Ny kontrakt styrker it-branchen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. juli 2003.


Videnskabsministeriet har langt om længe afløseren for den udskældte K18-standardkontrakt klar. Den nye kontrakt stiller it-leverandørerne i en bedre position end tidligere.

Standardkontrakt
Videnskabsministeriet har endelig sendt den nye standardkontrakt for mindre offentlige it-anskaffelser i høring.
Kontrakten erstatter den forældede K18 standardkontrakt fra 1992, der er blevet voldsomt kritiseret af it-branchen for udelukkende at fokusere på kundernes behov.
Kritikken fik for to år siden Statens IT-Råd til kaste et kritisk blik på standardkontrakten, og nu har en arbejdsgruppe under Videnskabsministeriet lagt sidste hånd på et nyt kontraktudkast.
Den nye kontrakt stiller it-leverandørerne væsentligt bedre end tidligere, når det drejer sig om erstatningsansvar, vedligeholdelsespligt, udskydelsesret, ret til ændringer og rettigheder til specialudviklede programmer.
- Et af de centrale formål med en ny udgave af K18 er at skabe balance i fordelingen af rettigheder og pligter mellem kunde og leverandør. Tidligere stod kunderne absolut stærkest, hvilket ofte gjorde brugen af K18 besværlig, siger fuldmægtig Anders Christian Boisen, fra Videnskabsministeriets it-politiske Center, der har været med til at skrive den nye kontrakt.Mange it-leverandører har i de sidste mange år ikke brugt K18 uden standardforbehold, ændringer eller opdateringer. Eksempelvis har IT-Brancheforeningen udarbejdet flere sæt forbehold, som medlemmerne blev opfordret til at bruge. - Vi håber på, at den nye standardkontrakt letter, og dermed øger, samarbejdet mellem kunde og leverandør. Det giver lavere priser og bedre offentlige it-projekter, siger Anders Christian Boisen.

Fokus på øget samarbejde
En anden nyskabelse i standardkontrakten er bestemmelserne om, at kunde og leverandør skal igennem en indledende afklaringsfase, hvor kundens kravspecifikation skal gennemgås nøje, for at undgå eventuelle misforståelser.
- Den gensidige forpligtelse mellem kunde og leverandør er helt central i den nye kontrakt. Et vellykket it-projekt forudsætter, at begge parter er villige til både at give og tage lidt. Det lægger bestemmelserne i kontrakten op til, siger Anders Christian Boisen.Derudover står der også i kontraktudkastet, at kunden fremover forpligter sig til at acceptere leverandørens ændringer i systemet, hvis det er nødvendigt for at undgå væsentlige tab for leverandøren. Dog må ændringerne ikke gå ud over kundernes nytte af systemet, og ændringerne må heller ikke gøre systemet dyrere for kunden.Den nye kontrakt sendes i høring frem til den 2. september, hvorefter den endelige ordlyd i standardkontrakten bestemmes. Videnskabsministeriet regner med, at den nye standardkontrakt er klar til brug ved årets udgang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere