Fra skåltale til virkelighed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. februar 2004.


Vi har store forventninger til digitaliseringen af stat, amt og kommune. Vi håber på bedre service for færre penge. Nu fortæller fortvivlede embedsmænd fra Aalborg kommune, at investering i ESDH fører til dobbeltbogholderi og ineffektivitet, fordi KMD undlader at bruge sin dominerende position til at skabe fleksibel integration med løsninger fra andre leverandører.
KMD's topfolk er angiveligt fortvivlede over situationen, fordi de ved flere lejligheder har givet indtryk af at have de bedste intentioner om at være så åbne som overhovedet muligt. I øvrigt i modsætning til andre store offentlige aktører som eksempelvis CSC, der har haft held til at gå mere stille med dørene. Så hvorfor virker den postulerede åbenhed så ikke i praksis?
I denne omgang begraver vi den grimme mistanke om, at et stadigt mere markedsorienteret KMD vil sno sig voldsomt for at fastholde sin dominans og græde tørre tårer over vanskelig integration til egne systemer.
I stedet må vi konstatere, at der ofte er urealistiske forventninger på det politiske niveau. At vi lader os forføre og bliver indhyllet i illusionen om, at alt kan lade sig gøre meget hurtigt. Tag eksempelvis ToldSkats tudsegamle edb-systemer, der holdes i live af CSC, men som alle tror er moderne, fordi vi kan godkende vores selvangivelse på nettet. På samme måde har KMD gennem tiden udviklet gode fagsystemer, der har været til stor støtte for kommunerne. KMD har således tidligt demonstreret stor fremsynethed med aktiv brugerindragelse i en progressiv systemudvikling. KMD kender måske kommunerne bedre, end de kender sig selv.
Men der blæser andre vinde nu. Og der er meget langt fra KMD's verden af fagsystem-siloer til de tværgående helhedsløsninger, som er nødvendige i moderne forvaltning.
Den simple forklaring på miseren er derfor ganske enkelt, at opgaven er svær. Teknisk er det svært at følge med visioner, paroler og skåltaler. For slet ikke at tale om en forandret it-arkitektur, som fagsystemerne ikke er indrettet til. Og derfor trækker vi på en arv af meget gamle systemer, der iklædt moderne grænseflader vrides ud til kanten af deres formåen. Og nogle gange ud over den.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere