Sander: Nej til tvang

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Pisk eller gulerod?
It-chefer i stat, amter og kommuner skal fremover bruge åbne standarder, når de investerer i ny software. Sådan lyder anbefalingen i regeringens nye it-politik, der blev præsenteret sammen med en hvidbog om it-arkitektur og regeringens nye softwarestrategi sidste fredag.
Men det er ikke godt nok, mener Det Radikale Venstre, der gerne ser, at der fra centralt hold bruges mere pisk og lidt mindre gulerod over for statsinstitutioner, amter og kommuner, der ikke lever op til hvidbogens anbefalinger.
- Hvis Danmark skal være en af verdens førende it-nationer og drømmen om en effektiv digital forvaltning blive til virkelighed, så kan det blive nødvendigt at lovgive på området, siger Morten Helveg Petersen, it-ordfører for Det Radikale venstre.
Ikke relevant med tvang
Videnskabsminister Helge Sander ser dog ingen grund til at indføre ny lovgivning på området.
- Det er ikke relevant med tvang, for det er primært vigtigt med en fælles standard på de it-systemer, der skal kommunikere med andre myndigheders it-systemer. Principperne i hvidbogen er vejledende. Blot gælder det, at en offentlig myndighed eller forvaltning skal begrunde nærmere, hvis man vælger at fravige de offentliggjorte anbefalinger, siger Helge Sander.
Nedbryd siloerne
Morten Helveg Petersen mener, at digitaliseringen af den offentlige sektor er kommet godt i gang med flere gode initiativer, men savner bedre koordination.
- Det offentlige skal ganske enkelt være meget bedre til at samarbejde. Offentlige myndigheder skal blive bedre til at udveksle data og informationer for på den måde at slippe for, at 271 kommuner og 14 amter hver for sig opfinder den dybe tallerken i forbindelse med digital forvaltning, siger Det Radikale Venstres it-ordfører og fortsætter:
- Om ikke andet kan lovgivning forhindre, at amterne på ny kaster sig ud i en konkurrence med hinanden, som det er sket med udviklingen af den elektroniske patientjournal.
Det er imidlertid ikke nogen enkel opgave at forandre den danske tradition for decentral styring i kommuner og amter, hvor de centrale myndigheder traditionelt ikke blander sig i forvaltningen.
- Jeg forventer en bred opbakning bag initiativerne i hvidbogen. De er gennemført i tæt samarbejde og dialog med den øvrige offentlige sektor. Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen bakker op om arbejdet, siger Helge Sander.
Bygge bro
Ifølge videnskabsministeren er hvidbogen og anbefalingen af åbne standarder et af de første skridt på vejen til at bygge bro mellem it-øerne i stat, amter og kommuner.
- XML-arbejdet har været i gang i et par år. Vi er i gang med at standardisere de offentlige data, og vi har etableret en infostrukturbase, der skal hjælpe de offentlige myndigheder til at finde de informationer, de skal bruge for at kommunikere med andre myndigheder og forvaltninger, siger Helge Sander.

Det er nødvendigt med lovgivning, der tvinger det offentlige til at bruge åbne standarder, hvis samarbejdet på tværs af de traditionelle siloer i den offentlige sektor skal øges. Det mener Det Radikale Venstre, mens videnskabsminister Helge Sander siger, det er unødvendigt.

Hvidbogen om it-infrastruktur er første skridt på vejen til at bygge bro mellem it-øerne i stat, amter og kommuner, siger videnskabsminister Helge Sander. Foto: Torben Klint

Boks:
Regeringens hvidbog
Regeringens hvidbog om en fælles it-arkitektur for det offentlige i Danmark anbefaler, at stat, amter og kommuner anvender åbne standarder, når de køber eller udvikler ny software.
Hvidbogen er blevet til i et samarbejde mellem bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning, det Koordinerende Informationsudvalg (KIU), Statens IT-råd og Statens IT-Forum samt organisationer som Dansk IT, IT-Brancheforeningen og Skåne-Sjælland Linux User Group (SSLUG). En række leverandører som KMD, CSC, IBM, SAP og Microsoft samt rådgivere som PLS-Rambøll Management, Devoteam Fischer & Lorenz, Gartner Group og META Group har ligeledes givet deres besyv med.

Læs også side 20




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere