Ajour

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


En præfiks-epidemi i udbrud
New York: Teknologi-sektoren har ofte været arnested for smarte buzzwords, som efterhånden har bredt sig til områder og betydninger, hvor de i bund og grund intet har haft at gøre.
Et af de seneste bud herpå er begrebet "nano", som åbenbart lyder så smart, at forstavelsen klistres på hvad som helst, der skal tiltrække succes - og investor-penge.
- Ordet skal simpelthen give indtryk af, at noget er enormt high tech (forgængeren til samme formål, red.), siger Jim Lowe, redaktør af Merriam-Webster-ordbogen, til nyhedsbureauet Reuters.
Nyhedsbureauet nævner som eksempel kioskkæden Nano Seconds Convenience Store, som næppe får skænket kundernes kaffe, rakt dem dagens avis - og modtaget betaling - på de milliardtedele af sekunder, butiksnavnet antyder.
At ordet så i visse sammenhænge har fået en negativ klang, skræmmer åbenbart ikke. Allerede nu er miljøorganisationen Greenpeace voldsomt imod fænomenet og har opfordret samfundet til, at man foreløbig undlader nanopartikler i kommercielle produkter, indtil konsekvenserne af en mulig nano-forurening kendes(!).
For de uindviede forklarer Reuters, at ordet "nano" stammer fra nanometer, som er en måleenhed på en millardtedel af en meter - omtrent som et molekyle. Til sammenligning er et menneskehår cirka 50.000 nanometer tykt.
Billedtekst: Nano-forurening? Nej helt almindelig røg fra en papirmølles fabriksskorstene.

Patrulje med vrinsk i
Sydney: Et par politifolk i den australske by Melbourne levede virkelig op til de gammelkendte anekdoter om strissere, der går lidt for højt - og hovedløst - op i deres gerning.
Ifølge avisen Herald Sun skulle de to betjente med hylende sirener og blåt blink have bragt en hestevogn til standsning, da dens kusk blev observeret med tøjlerne til sit to-hestes forspand i den ene hånd - og en tændt mobiltelefon i den anden!
Selv om farten kun blev observeret til godt tre km i timen, var der ingen kære mor: Hestekræfter er hestekræfter, og det er forbudt at tale i mobiltelefon under kørsel! Dermed basta!
Sagen endte for retten, hvor dommeren havde noget svært ved at tage den alvorligt. Han afviste sigtelsen og rundede af med at betegne de to betjente som "noget latterlige".
Kusken, hans vogn og de to heste er nu tilbage i Melbournes gadebillede, hvor de har genoptaget arbejdet med at transportere turister rundt på sightseeing.

At skyde spurve med kanoner
Framingham: Blandt de foreløbig 261 skydeskiver for den amerikanske pladebranches søgsmål mod udvekslere af ophavsretsbeskyttet musik på nettet er en 71-årig bedstefar i Texas, en professor ved Yale-universitetet - og en 12-årig pige i New York.
Samtlige 261 har ifølge sagsøgeren, Recording Industry Association of America (RIAA), gjort sig skyldige i at downloade over 1.000 ulovlige musikfiler og kan ifølge truslerne imødese bøder på tusindvis af dollars pr. næse.
En ny organisation, P2P United, dannet af seks førende fildelings-tjenester, er harmdirrende:
- RIAA skulle tage at lege med nogle på deres egen alder, tordner P2P Uniteds direktør Adam Eisgrau.
For at henlede politikeres og offentlighedens opmærksomhed på det absurde i situationen har P2P United besluttet at betale den bøde på 2.000 dollars, som den 12-årige piges enlige mor har indgået forlig med RIAA om. Men organisationen understreger, at der absolut er tale om en Èngangs-foreteelse.
I øvrigt indgik RIAA først på ugen forlig med yderligere godt 50 af de 261 musikglade mennesker uden dog at afsløre de økonomiske detaljer i aftalerne.

"Mit password? Ja, så gerne ..."
London: Hvis man troede, det gik den rigtige vej med de ansattes respekt for it-sikkerheden, kan man ifølge The Register godt komme på andre tanker.
Det er måske ikke verdens mest videnskabelige undersøgelse, men dog en undersøgelse, som giver stof til eftertanke, arrangørerne af Infosecurity Europe 2003 sidst på sommeren foretog blandt 152 kontoransatte.
For eksempel ville ni ud af ti medarbejdere på Londons Waterloo Station ikke betænke sig et sekund på at udlevere deres password mod at inkassere en billig plastic-kuglepen. Og mændene var klart de nemmeste at lokke: 95 procent tog kuglepennen, mod "kun" 85 af kvinderne.
Stillede man folk en række spørgsmål, herunder "hvad er dit password?", oplyste 75 procent det omgående. Blandt de sidste 25 procent var det alt for let at liste det ud af dem med blot lidt snilde. Et interview-offer siger for eksempel:
"Jeg er direktør her og vil ikke udlevere mit password. Det kunne skade mit firmas informationer". En ok start, men der går ikke lang tid, før han afslører, at passwordet er det samme som datterens navn. Senere i samtalen bliver han spurgt om datterens navn og svarer uden tøven: "Tasmin".
En blanding af naivitet og dårlig uddannelse, konkluderer Infosecurity Europe 2003 - og det er arbejdsgivernes egen skyld!

Han sku' ha' med spanskrøret, sku' han!
Madrid: En 18-årig spansk knægt blev grebet på fersk gerning og anholdt på et postkontor, da han forsøgte at indløse postanvisninger på beløb, han ikke var kommet helt retmæssigt til. Det skriver CNN.com.
Pengene havde han fået tilsendt som forudbetaling af folk, som troede, de købte en mobiltelefon på en online-auktion. Til gengæld returnerede han mursten til køberne.
Postanvisningerne fik han sendt til adressen på et tomt og faldefærdigt hus i nabolaget, hvor han så hentede dem efterhånden. Om murstenene var en "bi-indtægt" fra det gamle hus, fremgår ikke af politiets oplysninger.

Sms-bønner i sprækkerne
Jerusalem: Hvorvidt Gud er hoppet med på sms-kommunikationsbølgen, er egentlig ligegyldigt, for hans post leveres fortsat i papirform, selv om den starter som en sms:
Travle (eller dovne) jøder kan fremover spare turen til Jerusalems allerhelligste, Vestmuren, mod i stedet at sende deres bønner som sms'er til telefonnummer 1818 (tallene er i jødedommen symboler på liv) - formedelst otte kroner pr. bøn. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Beskederne modtages af en computer i det firma, som formidler servicen og faxes derfra videre til en rabbiner ved Grædemuren, som bygningsresten også kaldes, der får penge for at skille bønnerne ad og proppe papirstykkerne ind mellem stenene.
Tjenesten fungerer endnu kun lokalt i Israel, men har alligevel på få uger ekspederet cirka 30.000 sms-bønner.
Jøderne har i årtusinder placeret deres bønner og ønsker imellem Grædemurens sten i håb om, at de vil gå i opfyldelse.

Verdens stærkeste kvinde
New York: Hewlett-Packard-topchef Carly Fiorina (billedet) spiller stadig med musklerne - dem, der styrer hendes business-kræfter, forstås.
Det er bladet Fortune, som igen har kåret USA's 50 mest indflydelsesrige forretningskvinder og for sjette gang i træk har placeret HP-chefen øverst på podiet. Andre it-kvinder i den øverste top-fem er eBay-direktør Meg Whitman og bestyrelsesformand og direktør i Xerox Anne Mulcahy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere