TDC Totalløsninger A/S og TDC Services A/S.
Fra Siemens har vi taget datterselskaberne Siemens Business Services A/S og Siemens Mobile Phones A/S med.
I Mærsk Datas tilfælde deltager Mærsk Data Defence A/S, Mærsk IT A/S, R5 A/S, Acure A/S, Mærsk M:Prove A/S og Mærsk Data Organisator A/S.
Vi har valgt at splitte disse selskaber op, da vi mener, at opsplitningen giver et mere reelt billede af præstationer og styrkeforhold på det danske it-markeds delsegmenter.

Boks:
Hvorfor er IBM, Dell og HP på flere deltabeller?
It-giganterne IBM, Dell og HP sidder på store markedsandele i Danmark. Hvor stor en del er imidlertid umuligt at præcisere ud fra de officielle regnskabstal. Hverken IBM, Dell eller HP oplyser, hvor meget de omsætter for på markedssegmenter - eksempelvis pc- eller server og storage-markedet - i Danmark. Derfor har Computerworld taget selskaberne med i flere branchekategorier med det samlede omsætningstal.
IBM er gået et skridt videre end Dell og HP og splitter omsætningen op på produkter og services i regnskabet. Da selskabet både sælger hardware, software og mange forskellige serviceydelser, giver disse sparsomme oplysninger dog langt fra et retvisende billede af IBM's styrke og position på de enkelte delmarkeder.
For selskabernes omsætningstal gælder endvidere, at tallene kun omfatter de varer, som er faktureret i Danmark. Flere store distributører sælger dog direkte til forhandlere, og eftersom mange af dem som resultat af en voldsom konsolidering af branchen har samlet aktiviteterne uden for Danmarks grænser, bliver store dele af selskabernes danske omsætning faktureret i eksempelvis Sverige. Derudover har det betydning for HP's danske omsætningstal, at selskabets printere og farvepatroner sælges fra et centralt sted i Europa og derfor ikke er med i indberetningen til de danske myndigheder.

Boks:
Segmentopdeling
Samtlige it-selskaber i Top 100-undersøgelsen optræder i år både på hovedlisterne og på en af de 15 lister over del-segmenter i den danske it-branche. Inddelingen afhænger af, hvorfra størstedelen af selskabets omsætning stammer. Vi har delt selskaberne op i følgende kategorier:

Hardware:
Server & Storage:
Virksomheder, som udvikler, fremstiller og/eller sælger egne produkter til dataopbevaring og dataafvikling, primært storage- og serverhardware.
Desktop:
Selskaber, som udvikler, fremstiller og/eller sælger egne it-apparater til brug på skriveborde og kontorer: skærme, pc'er og printere. Derudover rummer kategorien også hardware til privat brug eller underholdning, såsom dvd-afspillere.
Industriel:
Virksomheder, som udvikler, producerer og/eller sælger komplette it-systemer - ofte både hardware og software - til brug i industrielt øjemed. Eksempelvis it-firmaer, der producerer komplette overvågningssystemer til forsvarsindustrien, dataopsamlingssystemer til detailhandlen eller storformatscannere.
Netværksudstyr:
It-selskaber, som udvikler, fremstiller og/eller sælger eget udstyr til datakommunikation og datanetværk, heriblandt komponenter til fiberoptiske netværk.
Teleudstyr:
Virksomheder, som udvikler, producerer og/eller sælger egne telefoner, mobiltelefoner, basestationer og andet udstyr, som anvendes ved telekommunikation.

software
ERP:
Virksomheder, som udvikler og sælger selskabets egen komplette virksomhedssoftware (ERP), der kan håndtere et firmas centrale forretningsprocesser: eksempelvis økonomi-, løn-, produktions- og personaleforhold.
Anden forretningssoftware:
It-firmaer, som udvikler og sælger forretningssoftware, der til forskel fra ERP-software er målrettet en bestemt forretningsproces eller har én funktion.
Kategorien omfatter derfor blandt andet
CMS-, CRM-, HR-, løn-, data mining- og business intelligence-software.
Brancheløsninger:
It-selskaber, som fremstiller software, der er skræddersyet til at håndtere en specifik arbejdsopgave i en given branche. Det kan eksempelvis være software, som holder styr på kundernes forbrug målrettet til teleselskaber. Kategorien rummer også virksomheder, som fokuserer på en bestemt kundegruppe - eksempelvis sygehuse, luftfartsindustrien, den offentlige sektor eller el-selskaber - og leverer programmer og applikationer til at håndtere netop disse kunders behov.
Basissoftware:
Virksomheder, som udvikler, fremstiller og sælger software, som udgør kernen i en virksomheds it-system. Det er eksempelvis operativsystemer, embedded software, middleware, sikkerhedssoftware, databasesoftware og XML-produkter.

service:
Teleselskaber og internetudbydere:
Virksomheder, som sælger fastnettelefoni, mobiltelefoni eller internetadgang til private forbrugere og/eller erhvervslivet.
Konsulenthuse:
Selskaber, som tilbyder firmaer it-management-rådgivning ud fra en forretningskritisk indgangsvinkel. Selskabernes konsulenter rådgiver ofte i alle it-indkøbets faser - lige fra købsbeslutningen på direktørgangen til integration af det nye system i virksomheden.
Systemintegratorer:
Virksomheder, som har specialiseret sig i at integrere et bestemt produkt - det kan eksempelvis være ERP-systemet Navision eller IP-telefoni-anlæg - hos kunderne. Systemintegratorerne er også kendetegnet ved, at selskabets konsulenter - til forskel fra konsulenthusene - primært har en teknologisk indgangsvinkel til it-rådgivningen.
Drift & udvikling:
Virksomheder, som henter den største del af omsætningen på at vedligeholde, drive og/eller udvikle en anden virksomheds it-systemer og/eller hardware.

afsætning
Forhandlere:
It-selskaber, som sælger en anden virksomheds produkter videre til slutbrugerne. Det kan eksempelvis dreje sig om en online-forhandler af HP-produkter.
Distributører:
It-firmaer, som distribuerer it-udstyr - både hard- og software - fra forskellige it-producenter til forhandlere, som sælger produkterne til slutbrugerne.

Toptekst: Seks år med vægte
Det er sjette år i træk, Computerworld kårer Danmarks dygtigste it-selskaber på baggrund af et vejet gennemsnit af it-virksomhedernes vækst i nettoomsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad og effektivitet.

Toptekst: Godkendt af eksperter
Computerworld kårer Danmarks dygtigste it-selskab på baggrund af en model, der er efterset, justeret og godkendt af tre uafhængige regnskabseksperter: Søren Jagd (lektor, RUC), Kristian Hjulsager (Danmarks Statistik og forfatter til flere lærebøger i årsregnskabsanalyse) og Jørn Ravn Elkjær (seniorforsker på det Kongelige Bibliotek og forfatter til lærebøger i regnskabsvæsen og økonomistyring).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere