Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Trifork indgår aftale om at udvikle platform til en EPJ / Shape Robotics får børspåtaler / Visma køber lønfirma i Spanien / Danmark spilder milliarder på skrottede it-projekter

Trifork indgår aftale om at udvikle platform til en EPJ. Shape Robotics får børspåtaler. Visma køber lønfirma i Spanien. Danmark spilder milliarder på skrottede it-projekter.

Velkommen til tirsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Anders Bruun.

Med nyhederne herunder bliver du klædt på til samtalen over dagens første kop kaffe.

Trifork indgår aftale om at udvikle platform til en EPJ

Trifork har indgået et partnerskab med Swiss Post om at udvikle en ny cloud-baseret platform til en landsdækkende elektronisk patientjournal (EPJ) i Schweiz.

Det bliver et vigtigt skridt i digitaliseringen af det schweiziske sundhedsvæsen og vil ifølge Trifork forbedre effektivitet, sikkerhed og innovation.

Swiss Post står for drift af løsningen.

Kontrakten løber ”over mange år og giver arbejde til mange af vores medarbejdere”, oplyser Trifork til Computerworld.

Swiss Post er en vigtig aktør i digitaliseringen af det schweiziske sundhedsvæsen og sikrer håndtering af følsomme data gennem sine elektroniske patientjournaltjenester.

Swiss Posts platform opfylder strenge lovkrav og dækker 90 procent af de eksisterende patientjournaler i Schweiz, oplyser Trifork.

Den nye platform vil erstatte det eksisterende system og muliggøre hurtigere implementering af avancerede funktioner som e-recepter og vaccinationshåndtering.

Shape Robotics får børspåtaler

Det børsnoterede danske selskab Shape Robotics har i to tilfælde været for sløve til at offentliggøre intern viden.

Det vurderer Nasdaq Copenhagens disciplinærkomité.

Komitéen har derfor påtalt forholdene over for selskabet.

Det skriver ITWatch.

I det ene tilfælde havde Shape Robotics udsendt en meddelelse om en ordre som en investornyhed.

Senere samme dag offentliggjorde selskabet en regulatorisk selskabsmeddelelse med de samme oplysninger.

Den regulatoriske selskabsmeddelelse var kategoriseret som intern viden.

For at overholde børs-reglerne skulle Shape Robotics have offentliggjort den regulatoriske selskabsmeddelelse inden investornyheden. Det er grunden til, at disciplinærkomitéen vurderede, at selskabet har forbrudt sig mod børsens regler.

Den anden sag, som også har udløst en påtale, handler om offentliggørelser ved en ekstraordinær generalforsamling.

Her ville bestyrelsen stille forslag til selskabets aktionærer om at tildele bestyrelsen en bemyndigelse til at foretage en kapitalforhøjelse.

Visma køber lønfirma i Spanien

Den internationale leverandør af cloud-software ­­­­­Visma har opkøbt Tugesto, som er en førende udbyder af cloud payroll og andre væsentlige forretningsværktøjer.

Tugesto er grundlagt i Valencia i 2015 og leverer digitale løsninger til forretningsdrift.

Tugesto bliver Vismas femte softwareopkøb i Spanien siden 2021. Opkøbet markerer den strategiske tilføjelse af lønløsninger til Vismas samlede tilbud på det spanske marked.

"Vi er glade for at kunne meddele, at Tugesto slutter sig til Visma-familien (…). Sammen kan vi skabe endnu stærkere HR-løsninger for kunder, der er klar til at tage skridtet til mere moderne, fleksibel og smart cloud-software”, siger Yvette Hoogewerf, segment director for Medium Business i Visma.

Visma har en omsætning på 18 milliarder kroner i 2023 og næsten 16.000 ansatte.

Danmark spilder milliarder på skrottede it-projekter

I Norge er alle de store offentlige it-systemer, som er sat i drift siden årtusindskiftet, stadig i drift.

Modsat i Danmark, hvor mange af de højt profilerede it-systemer er skrottet i samme periode.

Det viser resultater fra et igangværende forskningsprojekt fra Aarhus Universitet.

»Det er spild af penge i en eller anden grad, at man sætter så store systemer i drift, der kun får lov til at køre i kort tid, for så når investeringerne ikke at tjene sig selv hjem,« siger Per Svejvig, lektor ved Aarhus Universitet, til DigiTech.

I forskningen indgår alle it-projekter i de to lande, der har en værdi på over 200 millioner kroner. Det har 13 danske projekter og 12 norske i de seneste 25 år.

I Danmark har tre af de 13 projekter lidt en tidlig død. Alle de 12 norske kører fortsat.

De aflivede danske projekter er blandt andre inddrivelsessystemet EFI, politiets sagsstyringssystem Polsag og beskæftigelsessystemet Amanda.