Ledere med sikkerhedsnål

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. september 2004.


It-sikkerhedslederuddannelsen ESL er muligvis verdens ældste af sin art. På konferencer og ved faglige arrangementer er kandidaterne stolte af at bære ESL-nålen som et håndgribeligt bevis på deres kompetence.

ledelse
Instituttet for Datasikkerhed, i dag et datterselskab under PriceWaterhouseCoopers, oprettede for 15 år siden ESL-uddannelsen (eksamineret it-sikkerhedsleder). Gennem årene har en lind strøm af it-revisorer og erhvervsfolk med et strategisk sikkerhedsansvar gennemgået uddannelsen og er blevet en del af det relativt eksklusive broder/søsterskab på knap 200 eksaminerede ESL'ere. Uddannelsen er dansk, men er anerkendt af den amerikanske organisation ISACA (Information Systems Audit and Control Association). Der kan være tyve deltagere om året på et hold, og deltagerne bør som udgangspunkt have to-tre års erfaring inden for it-sikkerhed, it-drift eller systemudvikling.
Men klarer de det optagelseskrav og den indledende multiple choice-test og gennemfører de fire undervisningsmoduler, den skriftlige og afsluttende mundtlige eksamen - som skal bestås - og hvor tunge it-sikkerhedsansvarlige for de største virksomheder i Danmark sidder i censorpanelet, ja, så vanker der eksamensbevis og den eftertragtede ESL-nål.
- På sikkerhedskonferencer og ved faglige arrangementer oplever jeg tit, at folk går rundt med deres nål, og de er stolte af den, siger
Faruque Sayed, som er leder af uddannelsen.
Tunge censorer
Sikkerhedslederuddannelsen er målrettet it-revisorer og it-sikkerhedsledere på managementniveau, altså dem, der har ansvar for rådgivning og sparring med topledelsen om it-sikkerhed.
De fire moduler tages over et år, med en uge per modul og koster 95.000 kroner før moms. I år er 15 tilmeldt.
Det er forskellige sikkerhedsfolk fra erhvervslivet, der eksaminerer de studerende. Ved den seneste eksamen bestod censorpanelet af en revisor fra Ernst & Young, en it-direktør fra Post Danmark og sikkerhedschefer fra Danske Bank, KMD og TDC Mobil.
- ESL giver et års erfaringsdispensation for CISM-certificeringsansøgere og point til en række andre sikkerhedscertificeringer under ISACA. Og så skal man sørge for at følge op på sin certificering. Det er ligesom med en pilots flyvecertifikat. Bruger man det ikke, mister man det, siger Faruque Sayed.

Links:
www.isaca.org
www.esl.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere