Lyt til kroppen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Det er din krop, der fortæller dig, at der noget galt. Og du må hellere lytte godt efter, for stress er farligt, og en stresssygemelding kan nemt vare flere måneder.

SIGNALER
Du har travlt, for du har vigtige opgaver. Men du kan ikke koncentrere dig om dem. Du er dødelig træt, og mangler energi. Men du sover elendigt om natten. Du har en dejlig familie, men du snerrer ad ægtefællen og skælder børnene ud. Symptomerne er klare: Du har stress.
Men det går over, det er bare en periode, siger du til dig selv: Jeg kan klare det her. Og mange mennesker oplever symptomerne i kortere perioder, og at det faktisk går over. Men i flere og flere tilfælde går det ikke over af sig selv, og stressen bliver en sygdomstilstand, en depression, som man ikke kan håndtere alene.
Når stressen har angrebet for alvor er man på den. Kollegerne kan ikke se på dig, at der er noget galt. Dine venner kan lytte til dine beklagelser, men de kan ikke sætte sig ind i, hvordan du har det, hvorfor du ikke magter at gå på arbejde og hvorfor du pludselig kan bryde ud i gråd uden den mindste anledning.

Kvinder og it-folk
Hos erhvervspsykologerne dukker stressofrene op, og it-branchens folk er overrepræsenteret
- Jeg behandler ansatte fra alle typer brancher og virksomheder. Men fra mine kolleger hører jeg, at ansatte i it-branchen er overrepræsenteret. De kan ikke sove, de mangler energi og kan ikke koncentrere sig. De ved selvfølgelig godt, at de har det skidt, men de bliver chokeret over at få tydeliggjort hvor slemt, det egentlig er, og når de erkender, at de må sygemelde sig i flere måneder, siger erhvervspsykolog Marianne Smedegaard.
Hun behandler lige dele mænd og kvinder, men generelt er der en overrepræsentation af kvinder, siger hun.
- Mange kvinder har jo flere job. De har ofte en større grad af samvittighed over for hus og familie, hvor mænd har lettere ved at koble af og lade vasketøj være vasketøj, siger Marianne Smedegaard.

Genfind glæden
Det tager typisk mellem en og tre måneder at slippe af med stress, når man først er blevet syg af den.
- Jeg råder folk til at sørge for at koble helt fra. Ingen kontakt til arbejdspladsen, ingen emails fra kollegerne. Man skal dyrke motion, udføre mentale øvelser og arbejde med sine værdier: Hvad er vigtigt for mig i tilværelsen? Hvad er det, man går og gør, som man er glad for? Når man er syg af stress kan det føre til en depression, og så kan det være svært at se, hvad det nytter alt sammen. Så man skal genfinde glæden ved tilværelsen og finde selvtilliden igen, siger Marianne Smedegaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere