Et vejkryds ude i fremtiden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. marts 2004.


Sankt Hans Hospital var et af de første i landet til at føre journaler og medicinere med it. Om tre år lægges hospitalets patientjournalsystem formentlig ind under H:S, for da skal den fælles EPJ-strategi være gennemført.

- Her på hospitalet var vi tidligt ude med EPJ. Vi har påvist nytteværdier og muligheder, og nu er de andre H:S-sygehuse også i gang. Vi skal mødes i et vejkryds ude i fremtiden.
Så smukt udtrykker it-chefen på Sankt Hans Hospital, Jan Hansen, den ellers noget prosaiske omstændighed, at Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) overtager ansvaret for det meste af hovedstadsområdets it-baserede journalføring og dermed også ansvaret for det psykiatriske hospital i Roskilde.
Sankt Hans Hospital var blandt landets første sygehuse, der satte strøm til journalerne. Allerede i 1998 gik hospitalsledelsen og IBM i gang med at definere kravene til EPJ. I dag er førstegenerationssystemet fra IBM fuldt implementeret med 400 senge og 900 brugere.
Hospitalsledelsen pressede tidligt på for at komme i gang, og Sankt Hans Hospital fik med økonomisk støtte fra blandt andet Sundhedsstyrelsen frie tøjler til at skabe deres eget projekt. Med en afdelingslæge som projektleder gik pilotprojektet i gang, først på enkelte patientafsnit, men snart på hele hospitalet. I dag kører systemet upåklageligt, siger it-chefen, og gevinsterne er åbenbare.
- Der sker først og fremmest færre fejl i medicineringen. Fejlmedicinering er lige så kritisk for psykiatriske patienter som for somatiske. Derudover er vores patientdata ajourførte og tilgængelige overalt. Det giver mindre ventetid og letter dagligdagen for både patienter og personale, siger Jan Hansen.
Undervisning til alle
Det første, hospitalet måtte have styr på, var, hvordan de forskellige arbejdsgange udspiller sig. De lavede arbejdsgangsanalyser, akkurat som man ville gøre det i en produktionsvirksomhed. Analyserne dannede grundlag for den egentlige journalopsætning og blev testet grundigt, inden resten af hospitalets medarbejdere blev introduceret til det.
Der blev tilbudt grundlæggende it-undervisning til alle. Cirka halvdelen tog imod tilbuddet, lige mange mænd som kvinder, og spredt over samtlige faggrupper. Alle har kompetencen til at arbejde med EPJ og andre it-systemer.
Sankt Hans Hospital er i dag fyldt med pc'er og bærbare computere. Et udbygget intranet benyttes af medarbejderne til information og videndeling, ligesom det sker på de fleste andre større arbejdspladser.
Onsdagsmøder
It-afdelingen på Sankt Hans Hospital arbejder efter de godkendte registerforskrifter, og der er brugt mange penge på driftsmiljøet, som er sikret mod nedbrud, virus og hacking. Oppetiden er aftalt til minimum 99,5 procent. De sidste tre år har den været højere, siger Jan Hansen.
- Det har da kostet nogle penge at være pioner på det her område. Jeg håber, vi kan udbrede erfaringerne til vores kolleger på de andre sygehuse, siger han.
It-chefen mødes hver onsdag med de andre hospitalers it-chefer i H:S-regi og udveksler erfaringer.
En særlig stor gevinst ved EPJ er brugernes mulighed for at lave ændringer i journalsystemet, hvis en arbejdsrutine viser sig at være mere hensigtsmæssig end en anden. På den måde kan den faglige ledelse præge arbejdet med patienterne og hele tiden arbejde hen imod det optimale forløb for patienterne, forklarer Jan Hansen.
- Det er jo de gode arbejdsgange, der skal understøttes. Best practise er ikke nødvendigvis det samme på alle hospitaler. Derfor skal et EPJ-system kunne sættes op og justeres ud fra de enkelte specialers behov.
Læseadgang
Hospitalet har med EPJ bedre mulighed for at overholde sine servicemål, som blandt andet er at informere patienterne bedre. Og man har værktøjer til kvalitetsopfølgning, blandt andet journalaudits.
- Hvis man skulle gøre det samme med papir, ville det kræve en hær af lægesekretærer, siger Jan Hansen.
Andre hospitalers psykiatriske skadestuer kan via nettet læse patientjournalerne hos Sank Hans Hospital. Inden for et år forventer Jan Hansen, at også de praktiserende læger får læseadgang. Teknologien er der allerede, men den offentlige sundhedsportal har travlt lige nu, siger Jan Hansen, som gætter på, at Vejle Amt når at komme først med den løsning.

Billedtekst:
- Fejlmedicinering er lige så alvorligt for psykiatriske som for somatiske patienter. Med EPJ forekommer det heldigvis sjældent, siger Jan Hansen, it-chef på det psykiatriske hospital Sankt Hans i Roskilde.

Boks:
It-sikkerhed fylder meget
Sikkerhed fylder meget, når man har EPJ i drift. Derfor har Sankt Hans Hospital:
• Antivirussystem med automatisk opdatering.
• Backup af EPJ-data fire gange i døgnet.
• Trådløst netværk med VPN-kryptering.
• Parallel drift af to EPJ-produktionsservere plus separate test og uddannelsesservere.
• Fysisk sikret serverrum med UPS-anlæg samt køle- og brandslukningsanlæg.
• Nødprocedurer for EPJ-brugere findes på alle sengeafsnit.

Hurtig patientinformation
Lægen kan åbne den elektroniske journal for en patient og har online-adgang til laboratoriesvar, lægemiddelkatalog og alle øvrige faggruppers noteringer om patientens sygdomsforløb. Journalen er altid ajour og tilgængelig, uanset hvor personalet har brug for at finde oplysninger om patienten.

Færre medicinfejl
Lægen skriver sine ordinationer direkte i den elektroniske journal. Måske imens han sidder på patientens værelse eller i et samtalerum. Herefter bliver medicinen hældt op på patientens afsnit, mens plejepersonalet læser på pc-skærmen, hvad der er ordineret. Det formindsker risikoen for fejl
væsentligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere