Softwarebranche racer af sted på trængt it-marked

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


De danske softwareselskaber viser stor fremgang og lyser sammen med telebranchen op på et it-marked, der ellers er plaget af stagnation.

Softwarevirksomhederne herhjemme solgte både markant flere varer og tjente flere penge end året før. Omsætningen røg en halv milliard kroner i vejret, og indtjeningen steg med 800 procent. Det viser Computerworlds Top 100-undersøgelse, som tager udgangspunkt i regnskabstal fra over 300 danske it-selskaber.
Undersøgelsen viser dog også, at den danske it-branche generelt er ramt af svag tilbagegang eller stagnation. It-selskabernes samlede omsætning faldt ifølge de seneste regnskabstal med to milliarder kroner og landede på i alt 136,6 milliarder kroner.
En del af forklaringen på nedgangen er, at hardware-selskabernes omsætning faldt fra 41,8 til 38,5 milliarder kroner. Flere af de store spillere på markedet sælger dog i realiteten lige så meget som tidligere, men får salget faktureret i eksempelvis Sverige. Her har de store distributører, som følge af en hård konsolidering på markedet, samlet deres nordiske lagre. Det betyder, at salg, som eksempelvis HP eller IBM har i Danmark, ofte bliver faktureret i koncernernes svenske selskaber.
Hårdt pressede distributører
Netop distributørerne har i det seneste regnskabsår haft travlt med at trimme virksomhederne, så de kommer helskindet igennem en tid præget af faldende hardwarepriser og øget konkurrence fra mindre konkurrenter. På papiret ser det ud til, at to af de traditionelt store distributører i Danmark, Ingram Micro og Scribona, har leveret ganske pæne resultater, men i virkeligheden er de hårdt pressede.
I Ingram Micros tilfælde er der tale om et næsten totalt tilbagetog på det danske marked. Verdens største it-distributør har reduceret sin repræsentation på det danske marked til et salgskontor for det svenske søsterselskab.
I 2003 udgaven af Top 100 solgte Ingram Micro og Scribona varer på det danske marked for 4,5 milliarder kroner, mens de ifølge det seneste regnskabsår kun omsætter for sammenlagt to milliarder kroner.
Den tidligere meget profitable mobildistributør Tel-Ka Head blev også ramt af voldsom tilbagegang i 2003. En omfattende moms-kampagne fra de engelske myndigheder har været tæt på at bringe mobildistributøren - som i 2002 omsatte for 4,7 milliarder kroner - i knæ. I 2003 landede omsætningen på 1,8 milliarder kroner.
Software- og telebranche på vej frem
På trods af hårde markedsvilkår kommer de danske it-selskaber samlet ud med plus på bundlinien på 1,5 milliarder kroner. Året før tabte de samme selskaber i alt 3,5 milliarder kroner. Det er en markant fremgang, men igen skal man tage sig i agt for tallene. En stor del af tabet i 2002 stammer fra Brøndby-selskabet Nettest, der dengang var en del GN Store Nord-koncernen og tabte hele 4,8 milliarder kroner.
Siden har selskabet, der blev solgt til investeringsselskabet Axcel for en krone nytårsaftensdag 2002, fået rettet op på virksomheden og tjener igen penge.
Renser man de samlede tal for den danske it-branche for de negative Nettest-tal, kommer branchen ud med et plus på over 1,4 milliarder kroner ifølge de seneste regnskaber, hvilket er en fremgang på 114,4 millioner kroner i forhold til året før.
Det største bidrag til fremgangen kommer fra tele- og internetudbydere, der har vendt et samlet underskud på over en kvart milliard kroner til et overskud på 860,2 millioner kroner. Dermed ser det ud til, at teleselskaberne så småt er ved at komme sig oven på den krise, som har spøgt i branchen siden 2000.
Godt nok brænder teleselskaber som Orange, Song Networks, TeliaSonera og mobilselskabet 3 stadig trecifrede millionbeløb af på det danske telemarked hvert år, men selskaber som Webpartner, TDC Totalløsninger, TDC Mobil, CBB Mobil, Telmore og Debitel tjener alle penge.
Af de 15 branchesegmenter, som Computerworld har inddelt de danske it-selskaber i, er det kun distributører, producenter af desktop-hardware, producenter af netværksudstyr og konsulenthuse som taber penge. De resterende segmenter formår på trods af det stagnerende marked at tjene penge.

Toptekst: Actebis skiller sig ud
Mens konkurrenterne på distributørmarkedet har haft det meget svært og set både omsætning og indtjening falde drastisk, har Actebis formået at sælge flere varer og tjene flere penge end året før.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere