Vi skabte trafikkaos

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. august 2003.


PORTRÆT
Der stod IBM på det hele dengang i 1983, da Jan Elbæk som ung handelshøjskoleelev kom til BFC-data som studentermedhjælper. Han blev ansat som den 14. medarbejder i en virksomhed, der få år senere var vokset til 600 ansatte med 12 filialer i Danmark. Og det var i al beskedenhed studentermedhjælperen, der stod i spidsen for det hele med sit djævelske talent for at finde nye måder at gribe tingene an på.
Allerede som 27-årig fik Jan Elbæk ansvar for al salg og marketing hos edb-forhandleren, og han fik lov til at gøre sig sine egne erfaringer. Ansvaret tændte ham.
- Nu skal vi prøve at sælge på en anden måde, tænkte jeg. Vi købte pc'er og printere hos IBM og Lexmark og kørte dem ud til BFC's afdelinger. Folk strømmede til. Mange kom med tusindkronesedlerne i bundter og betalte 20.000 kroner for en pc kontant, som de kostede dengang. Det var halv pris i forhold til resten af markedet, så trafikken stod stille foran forretningerne, fortæller Jan Elbæk.
Senere lejede han Herning-hallen, udstyrede den med 120 telefoner og alle de medarbejdere han kunne skaffe hos BFC. Så gik de i gang med at ringe hele kundedatabasen igennem.
- Dengang var call centret ikke opfundet i Danmark, så jeg vidste ikke, det var et call center, vi havde lavet. Men det var en stor succes, og vi fortalte kunderne, at der var bonus til dem, der nåede at ringe og bestille hos os, før vi nåede at ringe til dem. Det var en ny måde at sælge it på. Sådan har jeg altid haft det. Jeg vil have den der skæve vinkel, for så sker der noget, siger Jan Elbæk, og smiler ved tanken om den danske it-branches dengang gryende storhed.Svært at skære ned
Han gjorde aldrig sin uddannelse færdig ud over handelshøjskolebeviset. Omstændighederne ville, at Jan Elbæks skoling blev af den praktiske art, og i januar 1992 blev han administrerende direktør i BFC. Virksomheden havde vokset sig stor, men nu begyndte krisen på forhandlermarkedet at kradse for alvor, og Elbæk måtte rundbarbere organisationen. Efter omstruktureringen var halvdelen af de ansatte afskediget og der var fire kontorer tilbage.
- Det er let at vokse i opgangstider, det er svært at skære ned og bevare værdigheden og virksomhedens værdier, siger han.
I 1995 blev han ansat som administrerende direktør i UniPro, et datterselskab til DanaData, for kort efter at blive salgsdirektør i moderselskabet. I '97 blev salgsdirektørskiltet skiftet ud, og han blev administrerende direktør i DanaData.
Her stod Elbæk i spidsen for endnu en omstrukturering, der krævede sine ofre, men som betød, at virksomheden blev en lukrativ forretning for TeleDanmark (TDC), der ejede virksomheden. Da TeleDanmark blev købt af amerikanerne og besluttede at sælge DanaData, gik Elbæk og hans kolleger i gang med at finde en egnet køber.
Det viste sig at være norske Merkantildata, og så startede fusionerne og fissionerne for alvor.
Endeløse fusioner
Jan Elbæk beskriver sig selv som en person med et meget højt energiniveau. Beskrivelsen passer nydeligt, når man kender hans rolle i den lange række fusioner, han har stået i spidsen for. Fra 1999 til 2001 bestod hans professionelle tilværelse stort set kun af fusioner. Først skulle DanaData forenes med Complet og senere skulle Getronics fusioneres.
- Først samlede vi en række selskaber, og så skilte vi dem ud igen. Fusion er et håndværk, men det er først og fremmest en psykologiopgave. Man bliver slidt op af det arbejde, for der var mange fusioner, men det var spændende, siger Jan Elbæk.
Han har faktisk kun haft tre ansættelseskontrakter i sin karriere.
- Salg og sammenlægninger har gennem årene betydet, at jeg først nu har tegnet min tredje ansættelseskontrakt, siger han,
Er han en trouble shooter?
- Njae, svarer Jan Elbæk: - Men jeg synes egentlig, jeg har haft problemer nok. Jeg har altid insisteret på at behandle andre mennesker ordentligt og med respekt. Løgn og illoyalitet er det, jeg hader mest. Som chef har jeg altid været til at tale med. Men hvis jeg oplever, at nogen stikker mig en plade eller går bag om ryggen på mig, bliver jeg meget kort for hovedet, siger han med et blik og et tonefald, der ikke efterlader tvivl om udsagnets validitet.
Effektiv flytid
Det var Hewlett-Packard, der sikrede sig den erfarne 43-årige spiller på det danske it-marked. I HP skal Jan Elbæk arbejde tæt sammen med den administrerende direktør Niels Svenningsen, hvor Elbæk får ansvaret for HP's store kunder.
- Vi har altid arbejdet godt sammen, Niels og jeg, bare ikke for det samme firma før nu, siger Jan Elbæk.
Han kommer til at fordele sin tid mellem HP's hovedsæde i Birkerød og afdelingen i Århus. Det passer ham fint, for han har altid boet i Silkeborg, med sin kone og tre børn på fire, fem og ni år. Her sejler han på søerne, hvis han ikke trækker i træningstøjet og løber rundt om dem.
- Jeg er vant til at rejse for at komme på arbejde. Turen tager et par timer, og tiden i flyet bruger jeg til at læse de enorme mængder papir, der følger med jobbet. Jeg tror egentlig også, at det er en fordel at bo så langt væk, for når man arbejder meget, har man brug for at koble af og komme helt væk, siger han.
Ordentlig aflevering
Væk fra Merkantildata kom han også i april i år, hvor han ikke fik lov til at fortsætte som administrerende direktør, da de to Merkantildata-selskaber Ementor og Eterra fusionerede. Han fortsætter dog sit arbejde for Merkantildata indtil han starter hos HP den 1. september.
- Jeg synes selvfølgelig, det burde have været mig, der skulle have stået i spidsen efter fusionen, men jeg afleverer min organisation ordentligt, og jeg er loyal over for den beslutningen, der er truffet. Jeg ked af ikke at få muligheden for at fortsætte med at lede virksomheden, men jeg er blevet pænt behandlet, understreger han.
Gennem de seneste mange år har hans hovedfunktion i Eterra været at handle med de største virksomheder og organisationen i Danmark, hele tiden med fokus på løsninger inden for it-infrastruktur. Jan Elbæk og hans team stod for eksempel ved roret, da Eterra sidste år styrede it-afviklingen ved EU-topmødet i København sikkert i havn. Det er den slags vigtige opgaver, han glæder han sig til at fortsætte med i HP.

Boks:
Det må kunne sælges
billigere, tænkte HP's
nyansatte direktør Jan
Elbæk, da han i slutningen af 80'erne vendte op og ned på den
traditionelle tankegang om, hvordan man
forhandler it.

Billedtekst:
Jan Elbæk blev ikke valgt som administrerende direktør i det fusionerede Ementor og Eterra. Det åbnede nye muligheder for den respekterede it-direktør, som nu fortsætter karrieren i HP som stedfortræder og højre hånd for den administrerende direktør Niels Svenningsen. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere