Amanda-flytning koster 50 millioner kroner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. juli 2003.


Det vil koste omkring 50 millioner kroner at flytte dele af det problematiske Amanda-system over på en ny udviklingsplatform, vurderer HPS-ekspert. Det bliver ikke nødvendigt med ekstrabevillinger, oplyser Arbejdsmarkedsstyrelsen, der har kendt til problemerne med udviklingssproget i årevis.

Amanda
Når centrale dele af Amanda i løbet af de næste år skal flyttes fra det forældede HPS-værktøj og over på en moderne platform, vil det koste omkring 50 millioner kroner, vurderer Freddi Dreier, administrerende direktør for den nordiske afdeling af BluePhoenix Solutions, der udvikler it-systemer til det offentlige og den finansielle sektor med værktøjet AppBuilder, der er den moderne udgave af HPS.
- Vi har stor erfaring med at flytte avancerede systemer baseret på HPS videre til AppBuilder og derigennem give kunden mulighed for nye afviklingsplatforme. Vi har eksempelvis været med til at ændre afviklingsplatformen for Sparekassernes Data Centrals (SDC) kernesystem til Java, så de ansatte i pengeinstitutterne uafhængigt og fleksibelt kan skifte OS/2 på pc'erne ud med et Windows-styresystem. Jeg vurderer, med mit kendskab til Amanda og erfaringer fra lignende projekter, at det vil koste omkring 50 millioner kroner at flytte systemet over på en anden afviklingsplatform, såsom Java/OpenCobol. Størstedelen af denne udgift vil være til test, siger Freddi Dreier.

Ingen ekstrabevillinger
Arbejdsmarkedsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriets IT (BIT), der driver Amanda, mener, det er for tidligt at sætte tal på, hvor meget migreringen til en anden udviklingsplatform kommer til at koste.
- Det er svært at sætte et konkret beløb på, da vi endnu ikke er helt sikre på, hvad kravene bliver fremover. Det er vigtigt at pointere, at vores vurderinger går på, at migreringen holder sig inden for det, vi har budgetteret med, så vi skal ikke ud og hente ekstrabevillinger, siger Mikala Kreiser, kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Det kommer som ikke nogen overraskelse for Arbejdsmarkedsstyrelsen og BIT, at HPS er ved at uddø som udviklingssprog.
- Vi har HPS som et kritisk fokusområde. Det var også derfor, vi bad Gartner Group om at vurdere, hvordan fremtiden så ud for HPS-udviklingsværktøjet, siger Lars Kjær Winther, teknologichef for BIT.

På standby
Gartner Group-konsulenterne slog i deres evaluering af Amanda fast, at HPS er forældet om fem år, og anbefalede derfor, at Amanda blev flyttet over på en ny udviklingsplatform i løbet af de næste fem år, hvis man er 'moderat risikovillig'. - Vi har fulgt udviklingen i HPS siden midten af 1990'erne. Udviklingsplatformen har aldrig fået den udbredelse og gennemslagskraft, som vi dengang vurderede, så Gartner Groups konklusioner kommer ikke bag på os. Det nye er, at vi nu har nogle konkrete årstal at forholde os til, siger Lars Kjær Winther.
Mikala Kreiser fra Arbejdsmarkedsstyrelsen oplyser, at næste skridt bliver at analysere nærmere, hvordan Amanda bedst muligt optimeres i forhold til de fremtidige krav. - Vi er lidt på standby i øjeblikket, da der er en ny arbejdsmarkedsreform på banen, der lægger op til større samarbejde mellem staten, det vil sige os, og kommunerne om at få flere i arbejde. Det betyder, at Amanda i stigende grad skal tale sammen med kommunernes systemer, men vi ved endnu ikke i hvor vid udstrækning, siger Mikala Kreiser.

HPS lever videre
Hos BluePhoenix Solutions, der sidste år købte Finanssystem af SDC, tror man fortsat på HPS som udviklingssprog. Det er dog ikke i den gamle udgave, men i den nye version, der hedder AppBuilder. - Vi har fortsat kunder, der efterspørger videreudvikling af deres systemer baseret på det gamle HPS, så det bliver vi selvfølgelig ved med at understøtte, men vi satser primært på AppBuilder fremover. De fleste af vores kunder har opgraderet eller er i gang med at opgradere til AppBuilder, siger Freddi Dreier, administrerende direktør for den nordiske afdeling af hollandske BluePhoenixSolutions, der sidste år købte Finanssystem af Sparekassernes Data Central (SDC).

Billedtekst:
- Det er vigtigt at pointere, at vores vurderinger går på, at
migreringen holder sig inden
for det, vi har budgetteret
med, så vi skal ikke ud og
hente ekstrabevillinger,
siger Mikala Kreiser,
kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere