Grid computing - vejen til det næste it-boom?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. juli 2003.


Tunge kræfter som IBM, HP og Sun skubber på for at få grid computing ud i virksomhederne. Butler Group forudsiger, at i slutningen af årtiet vil markedet for webservices og grid computing have en værdi på 920 milliarder kroner.

De nye net
De langsigtede konsekvenser af grid computing er langt fra klare. Ikke mindst skal it-industrien nå til enighed om, hvad grid egentlig betyder. Det estimeres, at der på nuværende tidspunkt er over 20 forum, som GFF (Global Grid Forum) og OGSA (The Open Grid Services Architecture), der arbejder med at finde definitioner og standarder for grid computing. Det lægger imidlertid ikke en dæmper på optimismen i it-branchen. - Webservices og gridteknologi vil være drivkræften bag ny vækst i teknologisektoren, men ikke før anden halvdel af dette årti, lyder det fra Martin Butler, stifter af Butler Group. Og folkene fra Butler Group mener, at værdien af markedet for webservices og gridbaserede services vil være 140 milliarder dollars eller 920 milliarder kroner, når det modnes. Det vil være grundlaget for et nyt boom, som it- industrien ikke har set siden de glade dotcom-dage.

Begyndelse
2003 har været året, hvor grid computing for alvor har taget tilløb til at bryde ud af forskningsmiljøet og bevæge sig ind i de private virksomheder. Mens forsknings-grid, der løser akademiske opgaver som kortlægningen af de menneskelige gener, modellering af atomsprængninger og bølgebevægelser længe har været en realitet, skubber it-giganter som Sun, IBM og HP nu på for at få grid computing ind i de private virksomheder. Alle har haft grid-annonceringer i år og under forskellige navne som Utility Data Center, N1 og Utility Computing baserer de alle en væsentlig del af deres fremtidige strategier på konceptet. De langsigtede konsekvenser af det store ryk mod grid computing står hen i det uvisse. I et kort memo om grid computing stiller IDC et "worst case" scenario op, der går ud på, at virksomhedernes hardwareinvesteringerne kan falde, fordi ressourcerne gennem grid computing udnyttes bedre. Hos Butler Group forudser man, at teknologien kan være medvirkende til et massivt skift i organisationens it-fokus fra internt til eksternt, hvor applikationer og computerkraft købes ude i byen i stedet for at virksomheden selv udvikler og implementerer.

Værdi
De helt åbenlyse fordele ved grid computing i traditionel forstand er, at virksomhederne får mulighed for bedre at udnytte det allerede indkøbte hardware og dermed opnå besparelser. Store opgaver, der før ville have krævet enorme computerressourcer, kan nu løses ved at distribuere delopgaver ud til forskellige servere og pc'er i enkelte arbejdsgrupper, i virksomhedens intranet eller sågar over internettet.Der er ikke tvivl om, at grid computing vil fortsætte med at udvikle sig og ændre form i fremtiden. En fremtidig kobling mellem webservices og grid-services synes klar, og de store leverandører lægger op til en tæt forbindelse mellem grid computing og utility computing, hvor kunden køber computerkraft, storage og adgang til applikationer på samme måde som de køber el, vand eller gas.
I Danske Bank er det grid computings potentiale til forenklet administration og integration af ressourcer på tværs af platforme, som har størst interesse. Claus Torp Jensen er afdelingschef for Danske Banks afdeling for arkitektur og design af it, og han sidder som medlem af IBM's Grid Advisory Board, hvor 30 virksomheder hver kommer med deres input til, hvordan de gerne vil have, at grid kommer til at forme sig i fremtiden.- Der er mindst to visioner for grid computing. Den traditionelle handler om at dele ressourcer på tværs af computere, den anden handler om at skabe et miljø eller operativsystem, hvor man ikke skal være så opmærksom på, hvor applikationerne ligger og bliver afviklet. Og det er grid computings fremtidige muligheder for at lette administrationen og integrationen på tværs af maskiner og platforme, som vi finder mest interessant. Med undtagelse af de forskningstunge industrier, som for eksempel medicinalindustrien, er det samtidig det, vi tror, bliver det mest relevante aspekt af grid computing for den danske industri, siger han.Ifølge Claus Torp Jensen er der dog endnu et stykke vej, før visionen bliver til brugbar virkelighed. - Vi regner med, at grid computing i traditionel forstand bliver interessant inden for det næste år, mens grid som et element i administration og integration nok ikke bliver aktuelt kommercielt før om tre til fem år.

Grid i virksomhed
Markedet vil formodentligt komme til at blive domineret af giganterne som HP, Sun og ikke mindst IBM, der i april præsenterede i gridløsninger til følgende sektorer: Elektronik, udannelse, olie, landbrug og den kemiske sektor. De kommer oven i de løsninger, selskabet allerede har til den finansielle sektor, life-science branchen, luftfart, den offentlige sektor og bilindustrien. Men der er stadig en række små spillere med på markedet, der satser på forskellige nicher.Gioel Molinari er CEO for Sengent, et selskab, der falder i den kategori. Sengent er fokuseret på applikationer til den finansielle sektor.- En af de tungeste opgaver er risk management. Mange banker har meget komplekse porteføljer med op til 3.000-4.000 forskellige aktiver på et givent tidspunkt. De vil sikre sig, at deres værdi ikke pludselig ændrer sig. Den proces, det er at lave de store tunge statistiske beregninger for at analysere de forskellige scenarier, er godt egnet til grid computing. Det foregår selvfølgelig alt sammen bag selskabets firewall. De er ret fokuserede på sikkerheden, men der er et stort antal af virksomhedens pc'er involveret, siger han.
Selv om de forskellige it-virksomheder allerede er klar med en lang række løsninger til forskellige industrier, er der opgaver som grid computing, som det ser ud i dag, ikke løser.
- Dagens grid-løsninger egner sig bedst til løsning af en bestemt type problemer, der let kan deles op og løses parallelt i mindre bidder, for eksempel analyser af aktieporteføljer eller optimering af chipdesign. Dagens grids egner sig ikke til at køre mere mainstream forretningsapplikationer som Siebel eller SAP, siger forskningschef Charles Rutstein fra Forrester Research.

Billedtekst:
Det er ikke størrelsen, men gørelsen. Selvom grid computing typisk forbindes med store projekter, kan det lige så vel foregå i mindre arbejdsgrupper.

Billedtekst:
Grid computing på virksomhedens intranet. Overskydende computerkraft på selskabets servere og pc'er sættes i arbejde eksempelvis i banker og medicinalvirksomheder. Alt foregår inden for virksomhedens firewall for at højne sikkerheden.

Billedtekst:
Grid computing over internettet. Der har længe eksisteret forskningsgrids på tværs af landegrænserne. Også inititativer som SETI at Home og Figth AIDS at Home er distribueret over nettet til en verden af frivillige, der donerer comptuerkraft til søgen efter intelligent liv i rummet og behandlingen af AIDS.

Boks:
Om grid computing
Traditionel grid computing er kort fortalt tanken om, at flere computere, hvad enten de er spredt ud via internettet eller placeret i virksomhedens intranet, arbejder sammen som var de en computer på at løse et eller flere problemer.
Den meste kendte grid-applikation er nok SETI At Home-projektet. De frivillige til SETI (search for extraterrestial intelligence) projektet hentede et program på nettet, der sørgede for at de donerede en del af deres overskydende cpu-kraft til søgen efter liv i rummet, en enorm opgave der kræver tilsvarende enorme computerressourcer. Samme type af projekter har nu spredt sig til medicinalindustrien, hvor flere organisationer tilbyder frivillige muligheden for at donere computerkraft i forsøget på at finde behandlingen af blandt andet AIDS, SARS og Ebola.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere