Java i små kopper

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. september 2003.


Det danske udviklingsselskab OOVM, som er grundlagt af garvede Java-udviklere, er ved at færdiggøre en Java-variant, som ikke fylder ret meget i mobiltelefoner og er indlejret i små elektroniske enheder.

Små mobile enheder
Java bliver i stigende grad anvendt til applikationer til mobiltelefoner og andre små enheder, og på JAOO mødte vi det danske firma OOVM, der er ved at have færdigudviklet en Java-variant til denne type enheder, som fylder mindre end nogen hidtil sete udgaver.Selskabet, hvis navn er en forkortelse for Objekt Orienteret Virtuel Maskine, blev startet i maj 2002 og fik tilført venturekapital i maj i år.Selskabet udvikler, hvad de kalder, programmeringsomgivelser til indlejrede (embedded) systemer herunder billigere typer mobiltelefoner eller intelligente dele til biler. Pointen er, at OOVM's teknologi ikke behøver et styresystem, men kan køre direkte på hardwaren. På denne måde behøver systemet med applikation ikke fylde mere end 128 kbyte i RAM'en.
OOVM's teknologi skal gøre softwaren i indlejrede enheder opgraderbar, ligesom det skal være muligt at finde fejl udefra. Selskabet har kørt et pilotprojekt, der skulle afdække, om denne teknologi kunne benyttes til at forebygge fejl i B&O's stereoanlæg.- I dag er du ofte nødt til at kalde denne type enheder tilbage fra kunderne, når der konstateres fejl. Denne proces skal forenkles, siger administrerende direktør Lars Bak fra OOVM.
Lars Bak var med til at udvikle Java Hotspot virtual machine til pc'er og servere for Sun Microsystems. Senere udviklede han ligeledes for Sun, sammen med selskabets tekniske direktør Steffen Grarup, en højhastighedsudgave af Java til mobile enheder kaldet CLDC Hotspot (Connected Limited Device Configuration). Denne version ventes at blive introduceret i de mere avancerede mobiltelefoner i løbet af kort tid. I tiden hos Sun og i et lille amerikansk udviklingsselskab har Lars Bak opnået 17 patenter inden for virtual machine-teknologi.
Problemet var blot, at den nye mobile udgave af Java godt nok, ifølge udviklernes målinger, er ti gange hurtigere end tidligere versioner, men den fylder nogenlunde det samme. Dermed var ideen bag OOVM født, idet målet netop var at udvikle et betydeligt mindre system til mobile og andre små enheder.
OOVM's platform kan allerede downloades til ikke-kommerciel brug fra selskabets websted. Den endelige version 1.0 ventes senere på året.

Billedtekst:
Lars Bak og Steffen Grarup fra OOVM har været med til at udvikle centrale dele af Suns Java Hotspot virtual machine-teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere