Apple fravælger Danionics til nyeste iPod

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. december 2003.


Apple satser på en væskebaseret lithium-ion batteriteknologi i den nye iPod. For Danionics er det et skidt signal til markedet, siger analytiker.

Det trængte batterifirma Danionics er røget af i svinget hos Apple. Det amerikanske it-selskab har fravalgt det fynske selskabs teknologi til den nye generation af den supersælgende lille musikmaskine iPod.
Apple satser stadig på lithium-ion, men en anden type.
- Apple har valgt en prismatisk - en væskebaseret - type, mens vores er polymer, oplyser Niels Kryger Andersen, administrerende direktør for Danionics.
Polymer minder på sin vis om plastic, og ifølge direktøren giver det en stor ydeevne i et meget tyndt design, hvor de væskebaserede ofte er lidt tykkere.
Niels Kryger Andersen kan så til gengæld glæde sig over den batteriordre fra elektronikgiganten Samsung, der løb ind medio november. Danionics skal levere et batteri til særlig model af en slags tavle-pc - Tablet PC.
Niels Kryger Andersen har ikke tidligere villet udtale sig om, hvorvidt Apple var blandt kunderne, hvilket skyldtes en aftale med kunden. Men Apple har fået ballade over iPod-batteriernes holdbarhed, og her melder Danionics hus forbi.
- Vi er ikke de eneste, der leverer til iPod, og vi er bestemt ikke vidende om, at vores batterier ikke skulle holde, siger Niels Kryger Andersen.
Ifølge ham vil Danionics-batteriet stadig byde på minimum 80 pct. af den fulde kapacitet selv efter tre års hård brug.
Balladen, der er opstået, er en følge af to unge brødres anti-reklamekampagne for iPod. Ifølge brødrene døde batteriet efter blot 18 måneder, og en udskiftning ville koste mere end en ny iPod. Brødrenes anklage er blevet kendt verden over via deres web-sted ved navnet www.ipodsdirtysecret.com. Her vises videoptagelser af, hvorledes brødrene har sprayet klagen over batteriet hen over kæmpe udendørs reklamer for iPod.
Bankanalytiker skeptisk
Hos Jyske Bank, der i oktober udgav en kritisk rapport om Danionics fremtid, betragtes Apples fravalg af den fynske leverandør som et skidt signal til markedet. Men ifølge analytikeren Rune Møller, har Danionics' omsætning på iPod-batterierne dog været begrænset.
Den nye ordre fra Samsung har ikke gjort det store indtryk.
- Selv hvis Samsung skulle sælge det dobbelte antal af den model Tablet PC i forhold til sidste år, vil det ikke bidrage mere til omsætningen end med omkring 6,5 mio. kr., siger Rune Møller.
Han henviser til, at Samsung gennemsnitligt solgte 23.000 styk af hver model sidste år.
- Men ordren er vigtig, idet den kan bidrage til at trække flere kunder til, siger analytikeren.
Mørke udsigter
I oktober var vurderingen hos Jyske Bank, at Danionics sandsynligvis måtte gå i betalingsstandsning inden for 12 måneder på grund af likviditetsproblemer. Ifølge banken er der ikke udsigt til, at batterifirmaet opnår den nødvendige omsætningsvolumen.
Vurderingen gav Danionics en øretæve på fondsbørsen, men til gengæld fik Samsung-ordren kursen til at stige med en fjerdedel til 13,9. Kursen har på det seneste ligger i intervallet 11 til 12,3. Den højeste kurs inden for de sidste 52 uger var på 32.
Omsætningen er raslet ned hos Danionics. I tredje kvartal blev omsætningen på blot 8,2 mio. kr. mod 20,3 mio. i samme kvartal sidste år. Driften gav et minus på 34 mio. kr., mod et minus på 22 mio. i samme kvartal sidste år.
Danionics største kunde er Hewlett-Packard, hvis håndpc - iPaq - rummer fynsk batteriteknologi. Samsung har i øvrigt været kunde i huset i halvandet år. Danionics har leveret batterier til en lille håndpc, en pda, som Samsung imidlertid aldrig har lanceret globalt.
- Danionics har flere gange fået ordre på batterier til produkter, der alligevel ikke blev lanceret, siger Rune Møller Jyske Bank.
Billedtekst:
Apple har fået kritik af iPods batterilevetid. Danionics leverer polymerbaserede batterier til iPod, men den nye generation af musikmaskinen skal forsynes med et væskebaseret lithium-ion batteri, har Apple besluttet. Det oplyser Niels Kryger Andersen, adm. dir. for Danionics.
Fotos: Torben Klint & Apple.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere