Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. juni 2004.
For høje ambitioner hos Århus Amt og it-partneren Systematic giver alvorlige tekniske og økonomiske problemer for storstilet EPJ-projekt.
Århus Amt er på vej ind på de store it-skandalers holdeplads. Et ambitiøst projekt om elektroniske patientjournaler (EPJ) kommer til at koste næsten det femdobbelte af det oprindelige skøn, tidsfristerne overskrides med år, og amtets it-chef er fjernet fra sin post.
Det værste slag kommer imidlertid fra en uvildig rapport, der sår tvivl om kvaliteten af løsningen.
For både Århus Amt og hovedleverandøren, det højt profilerede århusianske systemhus Systematic, kan rapporten forvandle de fælles drømme om at skabe et internationalt supersystem til sygehuse til et mareridt.
Økonomisk set er mareridtet for længst begyndt. I mandags måtte økonomiudvalget indstille til amtsrådet, at der bevilges yderligere 60 millioner kroner til projektet, der i 1999 blev vurderet til at koste omkring 50 millioner kroner, men dog for en mere skrabet version. Går bevillingen igennem, når den samlede pris op på 240 millioner kroner.
Det kan blot være begyndelsen. Lykkes det ikke at få solgt systemet til mange andre, skal amtet bære en stor årlig vedligeholdelsesudgift.
Problemer med lange svartider
Bag den kritiske rapport "Vurdering af Århus Amts EPJ" står EPJ-Observatoriet - et samarbejde mellem konsulenthuset Mediq og Aalborg Universitet. På vegne af Sundhedsministeriet, Amtsrådsforeningen og Hovedstadens Sygehusfællesskab følger observatoriet indførelsen af elektroniske patientjournaler i Danmark.
Århus Amt havde selv bedt EPJ-Observatoriet om "en kritisk og uvildig vurdering" og finansierede den. Ifølge rapporten ligger den største risiko for EPJ-projektet i, at integrationsplatformen - navet i hele løsningen - sinker modulerne, der kører ovenpå. Det er disse moduler, som læger og sygeplejersker bruger i det daglige til journalskrivning, medicinering med videre, men bliver svartiderne for lange, vil man ikke bruge værktøjet.
Amtets projektledelse afviser imidlertid efterfølgende en lang række af rapportens kritikpunkter. Det sker i en kommentar til Sundhedsudvalget og amtets direktion.
Ifølge projektledelsen har observatoriet talt med "mere eller mindre centrale personer". I kommentaren rejses der også tvivl om, hvorvidt de interviewede personer taler sandt, men EPJ-Observatoriet fastholder sin kritik:
- De personer, vi har talt med, er udvalgt i samarbejde med amtets EPJ-udvalg, siger Knut Bernstein, der står som projektleder for vurderingen, som får støtte fra flere sider.
- Integrationsplatformen har problemer med ydelsen, specielt under søgning af data, siger Martin Pedersen, der er afdelingschef hos WM-data med ansvar for sundhedssektoren.
Hos Systematic, hvor projektet udgør 30 procent af omsætningen, afviser administerende direktør Michael Holm vurderingen. Han nævner blandt andet, at observatoriet har støttet sig til for gamle tal og peger også på, at integrationsplatformen er solgt til to andre amter.
Ringkjøbing Amt er det ene. Her fortæller it-chefen Michael Dahl, at man foreløbig "kører uden om" modulet på grund af problemerne med de lange svartider.
Side 16-17