Java er "the One"

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. juni 2003.


Med JavaOne-konferencen i San Francisco ville Sun vise, at Java er programmeringssproget for alle platforme. Kritiske røster mente, der var for meget fokus på mobile applikationer.

Javaone
I filmtrilogien "The Matrix" er hackeren og programmøren Neo menneskehedens håb om frelse fra maskinerne, der har taget magten i verden. Neo er "The One".På den nyligt overståede JavaOne-konference i Moscone Center i San Francisco prædikede Sun Microsystems, at Java er "The One". Fra server over desktop til PDA og mobiltelefon skal Java være programmeringssprog og runtime miljø. Den underliggende, uudtalte præmis var, at Java skal frelse verden fra Micorosofts dominans.

Fra server til mobiltelefoner
I dag er Java med J2EE - Java 2 Platform, Enterprise Edition - meget stærk på serversiden. Med en række leverandører som IBM med deres WebSphere Application Server, BEA med Weblogic samt open source-projektet JBOSS som rambukførere har J2EE sprængt døren ind til serverrummene i mange virksomheder.
På pc'er er Javas succes mere pauver. Efter Suns retssag mod Microsoft, hvor Sun hævdede at Microsoft forsøgte at skade Java ved at lave en speciel Windows-version af Java, har Microsoft undsagt Java. Senest i februar da Microsoft stoppede med at supportere Java i deres Windows XP Service Pack.På JavaOne-konferencens sidste dag var det en stor glæde for Jonathan Schwartz, Suns Execucutive Vice President for software, at kunne præsentere en foreløbig aftale med Dell og HP om, at Javas runtime miljø (JRE) vil blive præ-installeret på pc'er fra Dell og HP. Dermed vil en stor del Windows-pc'erne, der bliver solgt i dag, kunne køre Java-applikationer. Det var dog ikke server- og desktop-platformene, der fik mest opmærksomhed på JavaOne-konferencen. Det store fokus lå på "den tredje platform"; mobiltelefoner og pda'er. Sun Microsystems offentliggjorde en række initiativer, der skal gøre det nemmere og mere tillokkende for udviklere at skrive programmer til de mobile platforme.

Pop og certificering
I den mere poppede ende af aktiviteterne for at udbrede Java til mobil-telefoner, finder vi sexede Christina Aguilera - der har en karriere som sangerinde - som Sun vil bruge til at promovere budskabet om, at mobiltelefoner og Java hører løseligt sammen. På konferencen talte Sun meget om, at de ønsker at hæve det nuværende antal af Java-programmører fra tre millioner til ti millioner. Om Sun med Christina Aguilera kan få håbefulde unge programmører til at summe som bier om Java-krukken, kan vel diskuteres. Mere substans var der i andre af Suns initiativer. Med J2ME - Java 2 Platform, Micro Edition - har Sun allerede en arkitektur, der understøtter udvikling af programmer til mobile enheder som mobiltelefoner og pda'er. Sun vil lancere et "Java verified"-program for mobile enheder. Programmet skal skabe en standard måde at teste og certificere programmer skrevet til mobile enheder fra Nokia, Siemens, Sony Ericsson og Motorola. I dag bliver udviklerne nødt til at få applikationerne certificeret hos de enkelte leverandører. Java-programmer til mobiltelefoner anvender Mobile Information Device Profile (MIDP) 2.0-specifikationen fra Sun. I princippet vil et program der anvender MIDP 2.0, kunne køre på en hvilken som helst MIDP 2.0-enhed. Det betyder, at programmet skulle kunne køre på en MIDP 2.0-kompatibel mobiltelefon, uanset om telefonen er fra Ericsson, Nokia, Motorola eller en anden leverandør. Det er dog ikke altid det er tilfældet i virkelighedens verden: - I J2ME-domænet er der et problem, sagde marketingdirektør Mahad Ayalur fra Motorola og tilføjede: - Applikationer skrevet til en MIDP 2.0-enhed vil ikke nødvendigvis kunne køre på en anden MIDP-enhed.
Det problem forsøger Sun at løse med deres "Java verified"-program.

IBM droslede ned
Den megen fokus på mobil- og forbruger-markedet fik IBM til at holde lavere profil på konferencen end sædvanligt. Sidste år var IBM Platin-sponsor som er det største sponsorat for JavaOne, mens de i år havde droppet sponsoratet. Big Blues tilstedeværelse var også markant reduceret. Godt nok præsenterede IBM deres store palette af produkter inden for Pervasive Computing, men eksempelvis var WebSphere produktlinien ikke med på konferencen. IBM bakker op om Java, men konferencens store fokus på forbruger-markedet havde ifølge Rod Smith, IBM's Vice President for Emerging Technologies, fået firmaet til at nedtone sin tilstedeværelse:

- Konferencen er meget fokuseret på forbrugermarkedet og klient-siden (pda'er og mobiltelefoner, red.), hvilket er interessant nok, men vi tror, at mange virksomheder er mere interesseret i server-perspektivet, sagde Rod Smith.

Boks:
Java til alle platforme

Sun Microsystems ønsker, at Java skal kunne køre på alle hardware-platforme. De har derfor etableret en række standarder, der passer til henholdsvis server, pc og mobiltelefoner/håndholdte computere. Hver standard indeholder en række teknologier.
Servere: J2EE. Java 2 Platform, Enterprise Edition. Indeholder blandt andet Enterprise JavaBeans (EJB), Java Servlets API, JavaServer Pages (JSP)
Desktop (pc): J2SE. Java 2 Platform, Standard Edition. Indeholder blandt andet Java Database Connectivity (JDBC) og Java Foundation Classes (JFC).
Mobiltelefon: J2ME. Java 2 Platform, Micro Edition. Indeholder blandt andet Connected Limited Device Configuration (CLDC), Connected Device Configuration(CDC) og Mobile Information Device Profile (MIDP).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere