Åbenhed redder liv

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. august 2003.


ingen hemmeligheder: Hverken passwords eller kryptering. Det lyder som enhver it-administrators mareridt. Men for Røde Kors' udsendte medarbejdere er det forudsætningen for sikkerhed.

Absolut ingen passwords. Ingen kryptering. Fri adgang for udenforstående til at kopiere harddiske. Kommunikation på åbne linier, hvor uvedkommende med garanti lytter med.
For de fleste i it-verdenen er det den absolutte modsætning af, hvad der forstås ved sikkerhed, men for Røde Kors' udsendte medarbejdere er det lig med sikkerhed. I verdens brændpunkter er åben it og kommunikation lig med integritet og i sidste ende reddede menneskeliv.
Claus Olsen er it-chef for Dansk Røde Kors og netop hjemvendt fra Bagdad, hvor han har etableret ny kommunikation, efter organisationens irakiske kontorer blev plyndret under krigen.
- Alle skal kunne gå hen til en Røde Kors-maskine, åbne den og se, hvad der ligger på harddisken. Hvis jeg kommer til en grænsepost med en computer, der er lukket med diverse passwords og fyldt med krypterede data, så er der stor sandsynlighed for, at jeg bliver afvist, smidt i fængsel eller det, der er værre.
Og truslen er virkelig. På det afrikanske kontinent blev to udsendte, der trådte ved siden af reglerne for kommunikation, henrettet i en vejkant, sandsynligvis af udsendte fra de lokale magthavere.

Dansk forbudt
Derfor er der sat stramme regler for, hvordan de udsendte kommunikerer. Ud over at intet må krypteres, og passwords er bandlyst, skal al kommunikation foregå på engelsk, fransk eller spansk. Kommunikation på andre "mindre" sprog, for eksempel dansk, betyder hjemsendelse. Sprogreglerne lavet for, at efterretningstjenesterne kan lytte med. Og ifølge Claus Olsen er det så godt som garanteret, at de gør det, normalt flere på en gang.
- De skal alle kunne forstå, hvad det er, vi taler om, siger han og beretter om tilfælde, hvor regeringen i et konfliktramt land direkte forbød Røde Kors at benytte satellitkommunikation, fordi den ikke havde udstyr til at lytte med på samtalerne.
Røde Kors har siden stiftelsen i 1863 haft adgang til at hjælpe mennesker, hvor få andre organisationer har kunnet få adgang. Og den totale mangel på it-sikkerhed i felten er med til at sikre, at det fortsat er tilfældet.
- Det handler om organisationens integritet. Vi bevæger os overalt, også i områder med troppebevægelser, og parterne skal på alle tidspunkter kunne se, at vi ikke transporterer følsom information over til den anden side. Vi skal være upartiske og neutrale, og for at tilkendegive over for lokale regeringer, magthavere og besættelsesmagter, at det er vi, har vi fuld åbenhed, siger han

Efterretningstjenestens drøm
Uden for brændpunkterne bliver der taget hånd om sikkerheden på mere traditionel it-manÈr. Ifølge Claus Olsen beskyttes systemerne mod de mest basale ting og amatørhackere, men det forbliver et faktum, at Røde Kors bliver kigget over skuldrene, også uden for felten.
- Vi flipper ikke ud over at blive hacket, for det ved vi, at vi bliver, blandt andet fordi interne dokumenter med jævne mellemrum dukker op hos efterretningstjenesterne. Sådan er det bare. Vi er verdens største organisation, vi er overalt og har folk i de fjerneste afkroge af verden. Vi ved, hvad befolkningen tænker, hvordan deres sundhedstilstand er, hvilke problemer de har. Vi er enhver efterretningstjenestes drøm, siger han.

Citat:
Vi ved, hvad befolkningen tænker, hvordan deres sundhedstilstand er, hvilke problemer de har. Vi er enhver efterretningstjenestes drøm.
Claus Olsen, it-chef Dansk Røde Kors.

Billedtekst:
- Alle skal kunne gå hen til en Røde Kors-maskine, åbne den og se, hvad der ligger på harddisken, fortæller it-chef Claus Olsen. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere